Bufor Stabilizujący [Jak Obsługiwać]


Autor tematu
Mitsu
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2022, 19:52

Post autor: Mitsu »

Cześć.
Mam kolumnę typu Aabratek z OVM i buforem.
Jestem przed pierwszą destylacją i mam parę pytań odnośnie buforu.
Zawór w buforze otwieram podczas stabilizacji na 20 minut i później już do końca mam zamknięty ?
Zawór w buforze jest cały czas otwarty podczas stabilizacji ?
Czy może jakoś inaczej to robicie ?

W kolumnie z buforem kiedy się zaczyna odbiór pogonów ?
Kiedy na beczce jest jaka temperatura ?
Czy na co wy patrzycie i kiedy dla was zaczyna się pogon ?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Bufor Stabilizujący [Jak Obsługiwać]

Post autor: jakis1234 »

To są kwestie, które były już omawiane.
Na forum masz taką opcję "szukaj", warto użyć.
Chociażby ten temat, czytałeś?
https://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
Ostatnio zmieniony środa, 9 mar 2022, 08:38 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Mitsu
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 8 mar 2022, 19:52
Re: Bufor Stabilizujący [Jak Obsługiwać]

Post autor: Mitsu »

Wiem że były.... Dlatego zadałem pytanie w dziale początkujący.

Ja znalazłem takie odpowiedzi na moje pytania:

Jedni trzymają bufor otwarty do 20 minuty stabilizacji a inni trzymają go otwartego do 94-95 st na kegu

Odbiór pogonów przy buforze jest już wyczuwalny przy 98 st na kegu.

Dobrze sobie odpowiedziałem ?

Coś od siebie Panowie ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 mar 2022, 00:10 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Bufor Stabilizujący [Jak Obsługiwać]

Post autor: wolan »

Jeżeli pogony byłyby wyczuwalne przy 98 stopniach w zbiorniku to bez sensu montować bufor :)
Bufor zostawiasz, otwarty w początkowej fazie przez pierwsze 10-15minut. Chodzi o to, że spływającą flegma z kolumny do bufora, jest uboga w alkohol. A bufor najlepiej napełniać mocniejszym wsadem. Jak pominiesz ten krok i zamkniesz go odrazu to też, jakiś grzech ciężki to nie będzie, ponieważ ciecz się w nim przemiesza/wymieni. Jednak musisz l przedłużyć o te kilka minut stabilizację kolumny.
Bufor aby spełniał swoją rolę musi być zapełniony cieczą, jest to istotne z dwóch względów, wewnętrzna kolumna bufora jest przedłużeniem kolumny głównej ( jak masz go pełnego to działa powrót na wypełnienie i to wypełnienie pracuje).
Po drugie zapełniony bufor jest magazynem alkoholu który stabilizuje proces :).
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bufory stabilizująco-wzmacniające”