...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
ollo
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Załączniki
Buraki cukrowe z Mołdawii

Postautor: ollo » czwartek, 29 wrz 2022, 21:41

Szacuneczek.....patrzyłem w przeglądarce ale chyba o burakach cukrowych za bardzo się na forum nie pisze...Skąd taki pomysł ? Ostatnio pewien facet z Mołdawii pytał mnie czy walnę kielicha tamtejszego bimbru . Akurat średnio miałem ochotę i że raczej nie machnę - powiedziałem. Na to on że z buraków no to ja na to od razu - że pijemy. Czego innego to by mi się akurat wtedy nie chciało pić no ale jak on takie dziwy proponuje no to Naprzód Janów... Chłop słabo mówił po polsku , ja po rosyjsku wcale a inne języki - to tylko słyszeliśmy, że są...
Powiedział mi, że 50 kg. buraka cukrowego ściera na tarce , do tego 30 kg śliwki i dopełnia do 100l. wodą. Cukru nie dodaje. Smakowo rokowało to pozytywnie pod kontem ewentualnych przyszłych eksperymentów. Nie wiem jakie drożdże i jak to gotował bo prawdopodobnie robił to ktoś inny a nie on. Trunek miał kolor więc chyba był zaprawiony jakąś przepalanką czy karmelem. Wódka ta miała ambicje podążania gdzieś w kierunku koniaczków. Poczytałem gdzieś w sieci że te buraki to nawet do 20% cukru mają więc może by co pokombinował...??? Ma ktoś z Szanownych Państwa jakieś buraczane doświadczenia i wspomnienia ? Może by taka buraczana surówka byłaby lepszym medium niż cukrowa surówka do macerowania różnych wsadów i ponownego gotowania - celem uzyskania jakichś smakówek na przykład..? Ktoś kiedyś pisał że pił buraczany bimber i był ohydny...Ten Mołdawski był dość ciekawy...W najbliższej perspektywie przed nami sterty buraków cukrowych leżące przy drogach...wszęęęęędzie buraki.....gdzie tylko się nie obejrzymy....saaaaaame buraki cukrowe.....peeeeełnooooo buraków !!!!!!!



HeniekStarr
300
Posty: 312
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Załączniki
Re: Buraki cukrowe z Mołdawii

Postautor: HeniekStarr » czwartek, 29 wrz 2022, 23:48

tabele-kalkulatory-przeliczniki-niezbede-przy-produkcji-alkoholu-t12621-20.html?hilit=Wydajno%C5%9B%C4%87%20tabela#p224569

Zawartość sacharozy w korzeniach to jedno. Wydajność skrystalizowanej sacharozy po ługowaniu to drugie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 wrz 2022, 23:49 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
ollo
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Załączniki
Re: Buraki cukrowe z Mołdawii

Postautor: ollo » piątek, 30 wrz 2022, 05:48

ok. Wszystko jasne. Dzięki.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość