Bimberek whisko podobny z ekstraktu

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy

Post autor: Góral bagienny »

Dzięki za zachętę ale dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie :(
Kolejny nastaw. Tym razem sam jęczmień coś ponad 4kg. woda do 13l blg 20-21
Sytuacja ta sama drożdże biorą się do pracy po 5minutach :D
Małe podsumowanie
Z 18.8kg. ekstraktu wyszło 63l nastawu o blg 20-21
Koszt to 245zł nie liczę drożdży ani przesyłki. Pozdrawiam

Scalone
Byłem zobaczyć jak się sprawują nasi mali pomocnicy :D Pracują w pocie czoła :D
W całym pomieszczeniu słychać bulgotanie. Niestety temp.podskoczyła do 23.5 stopnia :bardzo_zly:
Po przyłożeniu nosa do rurki czuć już jakby wytrawne wino.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 cze 2019, 19:20 przez Kamal, łącznie zmieniany 3 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Doody »

To normalnie, że zacier zaczyna pracować o wiele szybciej niż cukrówka. Wyraźne objawy podjęcia pracy przez drożdże widać już po 15 -45 minutach. Temperatura ok. Powinno być dobrze ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Przed powrotem do cywilizacji :D sprawdziłem jak się zachowują nastawy.
I tutaj niespodzianka nastaw z pszenicą wyrażnie zwolnił :o
Pozostałe bulgają aż miło :D
Jeszcze mały dopisek że ekstrakt z kukurydzy i pszenicy z firmy wes natomiast jęczmienny to malt barley
Pozdrawiam Góral Bagienny :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: JanOkowita »

@Góral bagienny - posłuchaj, jeśli jeszcze tego nie znasz:
https://drive.google.com/open?id=0B5gsA ... HFKc3p6NHM
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Super :D Dzięki
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Ciąg dalszy relacji :) . Dzisiaj rano po przyjeżdzie zobaczyłem że w wszystkich nastawach trwa cicha fermentacja 2 bulgnięcia na minutę.
Nastawy zaczęły się już powoli klarować osad na dnie.
Na razie nie sprawdzam blg nie chce niepokoić naszych małych pomocników :D
CDN Pozdrawiam Góral :D
Próbowałem zmierzyć blg ale niestety nastaw jest tak nagazowany że niema szans :D
Ostatnio zmieniony piątek, 21 cze 2019, 19:42 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: FRUTTI »

Góral bagienny rozumiem że będziesz wszystko puszczał jak się wyklaruje? Nie myślałeś żeby jednej parti puścić odrazu po skończonej fermentacji ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Zastanawiałem się nad tym i nawet miałem nadzieje że skończy fermentować.
Myślałem ściągnać tylko znad pierwszego osadu i na alembik :D
Niestety nastawy pracują dalej :o
Choć z drugiej strony procenty rosną :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Przed powrotem do cywilizacji :D kuknąłem na nastawy, pracują nadal.
Z tego co wyczytałem to zaciery szybciej kończyły fermentacje, a z drugiej strony to lepiej że moje nastawy pracują wolniej(mniej syfu)
Nastawy pracują w tempie 1bulgnięcie na minutę :)
W sobotę dalszy ciąg relacji :D. Pozdrawiam Góral :)
PS nastawy stoją w temperaturze 20-21st.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 cze 2019, 18:51 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Ciąg dalszy moich przygód z ekstraktem :D
Po przyjeżdzie zobaczyłem że nastawy prawie przestały fermentować 1 bulgnięcie na 5minut więc pora na zlanie znad osadu.
Tydzień temu wydawało mi się że nastawy zaczęły się klarować WYDAWAŁO MI SIĘ :D
Od góry dymiona jest jakieś 3cm czystego płynu reszta mętne :o
Na dnie był osad z drożdży więc zlałem.
Nastaw wygląda jakby rozbełtał mąkę z wodą :o
Blg nie idzie sprawdzić bo cukromierz wariuje.
12litrów przyszykowane do transportu bo alembik czeka :D
Pozdrawiam Góral bagienny :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Wczoraj wieczorem destylowałem :D. Wiem że dużo osób to robiło ale ja destylowałem pierwszy raz nastaw z ekstraktu :D
I pierwszy raz na Alembiku :odlot:
Nastaw z ekstraktu jęczmienia około 12l. Pierwsze krople żółte (spienił się nastaw) :bardzo_zly: za duża moc grzania ale dopiero się uczę na alembiku. Pierwsza 50 w kanał pózniej papuga i jakieś 65% na początek :) .
Destylowałem prawie do zera i nakapało 2.8l. 38% więc niezle.
Cały proces trwał4.5godz. trochę długo ale dojdę do wprawy :)
Destylat po przyłożeniu kinola pachnie świeżo upieczonym chlebkiem :)
Dziś druga destylacja. Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: johnex »

Na problem z pieniącym się nastawem polecam antypianę. Swego czasu robiłem cukrówkę z dodatkiem miodu (dostałem 3l starego miodu do "recyklingu"). Miód z natury się pieni. Przy nalewaniu nastawu do kega mino, że leję 45l do 50 piana zaczęła wychodzić przez lejek. Bałem się jak to będzie się zachowywać przy gotowaniu. Dałem kilka kropel antypiany i po chwili w kegu "zero piany", nic przy gotowaniu nie kipiało. W produkcie finalnym, nie zauważyłem nic niepokojącego.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Dodałem espumisan ale widocznie nie działa :( . Muszę zakupić antypianę bo jeszcze 50l nastawu mam :) .
Alembik 20 l i wlałem około 12 i tak poszło w rurkę :(
Kilka kropel tzn. Ile?
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 16:07 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Doody »

Do 12l, które wlewasz do alembika to dosłownie 2 krople. Ja wlewam 6-8 kropli do kega 50l. Musisz uważać na moment rozpoczęcia wrzenia i wtedy drastycznie ograniczyć moc. Potem powoli moc może rosnąć.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Podziękował :poklon; Tylko jak w alembiku zaobserwować moment rozpoczęcia wrzenia?
Muszę chyba pomyśleć o jakimś termometrze ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: johnex »

U mnie moment wrzenia można wyłapać na słuch. Przy rozgrzewaniu grzałki szumią bardzo głośno. Gdy temperatura zbliża się do wrzenia wszystko się cichnie.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Na razie grzeję na gazie, szukam jakiejś kuchenki 2kw. Nie chcę montować grzałki bo myślę o jakimś płaszczu wodnym :D
Po drugim gotowaniu wsadu z ekstraktu otrzymałem 180ml. przedgonu 1300ml. serca oraz 200ml. pogonów.
Po rozrobieniu do 40% wyszło 1800ml pachnącej zbożem wódeczki :D
W sobotę zaaplikuje płatki i do piwnicy a klucz wyrzucę :D
Pozdrawiam Góral :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 20:37 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Z powodu braku czasu dopiero teraz udało się przedestylować 25l nastawu.
Nastaw z jęczmienia i kukurydzy. Destylacja na alembiku na 2 razy.
Przedgonu odebrałem jakieś 350ml. Pogon do następnej destylacji.
Uzysk 3.6l destylatu 40%. Destylat pachnie jak poprzedni z samego jęczmienia może czas zrobi swoje :)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

No i w końcu udało się przedestylować ostatnią porcje nastawu :D
Nastaw z jęczmienia i pszenicy. Uzyskałem 3,2l 40% wódeczki.
Przy destylacji, nosem czułem pszenice :)
Zaaplikowałem płatki dębowe i szczapkę śliwki.
Dama na półkę do kolekcji :) i klucz wyrzucam :D
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: arTii »

