Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

Mi akurat taki efekt Marquette nie przeszkadza, wydaje się mi że jeszcze trzeba by było ją potrzymać z rok. To co robią winnice na zachodzie, często poparte jest laboratorium. Tak samo się to tyczy whisky czy whiskey często niestety. Ja takie wina i alkohole traktuje jako produkty chemiczne.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sty 2019, 17:04 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

Sugerujesz, że po roku zielone taniny i ziemistość ustąpią? Czy chcesz powiedzieć, że to lubisz? Ja jednak wolę wina świeże pełne owocowych aromatów.
Pozdrawiam,
Duch Wina
Awatar użytkownika

huba74
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 8 lis 2012, 22:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: huba74 »

Witam, miałem 50l wina z bianki za szybka fermentacjia i śmierdzi śiarą wlałem do beczki i już go nie ma. Takie dobre
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

Beczka była nieszczelna?!
Awatar użytkownika

Czarodziejka
50
Posty: 62
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 21:57
Krótko o sobie: No i brzeg urwałam :D
Ulubiony Alkohol: Produkcji domowej, niekoniecznie mojej :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Czarodziejka »

Kolega huba :pije: wszystko :piwo: :D
Pozdrowienia z miasta świętej wieży :) ;)

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: michal278 »

Lubie wina owocowe, ale wolę ciężkie, taniczne. Beczka ma w sobie warstwę węgla przez który następuje wymiana. Ktoś pisał że po roku wsad był nie pijalny, po następnym ustąpił efekt parkietu.
Beczka to odpowiedni surowiec, cierpliwość i wyczucie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

huba74
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 8 lis 2012, 22:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: huba74 »

Beczka szczelna - po prostu wypite. W 2018 zrobiłem 2000l rondo, regent, bianka, solaris, czeka do jesieni.
Ostatnio zmieniony środa, 23 sty 2019, 17:06 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

To masz ładną winnicę. Z 500 krzewów?
Bianka słynie z tego, że się lubi utleniać. Ciekawe, że pomimo to beczka jej pomogła.
Pozdrawiam,
Duch Wina
Awatar użytkownika

huba74
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 8 lis 2012, 22:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: huba74 »

Zauważyłem że bianke trzeba fermentować w niższej temperaturze, wszystkie białe wina są sto razy lepsze.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

Jak fermentować Solarisa gdy zbiory w sierpniu, a na zewnątrz +30? Nawet w piwnicy +22. Masz jakąś instalację do chłodzenia?
Pozdrawiam,
DW
Awatar użytkownika

huba74
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 8 lis 2012, 22:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: huba74 »

U mnie w piwnicy 15,16 stopni, schładzam wodm. Piwnica w ziemi mam zamiar zrobić 3m2 lodówke jak u zbynka.

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Zbyszek T »

Pod Solarisa potrzebna lodówka, a pod późniejsze odmiany, koło 10 października, to już najczęściej w piwnicy chłodno i noce zimne.
Awatar użytkownika

huba74
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 8 lis 2012, 22:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: huba74 »

A kture wam bardziej smakuje, u mnie białe 1,bianka 2,muskat, 3 solaris, lato przychodzi gorąco to od tej bianki nie mogę odejść bo nie wiem cz mam jakieś inne podniebienie.

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: kwik44 »

Kilka użytecznych informacji o beczkach: link . Świetne podsumowane.
Awatar użytkownika

ludwinkb
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 15:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: ludwinkb »

Od dłuższego czasu mam zamiar kupić beczkę dębową bardziej pod mocne trunki. Miała to być 15l ale po tel. do Pawłowianki :shock: (chyba) właściciel wytłumaczył mi co i jak. Decyzja w końcu zapadła 50l tylko od kogo? Dzwoniłem do Targańskiego (kolega ma od niego 5l), Boros Oak Barrels i do Pawłowianki. Doradzicie kogo wybrać, piszę do tych co je użytkują. I czym wcześniej zalać po przygotowaniu beczki; wino czy alkohol. Winem dysponuje, na coś mocniejszego musi poczekać. Czytałem wątek i chcę poznać konkretne opinie.
Wypalenie średnie lub średnie +
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 sty 2019, 21:29 przez ludwinkb, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Doody »

Jak kupować dobrą beczkę to tylko podczas akcji na białym forum organizowanej przez magasa. Beczka z francuskiego dębu, po francuskim winie, przerobiona i wypalona ponownie. Nadaje się do zalania niezwłocznie po zakupie bez żadnego ługowania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 sty 2019, 21:42 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: gary1966 »

