bimber kawowy, jak zrobić?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Post autor: zaradek »

Jak już temat odkopany, to dopiszę przepis, z którego ja korzystam (jest mega prosty).
Najpierw robię przepalankę (ok. 3 łyżki cukru na 1L gotowego trunku) i z tym rozrabiam spirytus do ok. 42%. Czasem dodaję ekstraktu z wanilii (łyżeczkę / 1L), ale nie jest to konieczne.
Potem dodaję ok. 8 ziaren kawy (na 1L gotowego trunku), które odcedzam po ok. 10-14 dniach.
No i gotowe! :-)
W smaku czuć karmel, po którym na końcu jest kawowy posmaczek.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”