...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
eksperyment
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 23 gru 2011, 17:07
Załączniki
Bimber z piwa?

Postautor: eksperyment » piątek, 23 gru 2011, 17:18

Witam serdecznie, na początku gratuluję wzorowo prowadzonego forum.
Prosto z mostu: mam zamkniętego, 50 litrowego kega przeterminowanego o rok piwa, czy po przedestylowaniu tego w wypróbowanej na 1410 destylarce wyjdzie coś godnego uwagi?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: pokrec » piątek, 23 gru 2011, 17:48

Jak najbardziej. Jeśli piwo nie skwaśniało, nie zepsuło się i jedyne, co mu sie stało, to minięcie arbitralnej, urzędowej daty, powinieneś otrzymać wyścigową, prawdziwą whisky najwyższej możliwej klasy. Bo normalną whisky robi się tak, jak piwo, tylko fermentuje w miazdze drożdżami gorzelniczymi a nie piwnymi ze względu na wydajność. Nie oddziela się młóta od brzeczki. Whisky z piwa robiona komercyjnie byłaby po prostu zbyt droga. Jak produkt poleży z rok na palonych szczapkach dębowych - masz szansę rzucić na kolana wszystkich wielbicieli Ballentaines'a i Jacka Danielsa.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.


Autor tematu
eksperyment
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 23 gru 2011, 17:07
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: eksperyment » piątek, 23 gru 2011, 19:07

No to pięknie mnie podbudowałeś. Liczyłem co najwyżej na gorszą wersję bimberku a tu patrz :geek: ... Na pewno nie będzie miało czasu odleżeć:) Uwagi chętnie przyjmuje, destylacja dopiero po nowym roku.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5309
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: Zygmunt » piątek, 23 gru 2011, 20:14

Masz głowicę do wylania piwska z beczki? W razie czego mogę pożyczyć... a kega chętnie odkupię:)
Leżakowanie w tym przypadku to będzie podstawa...

Bo normalną whisky robi się tak, jak piwo, tylko fermentuje w miazdze drożdżami gorzelniczymi a nie piwnymi ze względu na wydajność.


Nie wysładza się, nie chmieli, pomija kilka przerw przy zacieraniu- ale z grubsza to rzeczywiście takie bezchmielowe piwo jest substratem do łychy:)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


forma
250
Posty: 278
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: forma » niedziela, 29 sty 2012, 20:18

Witam wszystkich,czytam, czytam o tym destylacie z piwa i teorii dużo, a praktyki mniej. W grudniu przywiozłem 30l nie przeterminowanej SERVEZY z Barcelony, a dziś z Londynu pełne 50l, też nie zepsutego piwa. Razem 80l. Czasu na pędzenie teraz nie mam. Część poświęce na ten cel w marcu, może i wszystko- bo bez gazu, to takie siuśki, chyba że ma ktoś namiar na butle z gazem? Nie mam pojęcie gdzie się to kupuje i ile kosztuje. Może ktoś coś wie? Głowice do KEGA z dziwnym zaworem przypominającym gwiazdę też mam, a jak nie to pójdzie wszystko do kotła, ale na jakim sprzęcie to puścić ...
-Z FILTREM CZY BEZ ?
REFLUX -?
DEFLEGMATOR?
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 sty 2012, 22:20 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post niestarannie napisany.
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

drgranatt
850
Posty: 880
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: drgranatt » piątek, 4 maja 2012, 19:06

Koledzy, pomocy i to szybko.
Potrzebuję puścić na rury piwo, ale co zrobić aby podczas procesu nie pieniło się w baniaku:?:

P.S.
Nie mam apteki pod nosem aby kupić espumisan.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


lucjanzbir
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 wrz 2014, 19:17
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: lucjanzbir » wtorek, 9 gru 2014, 19:53

:piwo: siema,mam ok. 50 l piwa Carlsberg 2 m-ce po terminie i tak kombinuję czy można coś z tego wyciągnąć (wypsocić) .Koledzy z AD coś mówili o przygotowaniu nastawu na tym piwie ,ale prosiłbym o dokładne wskazówki bo jestem nowicjuszem.Posiadam zwykły szybkowar 17 l +szklana kolumna 40 cm i deflegmator 35cm,odstojnik(tak wiem do wycięcia),chłodnica.Zapraszam kolegów do podjęcia tematu w nowym poście bo tego chyba jeszcze nie było.Pozdro lucjanzbir.

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 885
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Lubię dłubać przy sprzęcie, kombinować, mieszać i sprawdzać wyniki eksperymentów!
Czasem wyważam otwarte drzwi, a czasem udaje mi się znaleźć alternatywne rozwiązania oklepanych problemów :D
A wszystko to na luzie i oby towarzyszyła temu duża dawka dobrego humoru i świetnej zabawy.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: Lootzek » środa, 10 gru 2014, 07:18

Odgazuj, bo jak się spieni to ci chłodnicą wyjdzie i jak najszybciej na rurki żeby nie zdążyło skwaśnieć. Najlepiej wydzielaj i odgazowuj taką porcję jaką akurat będziesz puszczał.

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: klodek4 » środa, 10 gru 2014, 07:54

Gdzieś na forum są wątki w temacie puszczania piwa, musisz dobrze poszukać.

Online
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5483
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: radius » środa, 10 gru 2014, 08:02

Pewnie, że są, tylko jak ktoś ma lenia za skórą i nie chce mu się wklepać dwóch słów w wyszukiwarkę...
na-luzie-o-destylacji-piwa-t139.html
mam-przeterminowane-piwo-destylowac-t7063.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: wawaldek11 » środa, 10 gru 2014, 11:28

Dwa miesięce po terminie, to moze być pijalne. Spróbuj i jak dobre, to wypij/poczęstuj ;)
Destylacja piwa to trochę kłopotów: trzeba walczyć z pianą i wydajność słaba.
Sam destylat nie powalił mnie na kolana - jakieś dziwne smaczki i aromaty. Przegotowałem prawie 100l piwa i mam ok. pięciu litrów destylatu, z którym nie wiem co począć? Co prawda próbowałem go z rok temu, ale w szklanej damie chyba za bardzo nie polepszył się.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: wiking » środa, 10 gru 2014, 19:13

@ wawaldek11, a pamiętasz wyrób @m..... Mnie smakował gorsze jest, to że kobieta mi większość wychlała i za bardzo się nie mogłem rozsmakować :bardzo_zly:

Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 705
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: manowar » środa, 10 gru 2014, 21:35

Piwo destylować... no niby można, ale:
- pieni się strasznie więc trzeba lać znacznie mniej wsadu
- zawiera chmiel a on niekorzystnie wpływa na końcowy efekt - chyba żeby robić na spirytus czysty - ale i tak smaku chmielu ciężko się pozbyć
- tanie piwa to nie są ze słodu tylko z syropu glukozowo - fruktozowego więc nie mówmy nawet o zbliżeniu się do whisky
- drogie piwa robione ze słodu jak zauważył wawaldek mają kiepską wydajność 5% alko a trzeba doliczyć straty

Jednym słowem moim zdaniem gra nie warta świeczki - jeśli już się dostało piwo, to lepiej chyba spróbować bo może będzie dobre. Kupować - szkoda kasy (chyba że dla kega).
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


ufik666
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: ufik666 » piątek, 26 lut 2016, 19:55

Witam.
Zostało piwo przedestylowane na kolumnie miedzianej, i teraz pytanie pachnie słodem ale czuć jeszcze chmiel, rozcieńczać i 2 raz robić czy zasypać płatkami dębowymi i do piwnicy ?.


smakosz112
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 26 paź 2015, 15:00
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: smakosz112 » poniedziałek, 14 mar 2016, 15:26

A ja mam troszkę inne pytanie :).

Robię dużo piwa, po wysładzaniu zostaje mi młóto, często jak dolewam wody to leci 5-10BLG jeszcze.

Czy można to wykorzystać do %% ? Zalać wodą, dodać cukier i przefermentować?

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: Pretender » poniedziałek, 14 mar 2016, 16:00

Oczywiście, już były takie próby
viewtopic.php?t=10847

Awatar użytkownika

Duch Wina
200
Posty: 233
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: Duch Wina » niedziela, 3 gru 2017, 18:22

radius pisze:Pewnie, że są, tylko jak ktoś ma lenia za skórą i nie chce mu się wklepać dwóch słów w wyszukiwarkę...
na-luzie-o-destylacji-piwa-t139.html
mam-przeterminowane-piwo-destylowac-t7063.html


Cześć,
Uważnie przeczytałem te 3 tematy. Tu jest najmniej postów więc pociągnę temat.
Rok na wino był fatalny. Zbiory 10x mniejsze wiec i wytłoków po winogronach 10x mniej. Na moje szczęście, a nieszczęście kumpli, trafiła mi się niezła gratka. Kumplom zepsuła się spora ilość craft’a, którego ostatnio robili. I to jakiego! Imperialna IPA 7,5%, chmielona amerykańskimi „cytrusowymi” chmielami. Kumple są purystami piwnymi. Piwo ponoć ma jakąś wadę w smaku. Nie jest przeterminowane ani skwaszone. Po prostu coś im tam w smaku się nie podoba. Wada powstała najprawdopodobniej na skutek nieprawidłowego przechowywania.
Opinie na forum są dwojakie:
- destylat klepie chmielem i do niczego się nie nadaje.
- wychodzi cudowna whisky .
Gonił, ktoś ten typ piwa? Czy te aromaty cytrusów i mango przechodzą do destylatu, czy raczej spodziewać się tego przykrego, oczywiście tylko w destylacie, aromatu chmielu?
Powiedzcie mi, proszę co z tą pianą. Czy faktycznie pieni się okrutnie i czy Espumisan może pomóc?
Pozdrawiam,
Duch Wina


kwik44
700
Posty: 743
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: kwik44 » niedziela, 3 gru 2017, 19:22

Nie goniłem, ale kolega przerobił tego dużo i podzielił się próbką. Była bardzo smaczna. Nie zastanawiaj się ;) Destyluj ;) Odnośnie przechodzenia aromatów - pewnie trochę przejdzie - zależy jak będziesz ciął frakcje. Pytanie do ciebie - jak to chcesz dalej starzyć? Beczka? Kamionki? W zależności od przeznaczenia można mniej lub więcej tego aromatu puścić ;)


markus383
150
Posty: 179
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: markus383 » niedziela, 3 gru 2017, 19:39

kwik44 pisze:Nie goniłem, ale kolega przerobił tego dużo i podzielił się próbką. Była bardzo smaczna. Nie zastanawiaj się ;) Destyluj ;) Odnośnie przechodzenia aromatów - pewnie trochę przejdzie - zależy jak będziesz ciął frakcje. Pytanie do ciebie - jak to chcesz dalej starzyć? Beczka? Kamionki? W zależności od przeznaczenia można mniej lub więcej tego aromatu puścić ;)



Pamiętasz może, czy to piwo było mocno goryczkowe, czy raczej bardziej chmielone na aromat? Chętnie, na wiosnę, pokombinowalbym z mocno goryczkowym piwem zacieranym specjalnie pod destylację ;)

Polskie chmiele goryczkowe są tanie i można z nich zrobić bardzo charakterne piwo ;)


kwik44
700
Posty: 743
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Bimber z piwa?

Postautor: kwik44 » niedziela, 3 gru 2017, 19:53

To był zwykły koncerniak, a jako taki podejrzewam, że raczej słabo chmielony. Ale to kwestia cięcia frakcji i prowadzenia destylacji. Zależy co ci smakuje. Natomiast intencjonalnie raczej nie dawałbym chmielu... Tyle jest opcji z samymi zacierami ;)
Duch ile tego piwa masz? Bo może dałoby się zalać beczkę dębową ~60l piwem na ~pół roku/rok, w międzyczasie resztę przedestylować, żeby mieć te 60l destylatu i po wylaniu piwa zalać destylatem? Mógłby wyjść ciekawy trunek to kilku latach. W piwie aromaty z czasem zanikają, spodziewam się, że i w destylacie zanikną w jakimś stopniu. Gdybam teraz ;)
A, dodaj antypiany ;) Chociaż o ile pamiętam dyskusję to kolega po pół kega lał.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości