Bimber na wesele

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy

Post autor: HeniekStarr »

Jak ktoś ładnie napisał, Przepalanka wg Cieślaka ma imitować winiak z beczki. Stąd konieczność wanilii i dębu. Śliwka daje kolor i aromaty, rodzynki nieco słodyczy, orzech kolor, goryczkę i głębię. Moim zdaniem, skoro i tak trzeba długo czekać na efekt, szkoda zachodu n wersję bazową. Można zostawić jedną butelkę do porównania. A z reszty zaprawki zrobić za pomocą koniaku i tokaja wersję premium.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”