Braggot = miód + słód
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: wtorek, 17 cze 2014, 17:20
- Krótko o sobie: Pierwsze swoje wino zrobiłem z kuzynem jeszcze w podstawówce :D Nie pamiętam jak dokładnie smakowało ale było w miarę. Nie wypiliśmy go bo zrobiliśmy to tylko dla zabawy. Pierwszy bimberek zrobiłem przy pomocy puszek po brzoskwiniach kawałka dętki i rurki plastikowej w butelce z zimną wodą. Powstałego alkoholu używałem do zabawy z ogniem :) Spożywać alkohol zacząłem w liceum i od tamtej pory stworzyłem już parę aparatur. Obecnie robię bimber, piwo, wino i cały czas się dokształcam.
- Ulubiony Alkohol: Nadal poszukuje swojego ulubionego
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Łobez
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam,
literatura podaje że niektóre ludy dawnej europy piły trunek o nazwie braggot. Jedni mówią że to miód zaprawiony słodem inni że to bardziej piwo zaprawione miodem(oczywiście nie mówimy tutaj o zwykłym piwie z nutką miodu).
Moje pytanie brzmi czy ktoś z was robił coś takiego?
A cała ta historia zainspirowała mnie do wstawienia miodu pół na pół z ekstraktem słodowym, np.
niby trójniak:
-pół litra miodu
-pół litra ekstraktu słodowego jasnego
-2 litry wody
-sok z jednej małej cytryny
-drożdże do miodu lub winiarskie (ja używam "aromatic wine complex")
-może jakieś przyprawy (propozycję???)
Wszystko do pięciolitrowej bańki bo nie chcę wstawiać tak od razu całego wiadra albo balonu.
Co o tym myślicie? W ten weekend na pewno wstawię coś takiego. Chcę uzyskać trunek w którym smak słodu i miodu będą razem grały pierwsze skrzypce. Interesuje mnie wasza opinia.
Pozdrawiam i czekam na komentarze.
literatura podaje że niektóre ludy dawnej europy piły trunek o nazwie braggot. Jedni mówią że to miód zaprawiony słodem inni że to bardziej piwo zaprawione miodem(oczywiście nie mówimy tutaj o zwykłym piwie z nutką miodu).
Moje pytanie brzmi czy ktoś z was robił coś takiego?
A cała ta historia zainspirowała mnie do wstawienia miodu pół na pół z ekstraktem słodowym, np.
niby trójniak:
-pół litra miodu
-pół litra ekstraktu słodowego jasnego
-2 litry wody
-sok z jednej małej cytryny
-drożdże do miodu lub winiarskie (ja używam "aromatic wine complex")
-może jakieś przyprawy (propozycję???)
Wszystko do pięciolitrowej bańki bo nie chcę wstawiać tak od razu całego wiadra albo balonu.
Co o tym myślicie? W ten weekend na pewno wstawię coś takiego. Chcę uzyskać trunek w którym smak słodu i miodu będą razem grały pierwsze skrzypce. Interesuje mnie wasza opinia.
Pozdrawiam i czekam na komentarze.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 gru 2015, 22:21 przez Janeczka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Barggot = miód + słód
Miód powinien być leśny, ewentualnie wielokwiatowy,
zastosowanie miodu gryczanego, lipowego, spadziowego uważam za nietrafiony pomysł.
Niestety jeszcze nie - kubatura dość znacznie mnie ograniczaJaneczka pisze: Moje pytanie brzmi czy ktoś z was robił coś takiego?
Proponuję jedynie nieznaczny dodatek chmielu - odmiany aromatyczne.Janeczka pisze: -może jakieś przyprawy (propozycję???)
Miód powinien być leśny, ewentualnie wielokwiatowy,
zastosowanie miodu gryczanego, lipowego, spadziowego uważam za nietrafiony pomysł.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Barggot = miód + słód
Myślę, że kolega ma rację pisząc:
Nastaw ma być próbny, dla sprawdzenia smaku.Janeczka pisze: W ten weekend na pewno wstawię coś takiego. Chcę uzyskać trunek w którym smak słodu i miodu będą razem grały pierwsze skrzypce. Interesuje mnie wasza opinia.
