Beczka 200l jakie drożdże

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
MastaMari
150
Posty: 168
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Post autor: MastaMari »

Witajcie. mam zamiar nastawić 2 beczki które maja znamionowo 220l. docelowo 50kg cukru i 200l wody na beczke, jako ze dopiero zaczynam przygodę z cukrówkami proszę was o poradę jakich drożdży najlepiej używać do takich zastawów ?

beczki będą składowane w kotłowni w której średnia temp jest około 22C w okresie ciepłym oraz odizolowane od podłoża.

Mod.
Pisz staranniej
.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 kwie 2020, 19:11 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: drgranatt »

@MastaMari, do beczki 220 l nie zmieści ci się 50 kg i 200 l wody. Na tę ilość cukru daj 170 l wody. Poszukaj też drożdży "Black Label Turbo". Nie wytwarzają zbyt dużo ciepła i przeznaczone są do dużych nastawów.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: Erazer »

Wydaje mi się, że przy tego typu nastawie drożdże turbo w ogóle nie wchodzą w grę - generują za dużo ciepła i taka objętość się zagotuje w temperaturze pokojowej.
Użył bym takich, które dłużej i spokojniej pracują, na przykład Vodka Star, no i na taki nastaw, to wypadało by przynajmniej z 5 paczek wrzucić :)
Cukier zajmie jakieś 30l objętości, więc 200l wody to za dużo, ale 190l możesz dać - dla pewności dałbym 185l.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: rozrywek »

3/4 pojemności beczki to jest twój wsad.
Teraz oblicz sam.

O grzybkach zdecydujesz również sam
Nie podpowiem które bo nie chcę kryptoreklamy siać.
Ustaw mniejsze minimalnie blg niż w wyliczeniach. O 3 stopnie co najmniej.

To powiększony nastaw i on inaczej pracuje. Szczególnie że tam jest idealna temperatura.
A na cholerę ci dwie beczki naraz?
To retoryczne byĺo.
Masz dwie beczki to w jednej dodaj normalnych. A w drugiej turbo. Tylko nie zapomnij pod korek zalać..
Tylko w pierwszej 3/4 to max.


Zanim jednak tej wody wlejesz nawalisz cukru to podaj dane. Czego i ile.
Odrób lekcję choć trochę oki?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: arTii »

Erazer pisze:Wydaje mi się, że przy tego typu nastawie drożdże turbo w ogóle nie wchodzą w grę - generują za dużo ciepła i taka objętość się zagotuje w temperaturze pokojowej.
Dlatego te grzyby co właśnie zamawiasz są bardzo dobre do takich nastawów. Wytrzymują niby do 40°C - sam je zadaję w temperaturze 30°C, a jak wiesz jeszcze temperatura rośnie :)
@MastaMari - zainteresuj się Prestige 48 Pure Yeast - 333g na taką beczkę...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: Doody »

Oczywiście są specjalne drożdże turbo przeznaczone do dużych nastawów. Po drugie można chłodzić nastaw po podjęciu przez drożdże pracy przez pierwsze 48-72 h. Potem już temp. tak nie rośnie. Chłodzić można np. za pomocą wężownicy zanurzonej w beczce przez którą przepływa zimna woda (sposób piwowarów na chłodzenie brzeczki).
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: herbata666 »

Najprościej na początek
Beczka 220l do tego 50kg cukru 170 litrów wody i 2 paczki drożdży Puriferm XXL, temperatura startu 25C otoczenia max 20.
Jak się rozkręcą dochodzą do 33-34C, czas fermentacji do 5 dni, schodzą na -5. Dodatkowo podstawa to dobrze napowietrzyć nastaw. Pod koniec fermentacji można dorzucić grzałkę ustawiona na 32C jak by temperatura otoczenia była mniejsza, jak temperatura w beczce spadnie poniżej 30C to wtedy zapodaj grzałkę.

