Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.


Autor tematu
Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy

Post autor: Fiflak »

Przeczytałem cały wątek:
http://alkohole-domowe.com/forum/stabil ... 10343.html
Postanowiłem założyć nowy, aby uniknąć zamieszania. Wnioskuję bowiem, iż miska w kotle, to nieco odmienne rozwiązanie od klasycznego bufora. Czy daje ono przyzwoite rezultaty w porównaniu z wersją standardową? Lektura forum skłania mnie do wypróbowania takiego wynalazku, lecz jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Mój kocioł to keg o pojemności 50 litrów i otworze wlewowym 25 cm średnicy. Jaką miskę najlepiej zastosować?
Awatar użytkownika

zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.

Post autor: zielonka »

Witaj
Sądzę że dla najlepszego rezultatu miska powinna pomieścić trochę więcej niż spłynie flegmy w czasie całego procesu.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.

Post autor: golec269 »

Kolega Szlumf stosował bufor z miski. Myślę, że dwa litry wystarczy, taki bufor do kega 50L jest stosowany. Minus takiego rozwiązania to pomniejszenie nastawu o wysokość miski. Życzę udanych eksperymentów.

Autor tematu
Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.

Post autor: Fiflak »

Wykonanie wypasionego bufora nasunęłoby sporo trudności. Wyzwanie numer jeden stanowi zawór. Raczej nie obeszłoby się bez dorobienia nowego dekla. A może wystarczy podwiesić miskę wewnątrz i nie bawić się w żadne bajery? Upraszam doświadczonych buforujących samogoniarzy o wypowiedź w niniejszym wątku.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.

Post autor: Szlumf »

Ja stosuję podwieszane "miski". Mam kilka rozmiarów. Przy wsadzie około 50l (kocioł 66l) daję najczęściej 5l. Nieźle się też sprawdza 3l. Do gotowania gęstego mam też 10l. Greg ma 2,2l, Alvid chyba 1,5l. Każdy pomaga prowadzić proces.
Opróżniam wężykiem silikonowym wprowadzonym od góry przez otwór w pokrywie. W trakcie procesu nadciśnienie wypycha ciecz. Po procesie trzeba zassać. Greg ma wspawany na stałe i po procesie przechyla keg by go opróżnić.

Autor tematu
Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.

Post autor: Fiflak »

Wylewanie nie nastręczy żadnych problemów, bo dekiel odkręcam i po kłopocie, natomiast napełnianie miski, to zupełnie odmienna para kaloszy. Wariant najprostszy, czyli podwieszenie miski, nie daje żadnej kontroli nad buforem. Gdyby udało się wyposażyć miskę w zawór, wówczas można by napełniać ją po stabilizacji. To generuje oczywiście koszty. Pytanie brzmi, czy warto je ponosić? Kwestia druga to destylacje smakowe prowadzone na całkowicie otwartym zaworze. Czy w ich przypadku bufor bywa użyteczny?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.

Post autor: Doody »

Szlumf,
Mógłbyś wrzucić jakiś odręczny szkic, schemat takiej podwieszonej michy ;)
Pozdrawiam
Darek

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.

Post autor: Szlumf »

Miska 3l.
miska.jpeg
@Fiflak.
Można dać miskę z pokrywą. W pokrywie dziura pod kolumną i ruchoma przesłona zamykająca wlot do miski. U mnie sprawdzało się to przy kolumnie 58/55mm. Przy większej (80/75mm) muszę jeszcze nad tym popracować bo przesłona wjeżdża w podwieszenia miski.
Do smakówek bufor "miska" wykorzystywałem kilka razy w zestawie z kolumną półkową. Rewelacji nie było. Może trochę dłuższa praca bez konieczności regulacji. Koledzy używający 'klasyczny" bufor do smakówek przy zwykłej kolumnie chwalą go.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.

Post autor: Fiflak »

Miska z zamknięciem wymaga nowego dekla wyposażonego w zawór. O destylatach smakowych wspomniałem myśląc o klasycznej metodzie ich otrzymywania na kolumnie rektyfikacyjnej. Tzn. kapiący odbiór przedgonów a serce cieknące na całkowicie otwartym zaworze. Czy wówczas miska by się przydała? A jeżeli tak, to czy powinna posiadać swój kran, umożliwiający napełnianie jej w odpowiednim momencie?

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Bufor wewnętrzny, typu miska w kotle.

Post autor: greg0004 »

http://alkohole-domowe.com/forum/stabil ... ml#p139040 tu masz trochę opisane, co jeszcze chciałbyś wiedzieć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bufory stabilizująco-wzmacniające”