Znaleziono 14 wyników
- poniedziałek, 10 wrz 2012, 15:04
- Forum: Miody Pitne
- Temat: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5530
Re: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
Tak też chcę zrobić ale czy przed wyniesieniem mam zlać z nad osadu czy nie???
- poniedziałek, 10 wrz 2012, 11:57
- Forum: Miody Pitne
- Temat: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5530
Re: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
Dosłodziłem 4 dni temu. Pytałem się czy zlać z nad osadu i wynieść do piwnicy czy wynieść z tym osadem ale mam obawy czy się przez ten osad i martwe drożdże nastaw się nie spierniczy bo robiąc wina z nad 1 osadu zlewa się od razu po zatrzymaniu burzliwej fermentacji. Wiec pytam się zlać i wynieść? P...
- niedziela, 9 wrz 2012, 19:46
- Forum: Miody Pitne
- Temat: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5530
Re: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
-1BLG dosłodziłem ale miód nie ruszył-dodać drożdży czy zlać znad osadu i zanieść do piwnicy?
- poniedziałek, 3 wrz 2012, 18:14
- Forum: Miody Pitne
- Temat: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5530
Re: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
Chodzi mi po prostu o to by miał zbliżony smak do takiego czwórniaka ze sklepu. Ten ze sklepu jest słodko kwaśny, jeśli jego smak jest podobny to nic nie będę dosładzał. Robiłeś już taki czwórniak? Jeśli tak to czy jest smakowo podobny do tego sklepowego? Jeśli tak to go zostawiam w spokoju. Jeśli c...
- poniedziałek, 3 wrz 2012, 14:34
- Forum: Miody Pitne
- Temat: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5530
Re: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
Zostawiam czwórniaka jak jest, okryłem go wczoraj ciepłym ręcznikiem i dzisiaj robi 1 bąbel na 2-3 minuty. Wczoraj,r ównież pobrałem próbkę do spróbowania-stwierdzam, że gdzieś w oddali czuć posmak wiśni przebijający się przez bardzo mocny smak alkoholu. Co tydzień będę sprawdzał ją. Często bąbli je...
- poniedziałek, 3 wrz 2012, 00:28
- Forum: Miody Pitne
- Temat: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5530
Re: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
Wiem,że dał by odpowiedź ale mi się pobił,w mojej miejscowości nie kupię a z allegro jeszcze nie przyszedł. Gdybym dodał miodu (mam jeszcze litr w piwnicy) to powinno ruszyć tylko kwestia jest tego czy zlewać z nad osadu i dodać świeżych drożdży,zlać i nie dodać drożdży tylko sam miód oraz czy nie z...
- sobota, 1 wrz 2012, 21:22
- Forum: Miody Pitne
- Temat: 2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5530
2 Tygodnie i staneła fermentacja 4-niaka wiśniowego
Nastawiałem czwórniaka i na drożdżach bayamusach z dodatkiem soku z wiśni domowej roboty zastąpiłem 1l wody 1l soku (miód sycony). Miód robił jak zwariowany po 10 min bite 2 tygodnie pracował jak szalony. Dzisiaj zupełnie stanął. Na dnie znajduje się centymetrowa warstwa osadu i w połowie butli też ...
- środa, 1 sie 2012, 21:39
- Forum: Wina Różne
- Temat: Prawdziwe SAKE
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 36476
Prawdziwe SAKE
Sake Na początek uwaga: produkcja sake to proces złożony, związany z hodowlą grzybów, co wymaga absolutnej czystości, higieny i dokładności. Nawet niewielkie zaniedbanie lub pomyłka może prowadzić do rozwoju grzybów innych niż pożądane, szkodliwych, a nawet trujących lub bakterii groźnych dla zdrowi...
- środa, 1 sie 2012, 03:35
- Forum: Sprawy Techniczne
- Temat: alkohole-domowe.com na Facebooku
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 5043
Re: alkohole-domowe.com na Facebooku
Ponieważ Polska to nie jest już chory kraj......
Polska to ostatnie stadium raka zwana Tuskolandią
Polska to ostatnie stadium raka zwana Tuskolandią
- wtorek, 31 lip 2012, 23:57
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Nasze 4 koła,czyli...
- Odpowiedzi: 59
- Odsłony: 23574
Re: Nasze 4 koła,czyli...
Hej, Co masz pod maską? Nic nie piszesz o silniku i osiągach, czyżby chodziło tylko o wygląd? Pod maską silnik 1,6GADE seria 102KM. Obecnie wymienione wtryski i pompa o większej wydajności,zmieniony kolektor dolotowy oraz wylotowy zwiększona średnica wydechu (układ ulter pro sport) ,akumulator prze...
- poniedziałek, 30 lip 2012, 14:13
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Nasze 4 koła,czyli...
- Odpowiedzi: 59
- Odsłony: 23574
Nasze 4 koła,czyli...
Witam jestem nowym użytkownikiem. Czytając dział "Po Godzinach" zauważyłem, że nie ma w nim kategorii o naszych 4 kółkach którymi się poruszamy, gdy nie degustujemy oraz czym się poruszamy, gdy zbieramy materiały do naszych cudownych trunków. :D :D :D Jako, że zacząłem ten temat to zaprez...
- sobota, 21 lip 2012, 02:08
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Bullet
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 1825
Re: Bullet
Pal licho z tym,że w niej nic nie zrobię tylko nie potrzebny wydatek jest bo jak wspomniałem butla nie była moja tylko znajomej ;/ Muszę ją odkupić w mojej okolicy kosztuję ok 130zł Gdyby była moja to jeszcze bym jakoś strawił. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,co się stało to się nie odstan...
- czwartek, 19 lip 2012, 09:06
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Bullet
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 1825
Re: Bullet
Pożyczyłem od znajomej butlę 50L bo stała dwa lata u niej w komórce i się marnowała, chciałem zrobić miód pitny (dziadzia pszczelarz) :D Wracam wczoraj z garażu a moja druga połówka stwierdziła,że musi mi się do czegoś przyznać "chciałam umyć butlę i mi się pobiła"-myślałem,że wyjdę z sieb...
- wtorek, 17 lip 2012, 21:13
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Bullet
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 1825
Bullet
Witam mam na imię Oskar i mieszkam w Bojanowie między Lesznem a Rawiczem. Właśnie jestem na etapie produkcji swojego pierwszego winka z ryżu i rodzynek z dodatkiem około 1,5 litra jagód. Wszystko w 5l gąsiorze,widząc jak ładnie pracuję mam apetyt na zwiększenie produkcji ;) Chyba odkryłem w sobie no...