Napisz mi na priv gdzie ten klucz wyrzuciłeś ;)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Mogę na ogólnym, jako że mieszkam koło jeziora to do niego :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 lip 2019, 20:34 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Czas na podsumowanie mojego eksperymentu z ekstraktem :)
Uzyskałem 8.6 l. destylatu o mocy 40%
Czy to się opłaca to zobaczymy mniej więcej za rok tyle czasu będzie leżakowało w damach ;)
Nigdy nie próbuje destylatu wcześniej niż miesiąc po destylacji :)
Wyjątkiem są szybkie wódeczki :D Które można degustować po tygodniu ;)
Ale żeby tak szybko się nie skończyło to postanowiłem dunder nastawić jeszcze raz ;)
Dunder pachniał świeżym chlebem i miał blg 4 i dlatego do przerobu :)
Dunder nastawiłem tym razem na drożdżach do owoców jeden z odżywką drugi bez
Oczywiście dodałem cukru do 22blg
I teraz pytanie co z tego wyjdzie?
Jeżeli nikt nie odpowie to postaram się opowiedzieć na to pytanie po mniej więcej 2 miesiącach :D
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Koledzy wczoraj znalazłem królika doświadczalnego :D na mój bimberek z ekstraktu.
Przyjechał szwagier z Niemiec i pierwsze kroki skierował do mojej piwniczki :bardzo_zly:
Jak mu powiedziałem z czego to jest to zaczął się oblizywać i ślinić :)
Pół dnia nudził żeby mu dać spróbować więc żeby mi dał spokój odlałem mu100ml.
Rozrobił to z colą (takie drinki pije) i mlaskał tak że pół wsi słyszało :o
Po wypiciu padło pytanie ile mi dasz do Niemiec? :(
Podsumowując, jest szansa że wyszło coś dobrego :D Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Eeee nie chcę Ci psuć nastroju ale z tfu! Colą to nawet nitro smakuje ;)
Czekam z zaciekawieniem na Twoje wrażenie - wspominałeś że po miesiącu możesz spróbować :)

Ja akurat kilka dni temu znalazłem w szafce trochę ekstraktu jęczmiennego i nastawiłem piwo z resztek :)

PWL
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Szwagier tylko takie pije ;) W przyszły wekend spróbuje co to wyszło :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Koledzy dziś odbyła się oficjalna degustacja mojego bimberku z ekstraktu :D
Jako że z samego jęczmienia mam mało to nie podałem go na stół ;)
A teraz do sedna Jęczmień z pszenicą zapach super pachnie świeżym chlebkiem po przełknięciu czuć świeżość trunku, delikatnie ostry i nuta pogonów. Jak na bimberek który ma miesiąc niezle :D
Jęczmień z kukurydzą tutaj totalna porażka, coś tam czuć zbożem nuta pogonów, też delikatnie ostry ALE kompletnie bezpłciowy :(
Nie wiem jak opisać ten smak czy raczej brak smaku PŁONY?
Chyba coś zawaliłem ale nie wiem co :o
Ale na koniec podałem bimberek z dundru +cukier i ten wywołał banana na twarzy degustatorów :o
O ten najlepszy mówili :o :scratch:
Teraz cała tajemnica owej najlepszej zbożówki :o do flaszki dodałem 3łyżeczki oryginalnego syropu klonowego :(
Podsumowując bimberek najgorszy okazał się być najsmaczniejszy.
I po cholerę się tu starać skoro i mnie on smakował najbardziej? :( Pozdrawiam Góral :(
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 sie 2019, 22:17 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Dawno nie pisałem w tym temacie więc nadrabiam zaległości :D
Po około 2 tygodniach od pierwszej degustacji nastąpiła druga z innymi degustatorami :D
Padło stwierdzenie iż jest to trochu podobne do rudej ;) natomiast mnie ucieszył fakt że jęczmień z kukurydzą już ma smak jakiś.
Wystarczyło 2 tygodnie i już coś się zmieniło :)
Tak jak pisałem zrobiłem też nastaw na dundrze i ten poszedł w gardła w zastraszającym tempie :o
Następne 4l bimberku z dundru leżakuje na razie z płatkami ;)
Co do smaku i zapachu bimberku z ekstraktu to może niech się wypowiedzą koledzy którzy pili próbki.
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

Post autor: Góral bagienny »

Jako że dawno nic nie pisałem w temacie to trzeba go trochu odświeżyć ;)
Dziś miałem okazję porównać okowitę z ekstraktu jęczmienia z okowitą z słodu jęczmiennego.
Zapachowo słód jęczmienny (w skali od 1-5) 5 ekstrakt 4 więc dużej różnicy nie ma.
Paszczowo tutaj już jest różnica słód 5 ekstrakt 3.
Obydwa destylaty dzieli 7 miesięcy różnicy tutaj przewagę ma ekstrakt i dodatkowo był gotowany na alembiku.
Słód był gotowany na miedzianym pot-still, obydwie okowity były 2 razy gotowane.
Ekstrakt ma 40% słód 50% mimo to słód wydaje się łagodniejszy.
Sód jęczmienny gotowałem z młótem w płaszczu. ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

Post autor: kiwitom23 »

Góralu, czy można się dowiedzieć jakie były efekty końcowe?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

Post autor: Góral bagienny »

Jak nie zapomnę to popróbuje w następny weekend :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”