Brak wody w rurce fermentacyjnej
Cześć,
Nastawiłem wczoraj wino z jabłek (12l) w baniaku 15l. Dzisiaj piana wykipiała i kilka godzin nie było wody w rurce, jakieś 2-3 h max.
Wino bardzo intensywnie pracuje. Bąbluje co 1-2 sekundy.
Czy mogło coś się stać z powodu chwilowego braku wody w rurce fermentacyjnej? Nie była całkowicie pusta, było tam trochę piany
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.
Nastawiłem wczoraj wino z jabłek (12l) w baniaku 15l. Dzisiaj piana wykipiała i kilka godzin nie było wody w rurce, jakieś 2-3 h max.
Wino bardzo intensywnie pracuje. Bąbluje co 1-2 sekundy.
Czy mogło coś się stać z powodu chwilowego braku wody w rurce fermentacyjnej? Nie była całkowicie pusta, było tam trochę piany
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Brak wody w rurce fermentacyjnej
Serwus
Nawet jak odfermentuje i przestanie pracować, wydaje mi się, że nic się nie stanie, o ile go stamtąd nie usuniesz - nie będziesz do niego zaglądał, mieszał etc. Dwutlenek węgla jako cięższy od powietrza, zawsze pokryje młode wino od góry. Wynika to z jego właściwości.
Nawet jak odfermentuje i przestanie pracować, wydaje mi się, że nic się nie stanie, o ile go stamtąd nie usuniesz - nie będziesz do niego zaglądał, mieszał etc. Dwutlenek węgla jako cięższy od powietrza, zawsze pokryje młode wino od góry. Wynika to z jego właściwości.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Brak wody w rurce fermentacyjnej
Zanim wino przestanie pracować, to kolega zapewne wymyje rurkę i napełni ją wodą, przynajmniej ja tak robiłem w podobnych przypadkach. Prawdopodobieństwo ponownego pienienia jest prawie równe zeru, więc nie ma problemu.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Re: Brak wody w rurce fermentacyjnej
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Rurka wyczyszczona i winko pracuje dalej
Po tym jak piana opadła na ściankach gąsiorka został dość gruby osad . Zostawić czy przelać do innego balona ?
Wygląda to w ten sposób.
http://foto.mkwe.pl/image/received-416243616597808.v20n
Po tym jak piana opadła na ściankach gąsiorka został dość gruby osad . Zostawić czy przelać do innego balona ?
Wygląda to w ten sposób.
http://foto.mkwe.pl/image/received-416243616597808.v20n
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 wrz 2021, 07:18 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Brak wody w rurce fermentacyjnej
Po zakończeniu fermentacji, tak jak napisał Ci kolega @jakis1234 zlej z nad osadu i jeżeli masz, to wlej to wino do mniejszego gąsiorka, bo masz trochę za dużo wolnej przestrzeni na górze, gąsior powinien być zalany prawie pod korek. Możesz też, a nawet powinieneś zdegustować wino i możesz ewentualnie do smaku dosłodzić syropem cukrowym (cukier rozpuszczony w wodzie) i tym dopełnić balon. Zlewaj wężykiem najlepiej po ściankach, żeby nie napowietrzać wina.Solipp pisze:Wygląda to w ten sposób.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Re: Brak wody w rurce fermentacyjnej
Serwus
Po co go jeszcze dodatkowo rozrabiać wodą?Czy nie lepiej dosłodzić syropem ale do rozpuszczenia cukru, nie używać wody tylko nieco winka i w nim rozpuścić ten cukier?kiwitom23 pisze:..Możesz też, a nawet powinieneś zdegustować wino i możesz ewentualnie do smaku dosłodzić syropem cukrowym (cukier rozpuszczony w wodzie) i tym dopełnić balon.
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Brak wody w rurce fermentacyjnej
I jeżeli dosłodzić, to mając pewność, że drożdże padły. Inaczej nie dosłodzisz, tylko wzmocnisz.
Poczytaj sobie tematy o metodach zatrzymywania fermentacji (maksymalna ilość alkoholu, temperatura, piro, czas, zamrażanie - trochę ich jest).
Poczytaj sobie tematy o metodach zatrzymywania fermentacji (maksymalna ilość alkoholu, temperatura, piro, czas, zamrażanie - trochę ich jest).
Pozdrawiam z opolskiego.