Cześć.
Mam kolumnę typu Aabratek z OVM i buforem.
Jestem przed pierwszą destylacją i mam parę pytań odnośnie buforu.
Zawór w buforze otwieram podczas stabilizacji na 20 minut i później już do końca mam zamknięty ?
Zawór w buforze jest cały czas otwarty podczas stabilizacji ?
Czy może jakoś inaczej to robicie ?
W kolumnie z buforem kiedy się zaczyna odbiór pogonów ?
Kiedy na beczce jest jaka temperatura ?
Czy na co wy patrzycie i kiedy dla was zaczyna się pogon ?
Bufor Stabilizujący [Jak Obsługiwać]
-
- Posty: 2245
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 208 razy
- Otrzymał podziękowanie: 389 razy
Re: Bufor Stabilizujący [Jak Obsługiwać]
To są kwestie, które były już omawiane.
Na forum masz taką opcję "szukaj", warto użyć.
Chociażby ten temat, czytałeś?
https://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
Na forum masz taką opcję "szukaj", warto użyć.
Chociażby ten temat, czytałeś?
https://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
Ostatnio zmieniony środa, 9 mar 2022, 08:38 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Bufor Stabilizujący [Jak Obsługiwać]
Wiem że były.... Dlatego zadałem pytanie w dziale początkujący.
Ja znalazłem takie odpowiedzi na moje pytania:
Jedni trzymają bufor otwarty do 20 minuty stabilizacji a inni trzymają go otwartego do 94-95 st na kegu
Odbiór pogonów przy buforze jest już wyczuwalny przy 98 st na kegu.
Dobrze sobie odpowiedziałem ?
Coś od siebie Panowie ?
Ja znalazłem takie odpowiedzi na moje pytania:
Jedni trzymają bufor otwarty do 20 minuty stabilizacji a inni trzymają go otwartego do 94-95 st na kegu
Odbiór pogonów przy buforze jest już wyczuwalny przy 98 st na kegu.
Dobrze sobie odpowiedziałem ?
Coś od siebie Panowie ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 mar 2022, 00:10 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 770
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
- Kontakt:
Re: Bufor Stabilizujący [Jak Obsługiwać]
Jeżeli pogony byłyby wyczuwalne przy 98 stopniach w zbiorniku to bez sensu montować bufor
Bufor zostawiasz, otwarty w początkowej fazie przez pierwsze 10-15minut. Chodzi o to, że spływającą flegma z kolumny do bufora, jest uboga w alkohol. A bufor najlepiej napełniać mocniejszym wsadem. Jak pominiesz ten krok i zamkniesz go odrazu to też, jakiś grzech ciężki to nie będzie, ponieważ ciecz się w nim przemiesza/wymieni. Jednak musisz l przedłużyć o te kilka minut stabilizację kolumny.
Bufor aby spełniał swoją rolę musi być zapełniony cieczą, jest to istotne z dwóch względów, wewnętrzna kolumna bufora jest przedłużeniem kolumny głównej ( jak masz go pełnego to działa powrót na wypełnienie i to wypełnienie pracuje).
Po drugie zapełniony bufor jest magazynem alkoholu który stabilizuje proces
.
Pozdrawiam

Bufor zostawiasz, otwarty w początkowej fazie przez pierwsze 10-15minut. Chodzi o to, że spływającą flegma z kolumny do bufora, jest uboga w alkohol. A bufor najlepiej napełniać mocniejszym wsadem. Jak pominiesz ten krok i zamkniesz go odrazu to też, jakiś grzech ciężki to nie będzie, ponieważ ciecz się w nim przemiesza/wymieni. Jednak musisz l przedłużyć o te kilka minut stabilizację kolumny.
Bufor aby spełniał swoją rolę musi być zapełniony cieczą, jest to istotne z dwóch względów, wewnętrzna kolumna bufora jest przedłużeniem kolumny głównej ( jak masz go pełnego to działa powrót na wypełnienie i to wypełnienie pracuje).
Po drugie zapełniony bufor jest magazynem alkoholu który stabilizuje proces

Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl