Bimberek whisko podobny z ekstraktu

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy

Post autor: Góral bagienny »

Mogę na ogólnym, jako że mieszkam koło jeziora to do niego :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 lip 2019, 20:34 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
alembiki
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Czas na podsumowanie mojego eksperymentu z ekstraktem :)
Uzyskałem 8.6 l. destylatu o mocy 40%
Czy to się opłaca to zobaczymy mniej więcej za rok tyle czasu będzie leżakowało w damach ;)
Nigdy nie próbuje destylatu wcześniej niż miesiąc po destylacji :)
Wyjątkiem są szybkie wódeczki :D Które można degustować po tygodniu ;)
Ale żeby tak szybko się nie skończyło to postanowiłem dunder nastawić jeszcze raz ;)
Dunder pachniał świeżym chlebem i miał blg 4 i dlatego do przerobu :)
Dunder nastawiłem tym razem na drożdżach do owoców jeden z odżywką drugi bez
Oczywiście dodałem cukru do 22blg
I teraz pytanie co z tego wyjdzie?
Jeżeli nikt nie odpowie to postaram się opowiedzieć na to pytanie po mniej więcej 2 miesiącach :D
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Koledzy wczoraj znalazłem królika doświadczalnego :D na mój bimberek z ekstraktu.
Przyjechał szwagier z Niemiec i pierwsze kroki skierował do mojej piwniczki :bardzo_zly:
Jak mu powiedziałem z czego to jest to zaczął się oblizywać i ślinić :)
Pół dnia nudził żeby mu dać spróbować więc żeby mi dał spokój odlałem mu100ml.
Rozrobił to z colą (takie drinki pije) i mlaskał tak że pół wsi słyszało :o
Po wypiciu padło pytanie ile mi dasz do Niemiec? :(
Podsumowując, jest szansa że wyszło coś dobrego :D Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Eeee nie chcę Ci psuć nastroju ale z tfu! Colą to nawet nitro smakuje ;)
Czekam z zaciekawieniem na Twoje wrażenie - wspominałeś że po miesiącu możesz spróbować :)

Ja akurat kilka dni temu znalazłem w szafce trochę ekstraktu jęczmiennego i nastawiłem piwo z resztek :)

PWL
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Szwagier tylko takie pije ;) W przyszły wekend spróbuje co to wyszło :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Koledzy dziś odbyła się oficjalna degustacja mojego bimberku z ekstraktu :D
Jako że z samego jęczmienia mam mało to nie podałem go na stół ;)
A teraz do sedna Jęczmień z pszenicą zapach super pachnie świeżym chlebkiem po przełknięciu czuć świeżość trunku, delikatnie ostry i nuta pogonów. Jak na bimberek który ma miesiąc niezle :D
Jęczmień z kukurydzą tutaj totalna porażka, coś tam czuć zbożem nuta pogonów, też delikatnie ostry ALE kompletnie bezpłciowy :(
Nie wiem jak opisać ten smak czy raczej brak smaku PŁONY?
Chyba coś zawaliłem ale nie wiem co :o
Ale na koniec podałem bimberek z dundru +cukier i ten wywołał banana na twarzy degustatorów :o
O ten najlepszy mówili :o :scratch:
Teraz cała tajemnica owej najlepszej zbożówki :o do flaszki dodałem 3łyżeczki oryginalnego syropu klonowego :(
Podsumowując bimberek najgorszy okazał się być najsmaczniejszy.
I po cholerę się tu starać skoro i mnie on smakował najbardziej? :( Pozdrawiam Góral :(
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 sie 2019, 22:17 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Dawno nie pisałem w tym temacie więc nadrabiam zaległości :D
Po około 2 tygodniach od pierwszej degustacji nastąpiła druga z innymi degustatorami :D
Padło stwierdzenie iż jest to trochu podobne do rudej ;) natomiast mnie ucieszył fakt że jęczmień z kukurydzą już ma smak jakiś.
Wystarczyło 2 tygodnie i już coś się zmieniło :)
Tak jak pisałem zrobiłem też nastaw na dundrze i ten poszedł w gardła w zastraszającym tempie :o
Następne 4l bimberku z dundru leżakuje na razie z płatkami ;)
Co do smaku i zapachu bimberku z ekstraktu to może niech się wypowiedzą koledzy którzy pili próbki.
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

Post autor: Góral bagienny »

Jako że dawno nic nie pisałem w temacie to trzeba go trochu odświeżyć ;)
Dziś miałem okazję porównać okowitę z ekstraktu jęczmienia z okowitą z słodu jęczmiennego.
Zapachowo słód jęczmienny (w skali od 1-5) 5 ekstrakt 4 więc dużej różnicy nie ma.
Paszczowo tutaj już jest różnica słód 5 ekstrakt 3.
Obydwa destylaty dzieli 7 miesięcy różnicy tutaj przewagę ma ekstrakt i dodatkowo był gotowany na alembiku.
Słód był gotowany na miedzianym pot-still, obydwie okowity były 2 razy gotowane.
Ekstrakt ma 40% słód 50% mimo to słód wydaje się łagodniejszy.
Sód jęczmienny gotowałem z młótem w płaszczu. ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

Post autor: kiwitom23 »

Góralu, czy można się dowiedzieć jakie były efekty końcowe?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

Post autor: Góral bagienny »

Jak nie zapomnę to popróbuje w następny weekend :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”