Braggot = miód + słód

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
Janeczka
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 17 cze 2014, 17:20
Krótko o sobie: Pierwsze swoje wino zrobiłem z kuzynem jeszcze w podstawówce :D Nie pamiętam jak dokładnie smakowało ale było w miarę. Nie wypiliśmy go bo zrobiliśmy to tylko dla zabawy. Pierwszy bimberek zrobiłem przy pomocy puszek po brzoskwiniach kawałka dętki i rurki plastikowej w butelce z zimną wodą. Powstałego alkoholu używałem do zabawy z ogniem :) Spożywać alkohol zacząłem w liceum i od tamtej pory stworzyłem już parę aparatur. Obecnie robię bimber, piwo, wino i cały czas się dokształcam.
Ulubiony Alkohol: Nadal poszukuje swojego ulubionego
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Łobez
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Janeczka »

Witam,
literatura podaje że niektóre ludy dawnej europy piły trunek o nazwie braggot. Jedni mówią że to miód zaprawiony słodem inni że to bardziej piwo zaprawione miodem(oczywiście nie mówimy tutaj o zwykłym piwie z nutką miodu).
Moje pytanie brzmi czy ktoś z was robił coś takiego?

A cała ta historia zainspirowała mnie do wstawienia miodu pół na pół z ekstraktem słodowym, np.
niby trójniak:
-pół litra miodu
-pół litra ekstraktu słodowego jasnego
-2 litry wody
-sok z jednej małej cytryny
-drożdże do miodu lub winiarskie (ja używam "aromatic wine complex")
-może jakieś przyprawy (propozycję???)
Wszystko do pięciolitrowej bańki bo nie chcę wstawiać tak od razu całego wiadra albo balonu.

Co o tym myślicie? W ten weekend na pewno wstawię coś takiego. Chcę uzyskać trunek w którym smak słodu i miodu będą razem grały pierwsze skrzypce. Interesuje mnie wasza opinia.

Pozdrawiam i czekam na komentarze.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 gru 2015, 22:21 przez Janeczka, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Barggot = miód + słód

Post autor: Lootzek »

Bardzo ciekawy pomysł. Nigdy nie słyszałem o takim trunku, dzięki :)
A co do przypraw, na początek proponowałbym nic nie dodawać, zobaczyć jak smakuje na świeżo i po ułożeniu, dopiero wtedy ocenić co będzie najlepiej pasowało.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Barggot = miód + słód

Post autor: inblue »

Janeczka pisze: Moje pytanie brzmi czy ktoś z was robił coś takiego?
Niestety jeszcze nie - kubatura dość znacznie mnie ogranicza :(
Janeczka pisze: -może jakieś przyprawy (propozycję???)
Proponuję jedynie nieznaczny dodatek chmielu - odmiany aromatyczne.

Miód powinien być leśny, ewentualnie wielokwiatowy,
zastosowanie miodu gryczanego, lipowego, spadziowego uważam za nietrafiony pomysł.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Barggot = miód + słód

Post autor: markus383 »

Fajny temat, czytałem kiedyś o tym piwie, ale to wyższa szkoła, a Twój pomysł wydaje się prostszy w wykonaniu.
A jakby użyć drożdże Mangrove Jack's - Belgian Ale M27? Wysoka tolerancja na alkohol i mogą pojawić się ciekawe aromaty.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Barggot = miód + słód

Post autor: Wald »

Janeczka pisze: W ten weekend na pewno wstawię coś takiego. Chcę uzyskać trunek w którym smak słodu i miodu będą razem grały pierwsze skrzypce. Interesuje mnie wasza opinia.
Nastaw ma być próbny, dla sprawdzenia smaku.
Myślę, że kolega ma rację pisząc:
Lootzek pisze: proponowałbym nic nie dodawać, zobaczyć jak smakuje na świeżo i po ułożeniu,
Zostaw składniki z pierwszego postu. Jak najmniej dodatków, tak żeby wiedzieć co wyszło z takiej mieszaniny. Będzie łatwiej ocenić czy 50/50 to dobre proporcje. Z dodatkami pokombinujesz za drugim razem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Barggot = miód + słód

Post autor: panta_rei »

Temat w Polsce znany, nawet na konkursach już był ten styl
http://www.piwo.org/topic/4511-czerwone ... ntry342719
Przeszukasz te forum to znajdziesz sporo informacji
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

michalbe
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 31 maja 2015, 05:20
Podziękował: 1 raz
Re: Barggot = miód + słód

Post autor: michalbe »

Przeszukałem forum i nie mogłem jednak nic znaleźć, myślałem że to przez to iż w tytule postu jest literówka, jednak szukajka nie pokazuje nic, bez względu czy szukam "BRAGGOT" czy "BARGGOT"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Barggot = miód + słód

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

michalbe
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 31 maja 2015, 05:20
Podziękował: 1 raz
Re: Barggot = miód + słód

Post autor: michalbe »

Brzmi bajecznie, po nowym roku na pewno spróbuję, dzięki!
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 gru 2015, 21:08 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nie cytujemy poprzedzającego postu w całości
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Barggot = miód + słód

Post autor: panta_rei »

michalbe pisze:Przeszukałem forum i nie mogłem jednak nic znaleźć, myślałem że to przez to iż w tytule postu jest literówka, jednak szukajka nie pokazuje nic, bez względu czy szukam "BRAGGOT" czy "BARGGOT"
Na pewno nic nie ma?
http://www.piwo.org/index.php?app=core& ... omsearch=1
tu sobie wpisz braggot w pierwsze okienko ;-)
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

michalbe
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 31 maja 2015, 05:20
Podziękował: 1 raz
Re: Braggot = miód + słód

Post autor: michalbe »

Mój błąð, nie zauważyłem że nie mówicie o tym forum tylko o sąsiednim, czytanie ze zrozumieniem mi kuleje. Przepraszam i obiecuje poprawę :)
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Braggot = miód + słód

Post autor: cafekot »

Poczyniłeś coś w temacie Michalbe ?

Właśnie czekam na dostawę miodu w większej ilości i aby trochę urozmaicić miodowe zapasy postanowiłem przygotować trójniaka:
- miód wielokwitowy;
- ekstrakt słodowy ciemny;
- słód czekoladowy do sycenia podany w muślinowym woreczku;
- odrobina chmielu aromatycznego.
Nastaw na 20 litrów, miód ma być bardzo ciemny z wyraźnymi nutami słodowymi, palonymi.

Jednocześnie mam w planie nastawić jeszcze jednego amerykańskiego dziwaka, a mianowicie
bochet mead - czyli mód palony.

https://gameofbrews.com/2014/05/01/brew ... mead-1393/
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Braggot = miód + słód

Post autor: cafekot »

No to zadziałałem w temacie, nie wiem czy jest to klasyczny braggot, ale próby organoleptyczne wystudzonego nastawu są daleko obiecujące.
11.jpg
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
7.JPG
6.JPG
8.JPG
10.JPG
Rano jak wszystko ruszyło dodałem 8 gram DAP i 10 gram kombi.
Po 24 czterech godzinach miodek trafi do piwnicy gdzie jest stała temperatura 15 stopni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”