bimber z miodu

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
wertical
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 11 mar 2019, 20:15

Post autor: wertical »

Witam,
Na początku chce się przywitać bo jestem tu nowy. Jestem pszczelarzem i mam sporo pozostałości z miodu które nadają się tylko na bimber. Zwykle są ta piany z miodu i czasem sfermentowany słoik, który złapał za dużo wody, miód z resztkami szkła. Wczoraj zrobiłem pierwszy nastaw. Na 150 litrów dałem 3 opakowania drożdży turbo torpedo i pracują w temp, 16 stopni, wiem że trochę za niska, ale nie zależy mi na czasie. Chce kupić destylator i nie mam pojęcia jaki :). Wiem tylko że miód podczas podgrzewania zaczyna się pienić, więc lepszy byłby gazowy, ale na co zwrócić uwagę w dalszej kolejności przy takim surowcu?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: bimber z miodu

Post autor: lesgo58 »

kolego jak nie zależy ci na czasie to następnym razem odpuść sobie drożdże turbo a rób na winnych np. do miodu. zacznij od niskiego blg. Max 20-22.
Destylator tylko elektryczny. A jaki? To zależy co Ciebie interesuje. Tylko destylat - czy też dodatkowo spirytus?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
wertical
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 11 mar 2019, 20:15
Re: bimber z miodu

Post autor: wertical »

O dziekuję za radę jeżeli chodzi o drożdże. Myslalem, że w przypadku psocenia miodu lepszy będzie gazowy bo łatwiej kontrolować pienienie miodu. Tylko destylat nie chce robić nic więcej:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”