Serwus, według mojej wiedzy mbeczki są po winie hiszpańskim, natomiast cała reszta jest francuska. Chyba, że się pozmieniało?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Doody »

Gary, pewnie masz rację . Chyba mnie się coś pomyliło. ;)
Pozdrawiam
Darek

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Szlumf »

Ktoś może ma beczkę od tego sprzedawcy? https://www.olx.pl/oferta/produkcja-eli ... sLVPT.html. Jeżeli tak to poproszę o ocenę. Cena przystępna. Obręcze z nierdzewki i na zdjęciach w miarę poprawne ułożenie słoi. Niepokoi mnie trochę to, ze sprzedawca w każdym ogłoszeniu ze swojej oferty jest z innego miasta.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: henik »

Bo to, UA jest!
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: sargas »

Szlumf pisze:Ktoś może ma beczkę od tego sprzedawcy? https://www.olx.pl/oferta/produkcja-eli ... sLVPT.html. Jeżeli tak to poproszę o ocenę. Cena przystępna. Obręcze z nierdzewki i na zdjęciach w miarę poprawne ułożenie słoi. Niepokoi mnie trochę to, ze sprzedawca w każdym ogłoszeniu ze swojej oferty jest z innego miasta.

W podobnej cenie masz beczę u Romana Klimy sprawdzonego przez nie jednego użytkownika z forum. Po co ryzykować ?

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: michal278 »

Mam kilka uwag co do beczek. Po obejrzeniu kilku filmów o winach, naszły mnie takie wnioski. Świeże beczki dębowe dają mniej ostrości, a więcej wanilli ale czas przechowywania w beczce skraca się. Niestety zmniejsza to zlożoność oraz skraca czas gotowego wina do picia. W Włoszech są dwie szkoły: starzą wina nawet w beczkach 30 letnich, lub nowoczesna szkoła stworzona przez Barolo Boys, dająca wina w stylu burgundzki. Podejrzewam że podobny efekt będzie z destylatem. Przy okazji 2000l z 500 krzaków to o wiele za dużo. Zasada w naszym klimacie to 2kg z krzaka. Ja bym mógł mieć 6kg z krzaka ale taki surowiec nadaje się na kompost. Z winifer w Francji usuwa się cześć owoców, a taki plonujacy Solaris to dopiero trzeba ciąć.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 lut 2019, 11:55 przez michal278, łącznie zmieniany 2 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

michal278 pisze:... Zasada w naszym klimacie to 2kg z krzaka. Ja bym mógł mieć 6kg z krzaka ale taki surowiec nadaje się na kompost. Z winifer w Francji usuwa się cześć owoców...
Zaczepnie zapytam, a kto to takie święte zasady ustalił i jak mniemam skrupulatnie zweryfikował?
Ja Ci powiem, że 1 albo 5kg i możemy zacząć dyskutować. Nie sądzisz, że to jest uzależnione od szczepu, gęstości nasadzenia, sposobu cięcia, wieku krzewów, klasy gleby, warunków wodnych, nasłonecznienia, nawożenia..................... i co tam jeszcze wymyślisz. Jest coś takiego jak odpowiednie obciążenie owocowaniem.
Podejrzewam, że kolega prowadzi nowocześnie w rozstawie 90cm max 110cm. Tak? Ja prowadzę po staremu co 1,5m na II klasie ziemi. I co mam zbierać po 2kg z krzaka? Raczej się nie zgodzę.
Dlaczego beczka nowa ma skracać czas gotowego wina do picia? :shock: :scratch:
Ja właśnie popijam porcję testową drugiego zalania tegorocznym czerwonym mojej pierwszej doświadczalnej węgierskiej dwudziestki. To już z lekkim okładem 2 miesiące jak się tam układa. Wszystko w największym porządku. Ani śladów utlenienia, z pewnością nie jest przedębione. Zatem z obciągiem poczekam jeszcze odrobinkę.
Pozdrawiam,
Duch Wina

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: michal278 »

