Budowa Destylatora A-Z

Temat dla tych, którzy chcą zbudować, bądź zakupić, kompletne urządzenia.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy

Post autor: Calyx »

Witaj Cezar, przegladam Twoja robote i...
Wybacz, mam pewne watpliwosci co do poprawnego zadzialania.
W pokazanym na poczatku rysunku uzyles w glowicy
zwinietej spirali czyli klasycznej glowicy Nixona Stonea.
To rozwiazanie jest jak najbardziej prawidlowe.
Przy realizacji jednak zastapiles NS osmioma zimnymi palcami
i tu wlasnie mam watpliwosci co do zadzialania.
W narysowanym projekcie to zwojnica NS odpowiada za calkowite
skroplenie destylatu, wstawione polki zapewniaja powrot na wypelnienie
i regulacje odbioru w odpowiednim stosunku.
Dodatkowa chlodnica ma tylko schlodzic destylat odbierany.
W zrealizowanym projekcie 8 zimnych palcow nie da rady
skondensowac destylatu i para bedzie uciekala odpowietrzeniem.
Zamkniecie otwarcia kolumny
od gory spowoduje poprowadzenie par na druga chlodnice
ale zdlawienie odbierania zaworem spowoduje znow
niepotrzebny wzrost cisnienia w ukladzie.
Chyba przekombinowales instrument albo ja nie potrafie go zrozumiec.
Za wykonanie kolanko ale zasada...?

Pozdrawiam serdecznie Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
koncentraty wina

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Budowa Destylatora A-Z

Post autor: bogdan »

Jestem pełen podziwu, nie wygląda to na robotę amatora, wręcz przeciwnie.
Muszę przyznać, że nie widziałem wcześniej takiego sposobu odbioru psoty, ja mam też ZP ale psotę odbieram nad nimi, pewno się mylę jeśli chodzi o Twój instrument, ale wydaje mi się, że to najlepsze przedarło się przez ZP do góry właśnie.
Jeśli mogę, to spróbuję Ci doradzić, zamiń mufy na kolumnie na śrubunki, ułatwią w przyszłości rozebranie i złożenie kolumny.
Długi odcinek z wypełnieniem w celu przeglądu, mycia, wymiany wypełnienia,
Krótszy z ZP można wykorzystać po wkręceniu bezpośrednio w kolumnę do destylacji smakówek. Oczywiście możesz to wykonać w późniejszym terminie.
Do napełnienia KEGA wystarczy mufa 1" góra 5/4" w którą włożysz lejek :D
Włożyłeś dużo pracy i serca w swój instrument i czuję i wiem z autopsji, jak nie możesz się doczekać, kiedy wreszcie zagra.
A zacier nastawiłeś? Bo nie ma nic gorszego, niż gotowy instument i pusty. Zacier gotowy może trochę postać, lepiej niech on czeka na Ciebie. :D

pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika

33cezary
250
Posty: 282
Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Wschodnia Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z

Post autor: 33cezary »

Cześć Panowe.

Najpierw Bogdan - zacier nastawiony - dwa razy po 30 literków - się klaruje. Własnie po to aby sprawdzić instrument. W piątek mam wolne zobaczymy co będzie.

Dalej Calyx - nie lubię chodzić utartymi szlakami dlatego spróbowałem czegoś innego, oparłem się na matematyce:
Spiralę do chłodzenia powiedzmy zrobię z rurki średnica 6 mm, realnie będę mógł nakręcić coś około 1,5 mb – co da mi w rezultacie około 280 cm2. Z wykonanych palców mam ponad 180 cm2 powierzchni chłodzącej. Mniej – ale zobaczymy. Dodatkowo palce dzięki przesunięciu kontowemu 45 stopni na okręgu o średnicy 6 cm nakładają cię na siebie, tworząc „tzw. ścianę” oraz będąc łączone do obudowy powiększają powierzchnie chłodzącą, rozkładając ją na cały przekrój kolumny ( w spirali chłodzącej ściana kolumny nie jest chłodzona). Zobaczymy co będzie z mojego toku myślenia, w najgorszej sytuacji – CIACH nad półkami i dospawam 30 cm 2 calówy z spiralą.
Ale jestem pełen optymizmu. Najważniejsze że mam trochę satysfakcji z pracy.

A jeszcze jedno – właśnie dlatego aby sprawdzić poprawność mojego myślenia jest termometr do weryfikacji temperatury – w zasadzie schłodzenie do 55 – 60 stopni powinno starczyć, ale jeszcze tego nie robiłem – praktyka pokaże.

