Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Badanie alkoholu

Postautor: lesgo58 » czwartek, 12 lut 2015, 13:13

Tutaj można badać w szerokim zakresie alkohol.
http://wsse.katowice.pl/viewpage.php?page_id=125


Rabat 3%
Prezent Lokomotywa + wagon cysterna 500 ml
Cena: 297.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: gr000by » czwartek, 12 lut 2015, 13:26

W jakiej formie uzyskuje się wyniki? Cenowo nie wygląda to szałowo, a mam możliwość co jakiś czas podesłać próbki do badania do zakładu zajmującego się przetwórstwem etanolu (destylarnia) i ostatnie badania "grupowe" umieszczone na forum były robione właśnie tam.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: lesgo58 » czwartek, 12 lut 2015, 13:31

Nic więcej nie wiem na temat. Link skopiowałem z Białego Forum, gdzie kolega pisał iż wreszcie można badać legalnie i profesjonalnie próbki. A dodatkowo pod ochroną danych osobowych.

Awatar użytkownika

Kamal
1950
Posty: 1957
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: Kamal » czwartek, 12 lut 2015, 15:28

Zygmunt ma też możliwość sprawdzenia alkoholu. :-)
Obrazek


Drupi
550
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: Drupi » piątek, 13 lut 2015, 18:32

A czy możecie coś napisać o przekroczeniach szkodliwych substancji w Waszej analizie? I ile procent ogólnego destylatu przeznaczyliście na przedgon, a ile procent na pogon i czy to była pierwsza czy druga destylacja? Tak "swoimi słowami" bo może wypis być mniej zrozumiały. Bardzo jestem ciekaw.Pozdrawiam.
I like noble drinks.


boxer1981228
700
Posty: 708
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: boxer1981228 » sobota, 14 lut 2015, 02:41

@Drupi poszukaj sobie na forum gdzieś był temat chyba założony przez Radiusa, w którym wstawiał wyniki badanych próbek.

Edit.
Dobra znalazłem:
sprawdzenie-samogonu-za-pomoca-chromatografu-t2712.html?hilit=sprawdzenie%20samogonu

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: lesgo58 » sobota, 14 lut 2015, 04:27

Oto wyniki ostatnich badań:
post114311.html#p114311
Próbki badań alkoholi..JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Drupi
550
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: Drupi » sobota, 14 lut 2015, 20:08

Rewelacja! :) Tylko pogratulować Specjalistom od psotki takiego dobrego wyniku. :klaszcze: Jednak to co robimy ma sens nawet w dbaniu o zdrowie.
I like noble drinks.


Drupi
550
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: Drupi » niedziela, 15 lut 2015, 08:17

To było na drogim sprzęcie. A na zimnych palcach ktoś robił analize? Nie wiem dlaczego na moim komputerze nie otwierają się załączniki z tego forum zrobione dość dawno.Myśle tu o zdjęciach dokumentów. Z tymi świeżymi nie mam problemu. Pozdrawiam.
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: lesgo58 » niedziela, 15 lut 2015, 08:43

Mówisz - masz:
post101177.html#p101177
Badania.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Drupi
550
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: Drupi » niedziela, 15 lut 2015, 20:59

Dzięki. A czy próbka zrobiona na CM, pochodziła z rektyfikacji surówki (zrobionej wcześniej) czy to dotyczy pierwszego odpędu? Jestem pod wrażeniem jej doskonałej czystości jaką udało się uzyskać na CM-ie.
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: lesgo58 » niedziela, 15 lut 2015, 21:40

O sposobie otrzymania takiej próbki poczytasz w tym temacie;
post101177.html#p101177

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: gr000by » niedziela, 15 lut 2015, 21:42

Z tego co pamiętam to była to rektyfikacja surówki (druga rektyfikacja). Przeczytaj CAŁY temat jak-otrzymac-spirytus-luksusowy-neutralny-na-zimnych-palcach-zp-cm-poradnik-t10969.html to dowiesz się co poprawić w swojej aparaturze, aby uzyskać podobny produkt. Przy odpędzie (pierwsza rektyfikacja) ciężko uzyskać aż tak dobre wyniki, a co dopiero walory organoleptyczne produktu - dlatego warto robić drugą rektyfikację, by poprawić jakość produktu i jego smak i zapach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Matka Teresa
50
Posty: 95
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
Kontakt:
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: Matka Teresa » poniedziałek, 16 lut 2015, 06:25

A można takie badanie przeprowadzić gdzieś w Warszawie? Do Katowic mi nie po drodze ;)

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5698
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: radius » poniedziałek, 16 lut 2015, 08:03

Ze strony Stacji;
Po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym próbki ze zleceniem można dostarczyć pocztą.
:ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: soltys » poniedziałek, 16 lut 2015, 09:29

OK, ale te 4 dychy + vat to rozumiem, że za jeden składnik? Czy za wszystkie wymienione na ich stronie?
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: gr000by » poniedziałek, 16 lut 2015, 09:36

Za próbkę, bo za składnik to byłoby zdzierstwo totalne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5698
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: radius » poniedziałek, 16 lut 2015, 10:28

@soltys, wystarczy czytać ze zrozumieniem ;)

Koszt badań, zgodnie z aktualnie obowiązującym cennikiem WSSE
w Katowicach:
40 zł netto pierwsza próbka,
28 zł netto każda następna próbka,
12 zł netto destylacja (w przypadku alkoholu kolorowego).
Do ceny należy doliczyć 23 % VAT.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: soltys » poniedziałek, 16 lut 2015, 13:10

No to nie aż tak drogo...
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4460
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Badanie alkoholu

Postautor: lesgo58 » piątek, 13 mar 2015, 11:56

Zebrałem "do kupy' wyniki ostatnich badań próbek, które wykonałem w trakcie pewnego eksperymentu.
Celem tego eksperymentu było sprawdzenie możliwości naszych maszynek do wyprodukowania jak najbardziej czystego spirytusu.
Żeby utrudnić eksperyment nie robiłem go na wypielęgnowanym/wyczyszczonym sprzęcie. Robiłem go na sprzęcie używanym "z biegu". Co oznacza że nie był specjalnie płukany czy czyszczony po każdym procesie. Dodatkowo przy gotowaniu surówek nie wylewałem wody odwarowej tylko do tej wody wlewałem następną surówkę.
Po co robiłem ten eksperyment? Ano po to aby pokazać możliwości sprzętu skonfigurowanego w/g ostatnich "modnych trendów". Możliwości sprzętu nie tylko co do jakości produktu ale mozliwych oszczędności czasu i energii.
Sprzęt to kolumna rektyfikacyjna wysokości 2m i średnicy 63mm. Podzielona na odcinki po 50cm. OLM 150cm od dołu i 50cm od głowicy. Głowica puszkowa. I na dole kolumny bufor stabilizujący. Wypełnienie sprężynki.
Proces rektyfikacyjny był przeprowadzany za każdym razem w jednakowy sposób. Niezależnie od tego czy był to "odpęd" czy rektyfikacja surówki.
Po zagotowaniu stabilizacja 60 minut. Po czym przechodziłem od razu do odbioru serca, które w całości gromadziłem w jednym naczyniu. Przedgony zgromadzone w głowicy czekały na wylanie az do końca procesu. Serce było odbierane zgodnie ze sztuka rektyfikacyjną. Przedgon wylewałem opróżniając jeziorko a pogon praktycznie zostaje w kotle, a raczej w buforze.

Oto ogólny obraz ukazujący zestawienie wszystkich próbek:
Zestawienie różnych próbek lesgo58.JPG


Próbki nr 1 i 2
Są to próbki, które otrzymałem destylując nastaw cukrowy o mocy ok. 13%. Standardowo odebrałem 100ml przedgonu i 250ml pogonu.
Próbki otrzymane z gotowania dwóch różnych nastawów. Pierwszą próbkę rektyfikowałem z prędkością ok. 30ml/min. Z taką prędkością pracowałem do 99*C w kegu. Końcówkę odbierałem po zmniejszeniu prędkości odbioru do ok. 12ml/min. Bufor w tym czasie zachowywał się spokojnie. Temperatura rosła w nim w sposób jednostajny. Nie zaobserwowałem żadnych zjawisk typu wrzenie czy zmniejszanie się objętości bufora. Pierwsze oznaki wrzenia dostrzegłem gdy temp. w kegu zbliżała się do 98,5*C. Czas poświęcony na odbiór całości urobku to 3,5 godziny. Nie liczę czasu potrzebnego do zagotowania i stabilizacji. Bo to są elementy stałe i zależne od przyzwyczajeń poszczególnych operatorów. U mnie cały proces od włączenia grzałki do wyłączenia grzałki to mniej jak 6 godzin. Bez bufora ten czas był dłuższy o prawie 2 godziny.
Drugi nastaw odpędzałem z prędkością większą tj. 40ml/min. To tak dla sprawdzenia jak będzie zachowywał się bufor.
Spokojnie można z tą prędkością pracować ( myślę, że nawet większą), ale związane jest to z pewnymi niedogodnościami. Bufor zachowywał się niespokojnie. Efekty wrzenia już miały miejsce w okolicach 95,5*c. A w okolicach 97.5*c zaobserwowałem zjawisko opróżniania się bufora. Temperatury na 10 półce były cały czas stabilne. Żeby utrzymać stabilną pracę kolumny musiałem dwukrotnie redukować prędkość odbioru. Pierwszy raz do 25ml/min. I pod sam koniec do 12ml/min.
Wnioski:
Próbki jak na pierwsze gotowanie okazały się w naprawdę czyste. Co mnie bardzo zaskoczyło. Gdyż dotychczas tak akceptowalnych przeze mnie próbek nie otrzymałem. Tak na węch jak i po badaniach. Spokojnie można je było zaakceptować jako gotowe do konsumpcji. Mnie się wydawały wręcz czyste bez naleciałości, które wyczuwałem w odpędach robionych na starszym sprzęcie. Podejrzewam, że używając lepszych surowców do zrobienia nastawów/zacierów spokojnie można otrzymać smaczną i wysokiej jakości wódkę już po jednokrotnym gotowaniu.
Niestety jako idealnie czysty spirytus trochę tym próbkom brakuje. Coś tam się jeszcze wyczuwa.

Próbka 3 tzw. 2,5.
Była to próbka otrzymania z gotowania surówki w ilości 11 litrów otrzymanej sposobem opisanym wyżej. Z tym, że odbierałem dwukrotnie przedgon. Raz w stężeniu 55% i drugi raz po rozcieńczeniu wsadu do 18%. Próbka była odebrana z całości urobku, którego traktowałem jako serce. Czyli po odrzuceniu 200ml przedgonów i ok. 250ml pogonów. Całe serce to 10,5 litra.
Podejrzewam, że gdybym wydzielił z całego urobku tak z litr z początku procesu i następny litr z końca otrzymałbym z pozostałej ilości serce o jakości neutralnej. Jednak mimo to "zanieczyszczenia są na tak niskim poziomie (patrząc na wartości bezwzględne liczb a nie kolor rubryki), że praktycznie niewyczuwalne "na języku". Co do wrażeń smakowych była to najlepsza w/g mnie próbka. I dla mnie gotowanie tym sposobem daje najlepszy spirytus.

Próbka 4 tzw. Czysta
Była to próbka otrzymana z gotowania surówki rozcieńczonej od razu do 18%. Tylko jednokrotny odbiór przedgonów w ilości 100ml i pogonów w ilości jak w poprzednich próbkach - czyli 250ml. Próbka była brana z całości zgromadzonego w jednym naczyniu serca. I tutaj jest podobna sytuacja jak przy poprzedniej próbce. W którymś momencie 'wdarło" się zanieczyszczenie. Ale tak jak wyżej jest ono na tak niskim poziomie, ze wręcz "niezauważalne".
Chociaż ogólne wrażenie smakowe próbki było deko gorsze od tej z gotowania 2,5. Ale to już takie moje zboczenie. Mam mocno wyczulone kubki smakowe.

Próbka 5 tzw. Zaniecz.
Była to próbka, która powstała z gotowania wszystkich tzw. śmieci. Czyli nieudanych rektyfikacji czy końcówek z innych rektyfikacji. Powstał wsad, który to tak naprawdę był gotowany po raz 3.
Wyniki mówią same za siebie. Powstała sterylna próbka.

Wnioski
Dorobiliśmy się dzięki wielu osobom sprzętu na takim poziomie, że nawet pracując bez zbytniego przykładania się potrafimy uzyskać spirytus na bardzo wysokim poziomie już tylko odpędzając nastaw.
Następne gotowania to tylko kosmetyka otrzymanego wcześniej spirytusu. "Zanieczyszczenia" są na tak niskim poziomie - rzędu 1-2 tysięcznych - że już sam tzw.odpęd można traktować jako gotowy materiał na dobrą jakościową wódkę. Kwestia indywidualnego podejścia do sprawy.
Dzięki też wielu zapaleńcom - proces rektyfikacyjny doprowadzony został na bardzo wysoki poziom.
A dzięki takim gadżetom jak obniżony odbiór i bufor stabilizacyjny można zredukować dotychczasowy czas potrzebny na jednokrotne gotowanie o minimum 1/4 , a nawet o 1/3. Piszę tu o czasie brutto. Bo odbiór samego urobku to czas się skrócił nawet o 1/2 "starego" czasu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Po Godzinach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: czytam i 0 gości