Polecam film Barolo Boys , dlaczego beczka świeża skraca czas gotowego wina? Bo wino szybciej i więcej wyciągnie aromatów, ale też te aromaty będą bardziej podatne na zmiany chemiczne. Dlaczego 2kg z krzaka? Jest to ilość około 2kg, ale nie na pewno 5kg.O takiej ilości mówił prof. Piątek ale też kilka książek Romana Myśliwca. W wielu filmach o winach widziałem że się redukuje zbiór, w takiej Francji czy Włoszech gdzie mamy o wiele większe naslonecznienie. Dlaczego 2kg a nie np 1kg, wynika to z ekonomii. Wiek, skład gleby nie ma nic do tego - można nawozic chodźby kropelkowo, podstawowa sprawa to aby w jagodach nagromadziła się odpowiednia ilość cukru i aromatów. Przeciążone krzaki potrafią chorować, źle znosić zimy i dawać mniej ekstrakcyjne wino, ubozsze w smaku, a w naszym klimacie nawet później dojrzewać. Nie ilość, a jakość.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

A to taki sentymentalny film dokumentalny typu Mondovino. Przy okazji obejrzę. Ja bym nie traktował tego typu sztuki filmowej jako objawienie prawd wszelkich. Nasz klimat zasadniczo różni się od włoskiego, charakter naszych win też jest inny. U nas większość właścicieli winnic uprawia hybrydy, we Włoszech czyste vitis vinifera. Czy potrafimy to prawidłowo porównać? W naszym klimacie wczesne hybrydy dojrzewają bez problemu, a późniejsze v.v. np. na Mazowszu w ogóle.
Co do obciążania. Proszę nie wulgaryzuj tej subtelnej sztuki. Czy tak samo po 2kg obciążysz niską głowę sadzoną co 80cm jak wysoką kurtynę sadzoną co 2m? Co do książek Myśliwca, to on wspomina, w starszych publikacjach, o obciążeniu krzewu ilością płodnych latorośli na powierzchnię dyspozycyjną krzewu. Potem zaleca przemnożyć to przez średnią wagę gron, które się na tej latorośli pojawią.
Mniej ekstrakcyjne wino to może być problem :D :scratch: Mniej ekstraktywne pewnie też, choć niektórzy lubią wina lekkie, zwiewne, łatwe w piciu.
Pozdrawiam
Duch Wina

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: michal278 »

Oczywiście że forma jest ważna, ale nie wszystkie formy poprowadzisz w Polsce, ze względu na okrywanie i inne czynniki. Tak ekstrakcyjne, nie pomyliłem się!
Nasz klimat jest bardziej zbliżony do Włoch niż do Francji, chodźby też wątek o Piwi na tym forum o tym świadczy. Czy v. Vinifera czy hybryda, wina nadające się do starzenia będą się podobnie zachowywać. Usuwanie części gron jest na wielu filmach. Mamy taki klimat, a nie inny i pewnych rzeczy nie przeskoczymy


Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lut 2019, 11:38 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

wlochu
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 wrz 2010, 15:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: małopolska
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: wlochu »

Witam mam pytanie odnośnie beczki dębowe 50l
Czy ktoś się może spotkał z tą firmą produkującą beczki paaare lat

www.boroshordo.com
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

wlochu
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 wrz 2010, 15:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: małopolska
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: wlochu »

Według mnie to Boros Oak Barrels a Boros hordo to dwie różne firmy dlatego pytam o Boros hardo bo o niej nie słyszałem
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2019, 08:17 przez wlochu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

To co ja opisuję to Baros Oak. Zaczynam nabierać doświadczenia z tymi beczkami bo właśnie doszła do mnie już trzecia sztuka:)
Wczoraj skontrolowałem=skosztowałem drugiego zalewu z mojej dwudziestki średniej+. Boże dlaczego ja tak późno wszedłem w temat starzenia wina w beczkach dębowych? Ale do rzeczy. Beczka jest zalana czerwonym winem drugi raz. Pierwszy trzymałem tylko miesiąc. Ten zalew zbliża się już do trzeciego miesiąca (9 marca stuknie równo 3 miechy).
Zacznijmy od szaty - zupełnie bez zmian. Teraz nos. Oksydacja prawie nie wyczuwalna, raczej nie wywarła istotnej zmiany w bukiecie wina. Wino ciągle jest raczej zamknięte. Znam ten produkt dość dobrze i wiem, że otwiera się zdecydowanie później, najlepiej po jakiś 3 miesiącach w butelce.
W ustach zmiana istotna. Taniny wygładziły się bardzo atrakcyjnie. Z szorstkich zrobiły się gładkie, orzechowe. Wino stało się zdecydowanie pełniejsze w ustach, bardziej ekstraktywne, dłuższe, użyje określenia przyjemnie zamulające kubki smakowe:) Wszelkie moje obawy, że przedębię, zepsuję wino były bezpodstawne. Piłem już wina zepsute w beczce, tzw. wyciąg z deski. Tu nie ma mowy o takim efekcie.
Już się nie mogę doczekać efektu jaki beczka wywrze na moje spiritualia.
Pozdrawiam,
Duch Wina

wlochu
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 wrz 2010, 15:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: małopolska
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: wlochu »

