Srebrzysty nalot na miedzi

Zastosowanie miedzi i jej działanie w procesie polepszania par alkoholu.
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Post autor: ZiemniakPyrka »

Mam półki nad kegiem i po prostu płuczę wodą a co jakiś czas kwaskiem a niekiedy rozbieram całość i czyszczę dokładnie.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Srebrzysty nalot na miedzi

Post autor: Kòpôcz »

Co jakiś czas? Gotujesz gęste, czy filtrat? Możliwe, że ja coś kiepszczę w procesie, bo tego, co mi ostatnio dała śruta kuku to nie ma opcji, żeby nie zasyfiło wszystkich półek, kazd j śrubki i każdego cm² szkła. Napisałem kiedyś, że z rur po czyszczeniu wypływa coś jak rzygi po żulerskim melanżu i wciąż tak to widzę. Zmywak w środku kolanka jest tłustą breją, środek prostego Liebiga trudno doczyścić i wciąż z niego capi... :(
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Srebrzysty nalot na miedzi

Post autor: ZiemniakPyrka »

Gotuję gęste. Półki bardzo fajnie czyszczą natomiast ich stan po procesie jest zależny od tego co gotuję. Mąka brudzi najmniej, natomiast ziemniaki czy ostatnio śruta z pszenżyta najbardziej. Wyślę Ci zdjęcia jak chcesz.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Srebrzysty nalot na miedzi

Post autor: Kòpôcz »

Z ciekawości chętnie zobaczę. Myślę, że nie tylko ja ;)
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalizatory miedziane”