Ewentualnie drugi sprawdzony przepis
Beczka 250l
75kg cukru
200l wody
3 paczki Puriferm XXL (1050g)
Temperatura otoczenia 19-20C
Temperatura startu 22-23C
Fermentacja 5-6 dni
BLG nawet nurkuje na -6

Ps.
Przy takiej ilości cukru nie ma co kombinować z mniejsza ilością drożdży bo jak nie dofermentuje to będzie głowa bolała, ogólnie w takiej ilości drożdży nie chodzi o same grzybki (one i tak się namnożą), główną kwestia jest pożywka która jest wraz z drożdżami.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: Erazer »

Dlaczego jeśli nie dofermentuje, to będzie glowa bolała? Zostanie najwyżej trochę cukru w nastawie
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: herbata666 »

Będzie głowa bolała, jak się okaże że zostało w nastawie 20 kilo cukru nieprzerobionego.
Ps. Drożdże Vodka itp to też grzybki typu turbo, drożdżami spokojniej fermentacji jest na przykład szczep Bc103, ale to do dużo mniejszego blg.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: Erazer »

Właśnie widzę, nastawiłem wczoraj na alcotec vodka star licząc na spokojną fermentacje, ale gdzie tam... Jadą jak turbosy.
Gdzie można dostać ten szczep BC103?

Aaa o taki ból głowy chodzi :D
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: herbata666 »

http://www.centrumfermentacji.pl/index.php/pl/

Ludzie którzy mają na prawdę ogromną wiedzę na temat fermentacji, szczególnie nastawów owocowych i zacierów zbożowych.
BC103 firmy Fermentis.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 lut 2024, 17:16 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Autor tematu
MastaMari
150
Posty: 168
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: MastaMari »

herbata666 pisze:
Ewentualnie drugi sprawdzony przepis
Beczka 250l
75kg cukru
200l wody
3 paczki Puriferm XXL (1050g)
Temperatura otoczenia 19-20C
Temperatura startu 22-23C
Fermentacja 5-6 dni
BLG nawet nurkuje na -6
Witajcie, aktualnie zrobiłem próbny nastaw z 1 paczki Puriferm XXL oraz 30 KG cukru rozpuszczonego w 100L wody, temperatura startu to 24 stopnie, temperatura otoczenia około 17-20 zależnie od pory dnia

Mam dodatkowe pytanie, jak dokładnie przygotować sie do klarowania nastawu ?
Odgazowywanie robimy po zdjęciu sklarowanego nastawu czy od razu po ustaniu fermentacji w całości nastawu ?
Klarowanie na drożdżach Puriferm XXL przebiegnie bez problemowo bez żadnych dodatków typu KLAR ?
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: herbata666 »

JA osobiście robię na zasypie 300cm, nigdy przy tej kolumnie nie klarowałem nastawu, pompa do beczki i wlewam jak leci (nie raz nawet trochę gęstwy pociągnie). Wiadomo czym lepszy nastaw tym lepszy produkt końcowy, ale przy dwukrotnej rektyfikacji z zasypem 300cm różnice po drugiej rektyfikacji nie są już wyczuwalne. Ale jeżeli masz chęć klarować nastaw, to jak najbardziej to popieram, ja bym po fermentacji uważnie odgazował, poczekał 2-3 dni zlał z nad osadu i dodatkowo poczekał z tydzień na wyklarowanie się grawitacyjne, ewentualnie dodał klar.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 maja 2020, 13:25 przez herbata666, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Darnix
50
Posty: 53
Rejestracja: sobota, 9 gru 2017, 13:17
Podziękował: 67 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Beczka 200l jakie drożdże

Post autor: Darnix »

A nie lepiej najpierw zlać znad osadu a potem dopiero klarować? Po co unosić w górę gęstwę która zdążyła już osiąść na dnie i potem znów czekać aż opadnie na dno? Trochę bez sensu moim zdaniem ;-)

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”