Myślę, że kolega ma rację pisząc:
Zostaw składniki z pierwszego postu. Jak najmniej dodatków, tak żeby wiedzieć co wyszło z takiej mieszaniny. Będzie łatwiej ocenić czy 50/50 to dobre proporcje. Z dodatkami pokombinujesz za drugim razem.Lootzek pisze: proponowałbym nic nie dodawać, zobaczyć jak smakuje na świeżo i po ułożeniu,
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Barggot = miód + słód
Temat w Polsce znany, nawet na konkursach już był ten styl
http://www.piwo.org/topic/4511-czerwone ... ntry342719
Przeszukasz te forum to znajdziesz sporo informacji
http://www.piwo.org/topic/4511-czerwone ... ntry342719
Przeszukasz te forum to znajdziesz sporo informacji
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Barggot = miód + słód
@michalbe, poczytaj tutaj - http://byo.com/malt/item/260-braggot-style-profile
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Barggot = miód + słód
Brzmi bajecznie, po nowym roku na pewno spróbuję, dzięki!
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 gru 2015, 21:08 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nie cytujemy poprzedzającego postu w całości
Powód: nie cytujemy poprzedzającego postu w całości
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Barggot = miód + słód
http://www.piwo.org/index.php?app=core& ... omsearch=1
tu sobie wpisz braggot w pierwsze okienko
Na pewno nic nie ma?michalbe pisze:Przeszukałem forum i nie mogłem jednak nic znaleźć, myślałem że to przez to iż w tytule postu jest literówka, jednak szukajka nie pokazuje nic, bez względu czy szukam "BRAGGOT" czy "BARGGOT"
http://www.piwo.org/index.php?app=core& ... omsearch=1
tu sobie wpisz braggot w pierwsze okienko
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Braggot = miód + słód
Poczyniłeś coś w temacie Michalbe ?
Właśnie czekam na dostawę miodu w większej ilości i aby trochę urozmaicić miodowe zapasy postanowiłem przygotować trójniaka:
- miód wielokwitowy;
- ekstrakt słodowy ciemny;
- słód czekoladowy do sycenia podany w muślinowym woreczku;
- odrobina chmielu aromatycznego.
Nastaw na 20 litrów, miód ma być bardzo ciemny z wyraźnymi nutami słodowymi, palonymi.
Jednocześnie mam w planie nastawić jeszcze jednego amerykańskiego dziwaka, a mianowicie
bochet mead - czyli mód palony.
https://gameofbrews.com/2014/05/01/brew ... mead-1393/
Właśnie czekam na dostawę miodu w większej ilości i aby trochę urozmaicić miodowe zapasy postanowiłem przygotować trójniaka:
- miód wielokwitowy;
- ekstrakt słodowy ciemny;
- słód czekoladowy do sycenia podany w muślinowym woreczku;
- odrobina chmielu aromatycznego.
Nastaw na 20 litrów, miód ma być bardzo ciemny z wyraźnymi nutami słodowymi, palonymi.
Jednocześnie mam w planie nastawić jeszcze jednego amerykańskiego dziwaka, a mianowicie
bochet mead - czyli mód palony.
https://gameofbrews.com/2014/05/01/brew ... mead-1393/
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Braggot = miód + słód
No to zadziałałem w temacie, nie wiem czy jest to klasyczny braggot, ale próby organoleptyczne wystudzonego nastawu są daleko obiecujące.
Po 24 czterech godzinach miodek trafi do piwnicy gdzie jest stała temperatura 15 stopni.
Rano jak wszystko ruszyło dodałem 8 gram DAP i 10 gram kombi.Po 24 czterech godzinach miodek trafi do piwnicy gdzie jest stała temperatura 15 stopni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.