Witam jestem tu nowy a w temacie księżycówki już od dawna nie dzięki tacie
Szanowni, licząc na wasze doświadczenie i rożne techniki mam nadzieję że mi pomożecie
A więc zaczynamy.
Jutro zostanie mi dostarczona beczka dębowa 15 l (na początek) średnio wypalana od Pana Eugeniusza Okruty.
I zastanawiam się ciągle co zrobić żeby nie zepsuć psotki którą tam wleje
Nie chcę otrzymać wiurówki bo gdzie nie czytam to ile postów tyle opinii, chciałbym znaleść odpowiednie rozwiązanie i instrukcje żeby nie popełnić błedów ( mimo że na własnych najlepiej się uczyć, ale po co jak można na czyichś)
Proszę pomóżcie i doradzcie mi, poprosił bym jeszcze jak wygląda czasowo cały proces bo planuję zalać ją na 12 miesięcy (na wesele własne, ale nie wiem czy nie będzie mi szkoda)
Miło będzie jak pochwalicie się zdjęciami jak wygląda produkt otrzymywany
Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość w tym temacie
Beczki Dębowe małej pojemności a bimber
-
- Posty: 62
- Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 21:57
- Krótko o sobie: No i brzeg urwałam :D
- Ulubiony Alkohol: Produkcji domowej, niekoniecznie mojej :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Beczki Dębowe małej pojemności a bimber
Cześć,
nie wiem czy rozwiązałeś swój dylemat, ale czytałam na forum, że beczkę najpierw trzeba wodą chyba dwa razy zalać raz na 24 h a potem 48h, nie dam sobie ręki obciąć więc poszukaj. Pamiętam, że trzeba zalać wodą żeby nie zdominowała zapachu tego co chcesz przechować. Pozdrawiam, daj znać co Ci wyszło.
nie wiem czy rozwiązałeś swój dylemat, ale czytałam na forum, że beczkę najpierw trzeba wodą chyba dwa razy zalać raz na 24 h a potem 48h, nie dam sobie ręki obciąć więc poszukaj. Pamiętam, że trzeba zalać wodą żeby nie zdominowała zapachu tego co chcesz przechować. Pozdrawiam, daj znać co Ci wyszło.
Pozdrowienia z miasta świętej wieży
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy