Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 314
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Bacon whisky

Postautor: artur.sukiennik » czwartek, 11 lis 2021, 08:14

Czy ktoś pił lub robił taki trunek? :)
Napotkałem przepis gdzie do destylatu dodaje się wytopiony tłuszcz z boczku lub polików. Po jakimś czasie wszystko ląduje w zamrażarce, tłuszcz zamarza a zlewa się aromatyzowany alkohol.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lis 2021, 08:15 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika

seneka
600
Posty: 642
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: seneka » czwartek, 11 lis 2021, 22:06

Pić nie piłem. Ale mam butelkę jakiegoś amerykańskiego wypustu. Tyle że opinię różne więc się jeszcze nie zdecydowałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1850
Posty: 1878
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 11 lis 2021, 22:31

Próbuj to coś :scratch: i daj znać czy to pijalne jest :o
Czasami nazwa odrzuca a trunek ciekawy jest :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 314
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: artur.sukiennik » czwartek, 11 lis 2021, 22:41

Ja za tydzień spróbuje zrobić na destylacie z kukurydzy i może na łkzwj, jestem ciekawy jak to smakuje :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lis 2021, 22:42 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

seneka
600
Posty: 642
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: seneka » czwartek, 11 lis 2021, 23:52

No ciekawe. Boczek może i nawet pasować bo smażony ma takie jakby3 skarmelizowane slodkie smaki. Ciekawe jakby też wrzucić kawałek takiego mocno spieczonego.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

patrzal
200
Posty: 218
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: patrzal » piątek, 12 lis 2021, 08:32

Słyszałem o podobnie "mięsnej" rzeczy - mezcal de pechuga. Przy destylacji mezcalu dodaje się owoców i innych dodatków smakowo-aromatycznych, i na drodze par wiesza się drobiową tuszkę. Destylat ma przechodzić mięsno-tłuszczowymi aromatami, a jako bonus po destylacji zostaje ugotowane na parze mięso do opędzlowania :-D
波乱万丈 酸いも甘いも / 乗り越えた あっぱれ ポーランド人 / 笑おう どんな時でも / なにくそ 笑いましょ
忙しさに 身を任せて / 消えていくだなんて べらんめえ!


zaradek
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: zaradek » piątek, 12 lis 2021, 09:05

W jednym z ostatnich odcinków "5 sposobów na" chłopaki robili tam ten trunek - możecie znaleźć go na YT.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 314
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: artur.sukiennik » piątek, 12 lis 2021, 12:28

Ja się z tym spotkałem ma tym blogu https://piwnygaraz.pl/guanciale-whisky-zrob-to-sam/

Przepisy podobne, różnią się nieco postępowaniem po wymieszaniu tłuszczu z alkoholem:-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 314
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: artur.sukiennik » środa, 24 lis 2021, 19:52

Jednak na pierwszy rzut poszedł poczciwy Wujek jessie.
0,7 destylatu
350g boczku

Boczuś wytopiłem, uważając zeby nie przypalić tłuszczu. Gorący tłuszcz wlałem do słoika i zalałem destylatem. Do słoika dodałem też kilka kawałków dobrze wysmażonego mięsa. Zostawiłem mieszankę w tem pokojowej na 5h mieszając energicznie co jakiś czas. Potem.na noc do lodówki i rano na kolejne 5h do zamrażarki. Tłuszcz ładnie się oddzielił ale destylat po przefiltrowaniu nadal pozostał mętny jak szlak :angry:


Jeśli chodzi o efekty. Smak beconu przeniknął do destlatu. Można wyczuć dymne aromaty i smak skarmelizowanego mięsa. :ok:

Smak jest ciekawy ale nie wiem czy mogę powiedzieć że trunek będzie w ten sposób uszlachetniony.

Ale ogólnie jestem zadowolony. Zrobiłem ciekawy alkohol a dodatkowo zjadłem carbonarke i jajecznice na boczku :) :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Doody
2500
Posty: 2547
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: Doody » środa, 24 lis 2021, 21:28

Chyba jednak lepiej łączyć szampana z truskawkami :mrgreen:
Szacun za próbę :respect:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

seneka
600
Posty: 642
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: seneka » środa, 24 lis 2021, 22:19

Będę musiał odpalić kiedyś to moje cudo. Ale jakoś mnie nie zachęciłeś. W każdym razie dziękuję za próbę.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 314
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: artur.sukiennik » środa, 24 lis 2021, 22:24

Z tego co czytałem ten trunek co masz jest robiony inaczej:-)najpierw destyluje się surówkę, potem maceruje mięso i dopiero druga destylacja:-) napewno można zaskoczyć znajomych boczkowym alko:-):-)

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1850
Posty: 1878
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: Góral bagienny » środa, 24 lis 2021, 22:25

Artur a tak z ręką na sercu :) będziesz go robił dalej ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 314
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: artur.sukiennik » środa, 24 lis 2021, 22:45

Eksperyment uważam za udany i raczej nie będe powtarzał :evil: :odlot: no chyba że przy okazji jak mi zostanie dużo tłuszczu z obróbki boczku to na lepszym destylacie zrobię dla porównania.

Online
Awatar użytkownika

rozrywek
3000
Posty: 3083
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: rozrywek » czwartek, 25 lis 2021, 01:30

Ja na to z przymrużeniem oka patrzę, chociaż pół litra trunku można na eksperyment poświęcić, to wszystko kwestia smaku, a z gustami się nie dyskutuje.
Wiele na świecie jest potraw i trunków, ktorych do ust nie weźmiemy nigdy.

A kto wie czy gdzieś, powiedzmy w głębokiej Syberii nie ciągną destylatu z głębokim pogonem, bo im taki właśnie smakuje?

W Stananach robią czekoladę z boczkiem, i nawet jest dosyć popularna.
Taki mocno wędzony bekon to ambrozja jest, to fakt.
Dębowa wódka jest, posmak dymny też, Szkocja cała, ale wódki wędzonej nie.

Respekt za to że spróbowałeś, i że nie bałeś się że cię wysmieją.

Próbuj dalej coś nowego.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
950
Posty: 954
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Bacon whisky

Postautor: MASaKrA_Domingo » czwartek, 25 lis 2021, 07:08

Mimo wszystko gratulacje za podjęcie tematu. Jak dla mnie, to brzmi to jakbym miał zrobić destylat z benzyny. Ciekawe, co wyjdzie Ci po czasie. Eksperymentom mówię zdecydowane tak!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości