Hej
Będąc z dziesięć lat temu nad Biebrzą piłem u gospodarzy bimberek który wchodził idealnie po prostu.
Szczególnie doskonale komponował się w gorącej, mocnej, słodkiej herbacie.
W bimberku były na pewno śliwki suszone i jakieś przyprawy. Nie mam pojęcia jakie.
Czy ktoś z Was jest może z okolic i zna lokalne przepisy na doprawianie bimbru i mógłby się podzielić?
PWL
Bimber znad Biebrzy - przepis?
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 321
- Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
- Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
- Ulubiony Alkohol: Biały
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Środa Śląska
- Podziękował: 156 razy
- Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Re: Bimber znad Biebrzy - przepis?
Znam dość dobrze tereny okolic Brzostowa. Przepiękny, niespotykanie dziki teren. Ale myślę, że jak w każdym zakątku znajdzie się dobry panoramix, co potrafi na zwykłych rurkach pięknie zagrać. Tak przy okazji, próbowałem tam najgorszego bimbru w swoim życiu, czerpanego słoikiem z wiaderka, w którym pływało u ugotowane na twardo jajo.
Ale klimat tamtejszych ludzi przyćmiewał wszystkie wady tego trunku.
Ale klimat tamtejszych ludzi przyćmiewał wszystkie wady tego trunku.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/