BRAK PRACY WINA

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29

Post autor: lolka89a »

Witajcie.
Jestem tu nowa.
Przed wczoraj nastawiłam sobie wino, 8,5 kg moszczu, 4l wody i 2 kg cukru. Parę razy bulknęło i cisza.
Nie dodawałam drożdży, tylko samą pożywkę wczoraj wsypałam.
alembiki

nieuprzejmygbur
20
Posty: 23
Rejestracja: piątek, 10 kwie 2015, 00:55
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: nieuprzejmygbur »

Witamy. Jaka temperatura pomieszczenia? Czy owoce myłaś/parzyłaś?

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: lolka89a »

Owoców nie mylam, jedynie je oczyściłam z ogonków. Rozgniotłam rękoma i wlałam wszystko do butli.
Temperatura to jakieś 19-20°. Wczoraj wieczorem okrylam butlę grubym kocem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: Kamal »

A uszczelnienie, butla korek jest dobre? Być może gaz idzie bokiem.
Z dzikusami czasami tak jest, że nie chcą podjąć pracy, choć bardzo rzadko to się im zdarza.
K.
Obrazek

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: lolka89a »

Dziś jeszcze to woskiem oblepie. Może wtedy będzie lepiej.
A czy proporcje mam dobre?
Ostatnio zmieniony środa, 10 paź 2018, 15:35 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: Jozinek »

Nie wiem bo wino czynię pierwszy raz od niepamiętnych czasów.Winogron stał 3 dni (nie był myty) pognieciony, dodany pektoenzym + drożdze do win czerwonych.Dzisiaj to wygniotłem na prasie.Do balonu wlałem 13 l soku i dodałem 1,5kg cukru bez wody, cukier rozpuszczałem w samym soku.Po zmierzeniu blg, chyba wyskoczyło 27.No to raczej za dużo, upuściłem 2,5 l soku i dolałem czystego, by zmniejszyć zawartość cukru.Winogron dostałem od kolegi lekko przemrożony, bardzo słodki.Może u Ciebie jest za duże blg i dzikusy mają problem wystartować.Ja dodałem MD 2 dni temu przygotowaną i zaraz po wstawieniu rurki zaczyna pracować.Myślę, że u Ciebie trzeba by zmierzyć blg czy nie za dużo cukru. Może trzeba rozcieńczyć lekko wodą i dać MD.

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: lolka89a »

Wróciłam z pracy i zaobserwowałam, że co 1 - 1,5 min bulgota. Także może zacznie wreszcie pracować.
Czy dodać cukru i wody?
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: Jozinek »

Absolutnie nic nie dodawaj jak zaczęło pracować.Nie wiem czy nie warto by zaszczepić jaką szlachetną MD, być może jak dałaś pożywkę to dzikusy się rozwiną.
Ostatnio zmieniony środa, 10 paź 2018, 18:17 przez Jozinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: lolka89a »

Moi mili. Chciałam sprawdzić ile cukru jest, ale pies mi rozbił cukromierz. Może źle robię, ale tak dla smaku spróbowałam i słodkie strasznie. Wlałam 0,9 l wody letniej. I przyznam, że coraz lepiej pracuje. Już nic nie będę dodawać.
Ostatnio zmieniony środa, 10 paź 2018, 20:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: Jozinek »

Czyli pewnie przesłodziłaś, ja do swojego po pomiarze dolewałem soku, bo było coś ze 26-27 blg, po tym zabiegu zastartowało zaraz po zamknięciu korkiem butli i wstawieniu rurki.
To dobrze zrobiłaś rozcieńczając słodycz ale nie przesadź bo wyjdzie napój winno-gronowy a nie prawdziwe wino.

[mod.]
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony środa, 10 paź 2018, 22:36 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: lolka89a »

Jak narazie ładnie zaczęło pracować. Myślę, że będzie już tylko lepiej.
Po jakim czasie sprawdzić czy nie trzeba jeszcze wody dolać?
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: Jozinek »

Moje tak zapracowało, że rano o 5.00 jeszcze przed pracą musiałem podłogę wycierać, gąsiorek myć pod prysznicem :D .
Niby zostawiłem trochę luzu w butli ale okazało się, że za mało, na dodatek jeszcze ścianę lekko "przykropiło" :scratch: .
Poprzecierałem ją lekko na mokro płynem do naczyń i ręcznikiem papierowym na sucho ale pewnie bez innych zabiegów się nie obejdzie.
Odlałem jeszcze 1 l płynu i już do rurki pianka nie dochodzi, więc powinno być spoko. Dodana pożywka zrobiła swoje, grzybki zasuwają praktycznie na bezdechu.

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: lolka89a »

Może i moje zaczną tak pracować. Bo chyba biorą się za siebie. ;)
Ale to mój pierwszy raz więc nie oczekuję cudów :)
Rano poruszałam butlą, aby to troche przemieszać.
Jak wlałam wczoraj do szklanki to było mętnie, do góry wyjechało łupy a reszta na dół.
Kiedy mogę sprawdzić jego słodkość?
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: Jozinek »

Jak przestanie "bulczeć" :) :) .

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: lolka89a »

Oj to chyba wieki będzie to trwało :).
To co czytałam na temat fermentacji burzliwej to moja fermentacja jest wręcz przeciwna.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: eldier »

@lolka89a
Czemu nie dodałaś żadnych szlachetnych drożdży? Na dzikusach to loteria...
Zmierz cukier teraz i za kilka dni - będzie jakiś pogląd na to co się tam dzieje.

Autor tematu
lolka89a
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 10 paź 2018, 12:29
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: lolka89a »

Chcę spróbować czy,wyjdzie bez dodatku drożdży, bo winogrono samo w sobie je ma. Także pracuje sobie.apokojnie, po 2 tyg sprawdze jak wygląda jego słodkość.
Nie wiem czy dobrze robię.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: eldier »

Ok, Twoje wino i Twoja decyzja, raz wyjdzie, 10 nie, ale mimo wszystko życzę powodzenia :)
A co Ci da pomiar za 2 tyg jak nie będziesz miała punktu odniesienia do obecnego stanu?
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: BRAK PRACY WINA

Post autor: Jozinek »

Nie ma to jak eksperymenty na własnym organizmie. Ja bez kombinacji, owoców nie myłem ale MD dodałem i nastaw jedzie ostro od 3 dni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”