Brak fermentacji brzeczki piwnej
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
19-21 to dobra temperatura - mogłoby być nawet ze 2 stopnie mniej i tylko z korzyścią dla piwa. Podejrzewam, że wina lipnych drożdży. Kup ekstrakt niechmielony i zacznij warzyć ze słodami specjalnymi i chmieleniem tak jak jest w linku http://www.piwo.org/topic/369-warzenie- ... 0specjalne
lub zacieraj - dwie najprostsze metody - jednotemperaturowo w lodówce turystycznej i BIAB (jest u mnie opis na blogu) są łatwe proste i przyjemne. Jak masz garnek duży to sobie poradzisz prawie bezkosztowo - jak nie chętnie opchnę swój.
Kup suszone drożdże "normalne" a nie brewkitowe i będzie wszystko OK.
lub zacieraj - dwie najprostsze metody - jednotemperaturowo w lodówce turystycznej i BIAB (jest u mnie opis na blogu) są łatwe proste i przyjemne. Jak masz garnek duży to sobie poradzisz prawie bezkosztowo - jak nie chętnie opchnę swój.
Kup suszone drożdże "normalne" a nie brewkitowe i będzie wszystko OK.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Na parzenie słodów specjalnych nie musisz mieć nic więcej miejsca niż masz (ja zacierem w kuchni niecałe 4m2 - daje radę. Kupuj niechmielone puszki sam nachmielaj - poczytaj na piwo.org jest kilka tematów jak poprawić brewkita - podstawa to brewkit + ekstrakt niechmielony a nie cukier. A już minimum to zmień drożdże.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Jak narzekasz na fermentację to zmiana drożdży to pierwszy krok. Tylko tyle. Jak jesteś happy to wszystko ok.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Przy 33 stopniach na start to drożdże piwne przekręciły się z nadmiaru twojej czułości. Kup nową saszetkę drożdży i dodaj jak najszybciej, może się nie zaśmierdnie od przegrzanych drożdży na dnie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Nigdy nie uwadniałem żadnych drożdży w temperaturze wyższej niż 25*C, a suchary sypię na powierzchnię brzeczki po schłodzeniu poniżej 25*C, po 10h mam już piankę na powierzchni piwa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
No chyba że rano ruszą.
Może spuszczę ładnie by drożdży z dna niezruszyć i w ten sposób przeczekać, bo zanim kupie drugą paczkę drożdży to minie ze dwa dni. Można tak?gr000by pisze:Przy 33 stopniach na start to drożdże piwne przekręciły się z nadmiaru twojej czułości. Kup nową saszetkę drożdży i dodaj jak najszybciej, może się nie zaśmierdnie od przegrzanych drożdży na dnie.
No chyba że rano ruszą.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Zostaw tak jak jest- powinny ruszyć. Od 20g drożdży, nawet jakby wszystkie padły nic nie zaśmierdnie. Kup szybko druga paczkę, ale dodaj ją dopiero, jak nie zobaczysz oznak fermentacji.Może spuszczę ładnie by drożdży z dna niezruszyć i w ten sposób przeczekać, bo zanim kupie drugą paczkę drożdży to minie ze dwa dni. Można tak?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Szansa jest. To, że masz zamknięty pojemnik nie oznacza, że jest w 100% szczelny. Ruch w rurkach z wodą w fermentatorach do piwa obserwuję praktycznie tylko na początku, podczas najbardziej burzliwej części fermentacji, potem się uspokajają. Jak jest piana, to już połowa sukcesu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Ruszyły, zaczęło pracować jednak bardzo bardzo leniwie widać to jedynie po mikro-bąbelkach w środku jedne opadają inne idą do góry, natomiast w rurce nie bulgotanie jak to wcześniej bywało. Jest dużo piany w najwyższym jego punkcie sięga około 8 - 9 cm. Blg jak było 10 - 11 tak jest, zapewne jutro to się zmieni jednak przy tak małej pracy to pewnie niewiele. Osad na dole pojemnika (drożdże).
Zamierzam czekać i kontrolować jak będą robić i blg będzie spadało to nie będę im przeszkadzał, nie wiem tylko co zrobić jak w połowie praca zaprzestanie (możliwe część drożdży padło) czy wtedy dodać drożdży i czy cała paczkę czy np.pół? Czy może coś doradzicie innego?
To już tak pytam na przyszłość jak by przestały pracować.
Zamierzam czekać i kontrolować jak będą robić i blg będzie spadało to nie będę im przeszkadzał, nie wiem tylko co zrobić jak w połowie praca zaprzestanie (możliwe część drożdży padło) czy wtedy dodać drożdży i czy cała paczkę czy np.pół? Czy może coś doradzicie innego?
To już tak pytam na przyszłość jak by przestały pracować.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Fermentory nie są szczelne- po kilku otwarciach pokrywy tym bardziej. Zostaw, niech pracują- jak zaczęły, to skończą. Piana na kilka centymetrów nie zwiastuje śmierci drożdży, więc więcej optymizmu:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Słaba, ale nie na tyle, żeby się martwić - pracują to dobrze, zostaw je teraz w spokoju na kilka dni i zmierz znów BLG, by wiedzieć czy spada dalej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Zmierzone dzisiaj blg wynosi 8. Wydawało się że już przestały robić bo nie było widać żadnych ruchów w środku. Otworzyłem wieko na pianie było zgromadzonych dużo drożdży lekko wymieszałem samą górę i po około3-4 godzinach ruszyło tak że aż co powiedzmy pół minuty w rurce fermentacyjnej zabulgocze. Najwidoczniej tak na dobre to ruszyły po trzech dniach. Zobaczymy co dalej.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Zając - siądź na miejscu gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę i daj drożdżom w spokoju robić swoją robotę. A jak się ręce świerzbią to się weź za sprzątanie...
Już czuję, że za tydzień będzie pytanie czy to nie infekcja...
Już czuję, że za tydzień będzie pytanie czy to nie infekcja...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: Brak fermentacji brzeczki piwnej
Nie takiego pytania zapewne nie będzie spokojnie. Pytam bo jestem początkujący w tym temacie jeżeli chodzi o piwo. A moje spostrzeżenia zapewne przydadzą się kolejnym użytkownikom, którym przytrafi się podobna sytuacja. Dzisiaj blg wynosi 4 i już wiem, że moje wcześniejsze posty wynikały jedynie z nerwów.