Bourbon z Bananów

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy

Post autor: Trener »

Wszystko tak naprawdę zależy od higieny. Najłatwiej byłoby gdybyś zaopatrzył się w najprostszy pojemnik fermentacyjny.
Pojemnik-fermentacyjny.jpg
Ale jeśli swoją beczkę do zacieru porządnie wymyjesz, wyparzysz, zdezynfekujesz, a na czas fermentacji nakryjesz luźno jakąś pokrywką (by nie mogły tam zajrzeć muszki owocówki i inni nieproszeni goście), to też tragedii nie będzie. Drożdże to dość twarde żyjątka i potrafią o siebie zadbać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
alembiki

marceli
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 19 lis 2013, 14:24
Podziękował: 37 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: marceli »

Jedno co najbardziej mnie ciekawi w tym temacie, to sama nazwa "burbon" - burbon (który jest moim ulubionym alkoholem) to jest raczej ze zboża, a dokładniej w przewadze to z kukurydzy, a nie z owoców, z owoców otrzymujemy brandy, a nie burbon - no chyba, że jestem niedouczony, to bardzo proszę poprawcie mnie... :ok:

Szym
100
Posty: 119
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: Szym »

Jeśli dobrze zrozumiem to może być psocone na pot-stillu ?
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: Trener »

marceli pisze:z owoców otrzymujemy brandy, a nie burbon - no chyba, że jestem niedouczony, to bardzo proszę poprawcie mnie... :ok:
Nikt Cię nie poprawi bo masz rację :ok:
Szym pisze:Jeśli dobrze zrozumiem to może być psocone na pot-stillu ?
Chyba nawet powinno :)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Szym
100
Posty: 119
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: Szym »

A jakich drożdży najlepiej użyć aby nie pracowało to tak długo tylko np 2 - 3 tygodnie ? Czy np fermvin z biowinu da radę ? Czy lepsze jakieś turbo do owocowych ? Jeszcze na koniec, trzeba to klarowac jakimś turbo klarem czy nie ma takiej potrzeby ? Sorx że tak dopytuje jednak chce nastawić to zaraz jak mi sie beczka z nastawem zwolni - czytaj jak znajdę czas zeby ja przedestylować

Pozdrawiam


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Bourbon z Bananów

Post autor: Pretender »

Szym pisze:Jeśli dobrze zrozumiem to może być psocone na pot-stillu ?
Głównie na PS. Rektyfikacja wymiecie wszystkie smaki.

marceli
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 19 lis 2013, 14:24
Podziękował: 37 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: marceli »

A jakich drożdży najlepiej użyć aby nie pracowało to tak długo tylko np 2 - 3 tygodnie ?
Bayanus G995 + DAF + wit. B1.
Jeszcze na koniec, trzeba to klarować jakimś turbo klarem czy nie ma takiej potrzeby ?
Nie klaruj, wlej wszystko jak leci - najlepiej razem z gęstym (jeśli możesz oczywiście -płaszcz, bełkotka, etc.).
Ostatnio zmieniony sobota, 26 kwie 2014, 23:24 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: Skir »

Koledzy, czytam kwestie związane ze skórkami bananów czy innych owoców i zastanawiam się czy to bezpieczne. Gdy ktoś zrywa banana prosto z drzewa - no problem. Ale zanim do nas dotrą z plantacji, właśnie skórki są nasączane potężną dawką chemii, które powstrzymuje samoistne dojrzewanie. I w założeniu tych skórek bananów, pomarańczy, mandarynek się nie konsumuje. Czy nie po to psocimy, żeby nie truć się paskudztwem fabrycznym, a w zamian walimy w siebie afrykańską chemię?
I love the smell of bimber in the morning.

AndreV6
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 26 cze 2019, 22:18
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: AndreV6 »

O bracie, ale żeś odkopał... Ale dobrze, bo pewnie sam tak daleko bym nie dotarł. Wiec dziś lub jutro nastawiam

Wytapane z Mobilnego Centrum Dowodzenia
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: Kamal »

Można zaopatrzyć się w banany bio :)
K.
Obrazek

AndreV6
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 26 cze 2019, 22:18
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: AndreV6 »

Trwało to trochę dłużej niż początkowo planowałem, ale...
Bananowiec przedestylowany dwu krotnie na szklanej aparaturce. Wydajność trochę mała, bo wyszło około 4l 80% z 25l nastawu.
Zapach dość intensywny. Smak przyjemny, czuć wyraźną nutę banana, lecz na koniec jest ostro-gorzki posmaczek.
Na pewno jeszcze nie raz popełnię

Wytapane z Mobilnego Centrum Dowodzenia
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: Kamal »

Robiłeś według przepisu?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: seneka »

Apropo odkopywania to chciałbym Was wszystkich ponownie przywitać :D Dawno nie zaglądałem na forum ze względu na sytuację rodzinną związaną z powiększaniem rodziny. Efekt 500+ zadziałał przynajmniej będzie na cukier :D . No nic pora odkopać rurki z ogródka i zacząć ponownie zabawę. W piwnicy z paru lat działalności mam różne wytwory zboża i owoców. I mam pytanie. Co sądzicie o tym żeby w jednym kotle wylądowała dobroć np. z kukurydzy i powiedzmy na to z tych bananów. I jedna destylacja wszystkiego razem ? Coś ala kupażowanie ale nie produktu finalnego. A może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym kierunku. Ma to sens?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

AndreV6
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 26 cze 2019, 22:18
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: AndreV6 »

Kamal, mój przepis to: 4kg mocno dojrzałych bananów bez skórek zmielone blenderem, paczka sparzonych rodzynek sułtańskich (następnym razem jeszcze je posiekam, bo się śmiesznie napompowały- pierwszy raz dawałem rodzynki do nastawu), paczka wiórek kokosowych (ale następnym razem chyba ich nie dam, bo puszczają olej z siebie i ciężko domyć tłusty osad), cukru 5,5kg w trzech porcjach aby nie przesadzić z BLG, drożdże- tu poszły Turbo Fruit, bo miało być na szybko, a wyszło jak zwykle, pożywka oraz wody tyle, aby po wszystkich zabiegach docukrzania było w sumie 25l całości.

Wytapane z Mobilnego Centrum Dowodzenia
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: Kamal »

Witaj ponownie Seneka :), już po wykopaliskach?
Zbożówka może być dobrym produktem do połączenia bananów (jeśli ktoś lubi banany). Ale jednak bym łączył po destylacji alkohole i wtedy ocenił czy smak odpowiada.
K.
Obrazek
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3809
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: Doody »

seneka pisze:Dawno nie zaglądałem na forum ze względu na sytuację rodzinną związaną z powiększaniem rodziny.
Witaj i gratulacje :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: seneka »

Kamal powlli się organizuję i odkopuję zapomniane skarby z piwnicy. Trochę tego znalazłem. Przedestylowane piwa z mojej domowej działalności. Dębową beczkę zalaną czerwonym winem wzmocnionym własnym spirytusem. Kilka zbożowych i kukurydzianych white dogów robionych na półkowej no i trochę owoców śliwka, jabłko gruszka i winogrona :D . Z ciekawostek bardzo zaskoczył mnie smak kukurydzy trzymanej bez dębu w kamionce od Magasa :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bourbon z Bananów

Post autor: Kamal »

To zalej jednego banana takim "white dogiem" na kilka dni, i zobaczysz czy warto dalej eksperymentować w tym kierunku. Nuty owocowe w whisky są często bardzo fajnie odbierane przez kubki smakowe. :)
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 paź 2019, 14:34 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”