Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 198
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Budowa wędzarni krok po kroku

Postautor: fo11rest » niedziela, 19 kwie 2020, 20:00

AKTUALIZACJA 2020-04-20

Otóż po kliku wędzeniach amatorskich stwierdziłem że to jest do kitu i jest coś nie tak. Parę razy w beczce, później kuliłem metalową wędzarnię, ale cały czas coś nie tak. Wędliny nie były suche podczas wędzenia. Postanowiłem zrobić coś z tym i wyszło znakomicie.

Postanowiłem zrobić wędzarnię murowaną z klinkieru.

Materiały potrzebne:
Żwir,piasek,cement - na wylewkę
Pręty zbrojeniowe + drut wiązałkowy
Folia izolacyjna pod klinkier
Cegła klinkierowa drążona - 270szt
Cegła klinkierowa pełna - 43szt
Listwy do klinkieru
Gąbka do klinkieru
Zaprawa do murowania klinkieru - (12 do 15 worków)
Cegła szamotowa 3,2cm - 33szt
Zaprawa szamotowa - 5kg
Rura ceramiczna fi-200 - 5szt
Drewno sosnowe na drzwiczki
Osb 12 - 1szt
Zawiasy do drzwiczek - 4szt
Drzwi paleniska żeliwne
Impregnat do drewna
Termomert
Kołki i wkręty
Gont bitumiczny - 3mb
Rura kominowa 150 - 1mb
Daszek do komina - 1szt
Blacha ze stali nierdzewnej
Lakierobejca

Wkopałem dół na głębokość szpadla i zrobiłem wylewkę betonową.
Wymiar fundamentu 2700x800 Można sobie zamówić beton typowy na fundament, ale ja ze względu na duże koszta budowy robiłem sam w betoniarce. Proporcje: 1 wiadro cementu(C42,5) /2 wiadra piasku /4 wiadra żwiru/ woda. Po zlaniu 2/3 na wysokość zazbroiłem prętami zbrojeniowymi i wylałem do końca. Taki fundament zostawić na 2tygodnie do wyschnięcia a jak to jest lato to polewać przez pierwsze dni wodą aby za szybko nie wyschło.
Obrazek
Oczywiście kot musiał zaznaczyć teren i wygrzebać dołek na kupę, ale na szczęście nie dał rady.
Pierwsza warstwa z klinkieru jest najważniejsza więc robimy tylko pierwszą warstwę i zostawiamy to do jutra. Potem kładłem po 3 do 4 warstwy dziennie. Więcej się nie da bo rozjedzie się cegła.
Obrazek
Ciemna cegła to pełna, ważne jest aby była wokół paleniska, zaprawę szamotową najlepiej rozrobić z cementem 1/3, bo nie utwardzi się nam podczas palenia. Palenisko całe jest w środku wymurowane szamotem i podparłem styropianem, 5 rura ceramiczna jest przecięta i złączona w kolanko.
Obrazek
Przy komorze wędzarniczej też wykorzystałem styropian i trzeba zrobić wylewkę betonową na równo z klinkierem. Zazbroiłem tylko część na której później będzie komora wędzarnicza. Nad paleniskiem nie zbroiłem bo metal zmienia wymiar podczas rozgrzewania i bałem się że coś będzie pękać podczas palenia.
Wylewkę też najlepiej zostawić na 2 tygodnie zanim będziemy dalej murować.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Teraz robimy górną wylewkę i wstawiamy okrąg ze styropianu na rurę fi-150. Ja dałem lekko z boku aby było łatwiej dach zrobić.
Potem przykręcamy belki do dachu i dopiero obmurujemy je klinkierem.
Obrazek
Obrazek
Rurę uszczelniłem uszczelniaczem dekarskim, szybru do komina nie robiłem bo ja reguluję temperaturę drzwiczkami.
Obrazek
Drzwi są polakierowane lakierobejcą tylko z zewnątrz. Do środka włożyłem blachę ze stali nierdzewnej z wywierconymi otworami fi-10mm (110 otworów więc potrzeba dobrego wiertła do stali szlachetnej) Blacha ma być 5cm wyżej niż wystająca rura ceramiczna. Jest to po to aby dym ładnie się rozpraszał po komorze wędzarniczej.

Wędzarnia powinna postać gdzieś miesiąc zanim w niej napalimy. Musi porządnie wyschnąć. Pierwsze palenie palimy lekko przez 2 godziny aby się wypaliła w środku i oczyściło z nie pożądanych zapachów.

No i na koniec wsad 9kg kiełbasy.
Obrazek
A po uwędzeniu:
Obrazek

Pełen wsad do wędzarni to 15kg kiełbasy. 5 do 6 prętów można zawiesić.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 kwie 2020, 10:22 przez fo11rest, łącznie zmieniany 3 razy.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Jaro76
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 8 lut 2019, 15:49
Załączniki
Re: Budowa wędzarni krok po kroku

Postautor: Jaro76 » niedziela, 19 kwie 2020, 21:53

Witam można prosić o rysunek i szczegóły

Awatar użytkownika

_eax_
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 1 cze 2016, 21:22
Załączniki
Re: Budowa wędzarni krok po kroku

Postautor: _eax_ » niedziela, 19 kwie 2020, 21:59

Szacun, już czuję zapach tego boczku...

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2278
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Budowa wędzarni krok po kroku

Postautor: Doody » niedziela, 19 kwie 2020, 22:45

Zrób taki tutorial tutaj na forum. Przyda się wszystkim i zawsze będzie można wrócić do tego wątku.
Dzięki :ok:
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość