Bimber z Brzozy

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

arek
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 16 sty 2011, 21:46
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: piwo, wódeczki smakowe (swojskie)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Praszka
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: arek »

...hhhmmmm.
No i zgadnij kolego Zygmunt na czym upłynęła mi niedziela?
Niezłego klina mi zabiłeś :D Od lat korzystam z dobrodziejstw natury. Sok z brzozy, syrop z sosny, miód z mniszka, sok z kwiatów dzikiego bzu, sok z owoców dzikiego bzu, sok z pokrzywy ( tak zwana breja ciężka do wypicia ohyda :D ), nalewka z zielonych owoców orzecha włoskiego.
To wszystko co roku robimy wraz z żonką.
Kupuję także w sklepie zielarskim powyższy ksylitol i... jestem-to znaczy byłem do dzisiaj przekonany iż pozyskuje się go między innymi z soku brzozy. Kiedyś o tym rozmawiałem z tutejszym zielarzem i otrzymałem informację, że co prawda w znikomych ilościach, ale znajduje się w składzie tego soku i im wyżej nawiercisz pień brzozy, tym więcej możesz uzyskać w soku tego cukru.
Pisząc powyższego posta byłem o tym święcie przekonany, ale po Twoim poście Zygmunt postanowiłem się zagłębić w temat. Poczytałem trochę o pozyskiwaniu ksylitolu - jak, z czego, dlaczego. No i muszę szczerze przyznać, że byłem w błędzie nigdzie się nie doczytałem że ksylitol w chodzi w skład soku z brzozy. Jest w nim bardzo wiele składników, ale ksylitolu w nim nie ma.
Pozyskiwanie ksylitolu z brzozy jest troszkę bardziej skomplikowane niż nawiercenie otworu w pniu i podstawienie słoja :D.

Także Zygmunt wielkie dzięki za zobligowanie mnie do poczytania w tym temacie, no ale od czego są ziomale z forum :ok: Oczywiście brak ksylitolu w soku nie zniechęci mnie do corocznego jego pozyskiwania-fajna, przyjemna i pożyteczna zabawa. Pozdrawiam. arek
promocja

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: pogezan »

Nie wykorzystuję osoki do robienia nastawów, już koledzy wcześniej napisali że to nie ma sensu. Na surowo tak, i do rozcieńczania tak.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: lesgo58 »

Oskoła do nastawów zwykłych - a tym bardziej cukrowych -to pomyłka.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

ruSek91
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 3 mar 2019, 12:48
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: ruSek91 »

A powie ktoś z kolegów czy ten sok przed rozrobieniem należy przegotować czy nie zacznie się z nim nic dziać .
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: Kamal »

Nie gotować. Wyłącznie świeży, aby zachował wartości.
Po rozrobieniu ze spirytusem, wtrąci się osad.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3809
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: Doody »

Próbował, ktoś odparowywać oskołę w sposób naturalny (bez podgrzewania) tak aby otrzymać coś w rodzaju "polskiego" syropu klonowego?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7300
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: radius »

Nie warto ;) W oskole jest maksimum 50 gramów węglowodanów w 1000 ml, więc aby zagęścić taki sok do konsystencji syropu, trzeba by zebrać dość pokaźne jego ilości :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: arTii »

Kamal pisze:Nie gotować. Wyłącznie świeży, aby zachował wartości.
Po rozrobieniu ze spirytusem, wtrąci się osad.
K.
Zainteresował mnie temat... Jakieś proporcje? Czy po prostu zamiast wody do rozcieńczenia użyć soku?
Napadłem właśnie na jakąś brzozę i zobaczę ile mi wypłacze :) Jak będzie dobre, to będę szukał więcej drzew, bo na OLX to minimum 7zł/l

I jeszcze jedno - czy już jest właściwy czas na pozyskiwanie soku z brzozy?
Ostatnio zmieniony piątek, 8 mar 2019, 17:03 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: Kamal »

Jak już leci to tak.
Tak, zamiast wody używasz osokoły. :)
K.
Obrazek

ruSek91
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 3 mar 2019, 12:48
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: ruSek91 »

Trzeba znaleźć jeszcze odpowiednie drzewo bo mam dwie brzozy na działce i tylko z jednej leci sok a z drogiej nawet kropla nie spłynie .

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Bimber z Brzozy

Post autor: Woodworm »

Niemożliwe, sok musi być, może później zaczyna lecieć ale kiedyś na pewno się pojawi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”