:help: Duchu Wina opisujesz wino a miałeś może do czynienia z alkoholem wysokoprocentowym trzymanym w beczkach z Węgier.
Chodzi mi głównie o ten ich dąb (bezszypułkowy) Czy może lepsze beczki z polskiego dębu?
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2019, 12:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Doody »

Nasz dąb (polski) jest również szypułkowy i bezszypułkowy. Generalnie w Polsce rośnie nawet dąb francuski zwany burgundzkim. Ważne jest aby firma bednarska robiła beczki z odpowiednich gatunków, w odpowiednim kierunku wycinała klepki i dekle i w odpowiedni sposób wypalała swoje gotowe produkty.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

wlochu pisze::help: Duchu Wina opisujesz wino a miałeś może do czynienia z alkoholem wysokoprocentowym trzymanym w beczkach z Węgier.
Chodzi mi głównie o ten ich dąb (bezszypułkowy) Czy może lepsze beczki z polskiego dębu?
Nie, jeszcze nie. Dopiero wszedłem w temat i na razie testuję tylko węgierskie beczki. Zaczynam od wina. W ten weekend kończę w jednej z beczek z winem. Do beczki idzie coś mocniejszego. Oczywiście będę zdawał relację na żywo z postępów starzenie.
Poczytaj ten wątek. Bardziej doświadczeni sporo napisali o różnych beczkach.
Pozdrawiam,
Duch Wina

wlochu
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 wrz 2010, 15:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: małopolska
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: wlochu »

Duchu Wina napisz jak nie sekret skąd masz węgierskie beczki i za ile
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: nike21 »

Przecież masz napisane 3 posty wyżej - Boros Oak
Ostatnio zmieniony sobota, 9 mar 2019, 13:07 przez nike21, łącznie zmieniany 1 raz.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

wlochu
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 wrz 2010, 15:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: małopolska
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: wlochu »

Sorki Duchu ale myślałem że kupujesz bezpośrednio na Węgrzech u producenta dlatego dopytywałem
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

Dziś zlałem po 3 miesiącach drugi winny zalew. Efekt starzenia wina opisałem nieco wyżej więc się nie powtarzam. Postanowiłem nie ługować czerwonego koloru białym winem. Zasięgnąłem języka na PW i dostałem zapewnienie, że kolorek się utlenia na bursztynowy, a ja chcę ciemny kolorek.
Teraz decyzja co do mocy wsadu? Planuję 60%. W tym układzie zostanie mi nieco wolnej przestrzeni w beczce. To chyba nie będzie problemem, aczkolwiek chciałem zachować te IPA'owe aromaty. Ewentualnie rozmaję bardziej.
Jakie macie zdanie na temat mocy alkoholu i stopnia wypełnienia beczki?
A i przy okazji - testowałem dziś wywabianie czerwonych plam z powierzchni beczki. Pirosiarczyn potasu jest niezwykle skuteczny.
Pozdrawiam,
Duch Wina

wlochu
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 12 wrz 2010, 15:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: małopolska
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: wlochu »

A czym będziesz zalewał? Kukurydza jęczmień czy cukrówka.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: Duch Wina »

IPA była na słodach jęczmiennych z dodatkiem pszenicznego.
Pozdrawiam,
Duch Wina

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Post autor: ziemba12345 »

Tak czytam te wasze opinie o winach i wnioskuje, że ja sie tak tym nie potrafie podniecac. Dla mnie wino to wino. Albo mi smakuje albo nie. Jakies aromaty wanilii czy orzecha? Ja tam tego nie czuje:-) Od siebie tylko dodam, że mocne trunki dębią sie kilkukrotnie szybciej niż wino. Im beczka mniejsza tym szybciej trunek przechodzi. Beczki 10-30l po mojemu nie nadaja się do starzenia bo po miesiącu mocny trunek będzie zadębiony. Można do nich coś zalać i po kilku tygodniach zlac. Ale dla mnie to bez sensu kupić beczke i nie trzymać w niej latami trunku tylko kilka tygodni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie destylatu”