Witam forumowiczów,
Dzisiejszy chlebek pszenny na zakwasie żytnim
Skład mąka pszenna typ 750 - 575gr
Woda 70% masy mąki - 430gr
sól - 15gr
aktywny zakwas żytni - 230gr
Proces zaczynam o 18 dnia poprzedniego, w którym będę piekł chleb. Piekę tylko jak mam wolne . Wyciągam zakwas z lodówki, pakuje do miski, dosypuje 100gr mąki żytniej 2000 i 100ml wody o temp 28-30 stopni, powierzchnię zakwasu posypuje mąka. Zostawiam na 6h. Po 6h kolejna porcja maki i wody jak poprzednio i znowu zasypuje. Z samego rana pierwsze co robię powtarzam czynność z tym że zmieniam mąkę na typ 720 i znowu 6h. Zakwas jest już dość mocno rozkręcony Po tych 6h przebijam zakwas ostatni raz, jak poprzednio żytnia 720 i woda i zasypuję. Zakwas jest już dobrze wyrośnięty po 3h i gotowy do dodania.
Mąkę na chleb wymieszaną z woda i solą i odstawiona na 1h, potem dodaję zakwas żytni i mieszamy ciasto w misce i zostawiamy na 30 min. Po 30 min przerabiamy ciasto i do koszyczka na wyrastanie. Można przerobić go 2 razy. Ciasto wyrasta około 3-4h w zależności od temp.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, pakujemy chleb w piekarnik i na dół piekarnika wstawiamy pojemnik z wrzątkiem żeby dostarczyć pary. Po 10 min zmniejszamy grzanie na 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 stopni.
PS. Chlebek ze zdjęcia jest testowym, wczoraj padłem jak kawka i nie chciało mnie się go już piec i wstawiłem ciasto w koszyku do lodówki na noc. Wyrastanie dokończyłem dzisiaj z rana. I troszkę był za długo przetrzymany w koszyczku ale jest tez ok. Normalnie by był z deka wyższy.
Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba
-
Autor tematu - Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba
@Doody to prostsze niż się wydaje. Z tym że większość specjalistów nie mówi wszystkiego do końca Każdy sobie zostawia jakiś tam sekrecik. Ja zanim doszedłem do wprawy, musze się przyznać kilka bochenków spaliłem. żeby piekarnik wyczaić, żeby sobie proporcje dograć ale to ja, uparciuch. Do póki nie wyjdzie zadowalająco dla mnie będzie kombinowane
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
Autor tematu - Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba
Tym razem orkiszowy 100%, hydracja 73%, mąka orkiszowa 500gr, sól 10gr, melasa duża łyżka, 4gr drożdży instant. 3x laminowanie, wyrastanie w koszyczku i pieczenie w naczyniu żaroodpornym Tadam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.