Cezar
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Budowa Destylatora A-Z

Post autor: Calyx »

33cezary pisze:CIACH nad półkami i dospawam 30 cm 2 calówy z spiralą.
Ale jestem pełen optymizmu. Najważniejsze że mam trochę satysfakcji z pracy.
Cezar :) tej satysfakcji to Ci zazdroszcze, bo sam nie potrafie
takich cudow jak Ty wyczyniac.
Tego "CIACHA" to wg. mnie bedziesz musial zrobic.
Dlugosc 1,6m rurki jest i tak zbyt krotka na spirale.
Do NS kreci sie z 3-4m zeby poradzila sobie ze skraplaniem.
Sa w sprzedazy karbowane rurki z KO, z ktorych spirale mozna
skrecac w palcach i to w dodatku podwojna.
W dziale z linkami powinienes znalezc link do takiej rurki.

Walcz i miej z tego jak najwiecej satysfakcji.
Zreszta... psota o niepowtarzalnych wlasciwosciach
da Ci jej jeszcze wiecej :)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

33cezary
250
Posty: 282
Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Wschodnia Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z

Post autor: 33cezary »

Witam Panowie.
Calyx – zgodnie z Twoją sugestią nie czekałem na sprawdzenie palców, tylko zamówiłem karbowaną rórkę DN8 – średnica zewnętrzna 12mm, wewnętrzna 8mm. CUDO – ale z tego fajnie się zrobiło, na początku chciałem zamówić 2,5 – 3 mb, jednak minimalna ilość to 5 mb. I wyszło dobrze. Te pięć metrów wyszło w całości na chłodniczkę – podwójną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak jak powiedziałem nad trójnikiem i półkami zrobiłem CIACH i dospawałem gwint zewnętrzny – do 30 cm rury 2 calowej dospawałem gwint wewnętrzny (mufe), wcześniej wyciąłem z blachy 2mm zaślepienie z trzema otworami 13 mm, dwa na końcówki zasilające w wodę chłodniczkę, jeden dla odpowietrzenia i wszystko zespawałem.

Obrazek

Po skręceniu głowica wygląda tak:

Obrazek

Zimne palce nie wyrzucam, spokojnie je również zaopatrzę w końcówkę nakręcaną i tak sprawdzę wydajność ich. Jednak żeby być pewnym zrobiłem chłodniczkę spiralną.
Teraz nie może nie wyjść – psota musi lecieć taka jak JA chcę.
Robiłem wczoraj wieczorem i już nie miałem sumienia o 22.00 katować domowników szlifowaniem spawów, dlatego takie nie dokończone. Dziś i jutro wszystko dopieszczę i w piątek wieczorem lub w sobotę będę sprawdzać machinę.

Obrazek

Jeszcze jedno - adres w linkach do rurki karbowanej potwierdzam - szybko, sprawnie i super. A materiał jest niesamowity. Już wiem że na bazie tych rurek (jest pięć wymiarów) można stwożyć cuda.

Cezar

clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Budowa Destylatora A-Z

Post autor: clapus »

Gdzie można zamówić taką karbowaną rurkę, ile kosztuje i czy ciężko się kręci?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

33cezary
250
Posty: 282
Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Wschodnia Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z

Post autor: 33cezary »

Witam.

Clapus - rurka jest do kupiena w (dział - Sklepy ze Sprzętem / Linki - post - *** TU SĄ LINKI DO SKLEPÓW Z NASZYM HOBBY*** - adres - http://sklep.artom.com.pl/produkt.cfm?prod=000068)

Rurka jest niesamowita - w palcach zrobiłem całą spirale - sprzedają krotność 5 mb - ceny są na stronie.

Na stronie jest filmik pokazujący jak można giąć rurkę.

Cezar

clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Budowa Destylatora A-Z

Post autor: clapus »

@33Cezary
Fajna ta rurka, ale cena jakaś masakryczna. Gdyby to już zawinięte sprzedawali ;)

Teraz pytanie czy wydawać 110+vat na karbowaną czy kupić na allegro gotową z 6 metrów rurki ( http://www.allegro.pl/item600225202_chl ... ochol.html ) za 120...
Awatar użytkownika

33cezary
250
Posty: 282
Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Wschodnia Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z

Post autor: 33cezary »

Ja bym się jednak zdecydował na karbowaną, wygiąć to robota 30 minut, dodatkowo pamiętaj że 2 cale to wewnątrz około 56 mm, a więc po zwinięciu aby weszło trzeba max 52 mm, chyba że masz większą rurę.
Zaraz wkleję zdięcia chodzącej mojej maszyny.
Sam nawinełem z karbowanej 5 mb - chłodzi na minimalnie rozkręconej wodzie (licznik prawie się nie rusza) i z temperatury 76,3 na odzinku 30 cm, schładza do 35 stopni.
Jestem bardzo zadowolony.

Cezar
Awatar użytkownika

33cezary
250
Posty: 282
Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Wschodnia Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z

Post autor: 33cezary »

Witam

Po miesiącu zmagań, wreszcie udało mi się w miarę zakończyć budowę – przynajmniej tak aby aparatura ruszyło. Efekt pracy w Galerii :

http://alkohole-domowe.com/forum/galeri ... -t665.html

Cezar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aparatury kompletne”