Bimber znad Biebrzy - przepis?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Hej

Będąc z dziesięć lat temu nad Biebrzą piłem u gospodarzy bimberek który wchodził idealnie po prostu.
Szczególnie doskonale komponował się w gorącej, mocnej, słodkiej herbacie.

W bimberku były na pewno śliwki suszone i jakieś przyprawy. Nie mam pojęcia jakie.

Czy ktoś z Was jest może z okolic i zna lokalne przepisy na doprawianie bimbru i mógłby się podzielić?

PWL
alembiki
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 321
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Re: Bimber znad Biebrzy - przepis?

Post autor: MalyJack »

Znam dość dobrze tereny okolic Brzostowa. Przepiękny, niespotykanie dziki teren. Ale myślę, że jak w każdym zakątku znajdzie się dobry panoramix, co potrafi na zwykłych rurkach pięknie zagrać. Tak przy okazji, próbowałem tam najgorszego bimbru w swoim życiu, czerpanego słoikiem z wiaderka, w którym pływało u ugotowane na twardo jajo.
Ale klimat tamtejszych ludzi przyćmiewał wszystkie wady tego trunku.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”