Znaleziono 26 wyników
- środa, 2 sty 2019, 11:56
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: dosładzanie wina
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2286
Re: dosładzanie wina
Żaden przepis, tylko eksperyment. Duża ilość chyba w niczym nie przeszkodzi?
- poniedziałek, 31 gru 2018, 11:54
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: dosładzanie wina
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2286
dosładzanie wina
Dobry :) Nastawiłem 23 grudnia taki nastaw 5 kg dzikiej róży 1,6 kg rodzynek 200 suszonej śliwki 8,5 l wody 1 kg cukru pożywka + drozdze. Według wzoru wyszło mi że na 17-18 % wino potrzebuje ok 3 kg cukru. Popełniłem błąd bo nie zmierzyłem na początku blg ( święta itp.). Pierwszy raz blg zmierzyłem ...
- niedziela, 4 lis 2018, 17:43
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: wino z różowych winogron - kilka pytań
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2557
Re: wino z różowych winogron - kilka pytań
Dzisiaj pierwszy raz zlałem wino. Osadu i resztek owocowych było prawie 2l. Wino jak dla mnie okrutnie mocne i przeraźliwie kwaśne. Dosłodziłem syropem - 0,7 soku z malin + kg cukru i winko dalej bulga co 10 sekund.
- wtorek, 23 paź 2018, 21:10
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: wino z różowych winogron - kilka pytań
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2557
wino z różowych winogron - kilka pytań
15 września nastawiłem wino z różowych winogron, które dostałem od znajomego. 4 dni fermentowałem w miazdze, po czym odcisnąłem miazgę. Wlałem wszystko do balona 25l wg proporcji: 14 l soku 4 l wody 1,5l soku z malin 5-5,5 kg cukru dodawanego w 3 ratach ( dokładnie już nie pamiętam ) drożdze bajanus...
- sobota, 20 paź 2018, 16:10
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Dzika róża
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 1941
Dzika róża
Hej.
Macie sprawdzony przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży ?
Macie sprawdzony przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży ?
- sobota, 20 paź 2018, 16:10
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pojemnik fermentacyjny
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2898
Re: Pojemnik fermentacyjny
Możliwe jest zakończenie fermentacji wina po 2 tyg ? Wino zrobiłem według proporcji 7,5l + 1,2( dodane po 5 dniach) l = 8,7l wody 2 kg ryżu 1,5kg + 1,3kg( dodane po 5 dniach) = 2,8kg cukru 50g kwasku cytrynowego 20-50dkg rodzynek 5g pożywki Wino w smaku strasznie kwaśne. Dodałem dziś syrop cukrowy (...
- wtorek, 9 paź 2018, 18:15
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pojemnik fermentacyjny
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2898
Pojemnik fermentacyjny
Hej
7 dni temu nastawiłem wino wg przepisu Skrzycha- wino ładnie pracuje. Problem w tym że pierwszy etap prowadzę w pojemniku fermentacyjnym ( wiaderko z biowinu), a dopiero po 4-6 tygodniach planuje zlać do szklanego dymiona. Fermentacja w tego typu pojemniku nie zepsuje wina ?
7 dni temu nastawiłem wino wg przepisu Skrzycha- wino ładnie pracuje. Problem w tym że pierwszy etap prowadzę w pojemniku fermentacyjnym ( wiaderko z biowinu), a dopiero po 4-6 tygodniach planuje zlać do szklanego dymiona. Fermentacja w tego typu pojemniku nie zepsuje wina ?
- niedziela, 19 sie 2018, 13:38
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino owocowe
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 4670
Re: Pierwsze wino owocowe
Dziś 1 raz zlałem wino i odcedziłem przez gazę resztki owoców. Wino mocne i wytrawne ( dziwne bo dałem ok 1kg cukru na 3,5 soku). Wlałem z powrotem do damy 5 litrowej, dosłodziłem i sobie dalej bąbelkuje co 30-40 sekund.
- środa, 15 sie 2018, 21:49
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Długowieczność nalewek, likierów?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 26307
Re: Długowieczność nalewek, likierów?
Czy nalewka wg poniższego przepisu może sobie leżakować w piwnicy przez dłuższy czas ? Czy lepiej od razu spożyć ?:)
mleko zagęszczone niesłodzone 411 g
masa kajmakowa 400 g
przegotowana woda 150 ml
500 ml mocy 96%
mleko zagęszczone niesłodzone 411 g
masa kajmakowa 400 g
przegotowana woda 150 ml
500 ml mocy 96%
- środa, 8 sie 2018, 00:08
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Początki nowego hobby :)
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7651
Re: Początki nowego hobby :)
Dziś zalałem maliny spirolem, oraz zrobiłem 0,7l porteròwki (200g cukru stworzyło okrutną słodycz ). Stolik pod nalewki jest zrobiony z 21kartonòw weselnej .
- niedziela, 5 sie 2018, 22:48
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Początki nowego hobby :)
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7651
Re: Początki nowego hobby :)
Słoiki są 4,2 litra - po 3 butelki 0,5l z każdego rodzaju będzie
- niedziela, 5 sie 2018, 12:05
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino owocowe
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 4670
Re: Pierwsze wino owocowe
1.Sok wlany do balona 27 lipca, 2. 29 dodałem drożdże i fermentacja ruszyła. Na 3,5 litra soku ( jabłko,porzeczka,malina, aronia) dodałem 250 g syropu cukrowego. 3. 2 sierpnia dodałem kolejna porcje cukru-200g rozpuszczonego w 150 ml soku malinowego 4. 6 sierpnia planuje dolać 0,5 soku z aronii z ro...
- sobota, 4 sie 2018, 18:22
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Początki nowego hobby :)
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7651
Początki nowego hobby :)
Moje pierwsze nalewki w życiu.Od lewej : wiśnia, porzeczka, aronia , miodówka
- piątek, 3 sie 2018, 20:57
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: miodówka na bimbrze
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 5170
Re: miodówka na bimbrze
Szklankę ? Ja myślałem żeby pół litra czyli 700g miodu lipowego
- czwartek, 2 sie 2018, 20:56
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: miodówka na bimbrze
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 5170
miodówka na bimbrze
Na 1 litr bimbru żytniego 55% jaką ilość miodu lipowego zastosować ? Nie chcę zrobić okrutnie słodkiego ulepka, ani też żeby posmak bimbrowy przyćmił miód.
- sobota, 28 lip 2018, 17:24
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Pierwsza wiśniówka w życiu
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 7031
Re: Pierwsza wiśniówka w życiu
Przelałem do nowego słoika. Wiśniówka już pięknie pachnie, natomiast porzeczka ma zapach spirolu i kiszonej porzeczki. Czy to normalne?Dodam, że użyłem nowych słoików.
- sobota, 28 lip 2018, 17:10
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino owocowe
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 4670
Re: Pierwsze wino owocowe
Dobra Panowie kupilem wiadro do kiszenia 30l. Dobrze myślę, że jak użyje okolo5,5litra soku jabłkowego do burzliwej fermentacji w wiaderku to potem po zlaniu wypełni mi ten 5l gąsiorek pod korek?
- piątek, 27 lip 2018, 22:41
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino owocowe
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 4670
Re: Pierwsze wino owocowe
Dzikusy nie zaczną w takim nastawie pracować?
- piątek, 27 lip 2018, 11:56
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino owocowe
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 4670
Re: Pierwsze wino owocowe
Dzięki Panowie za wszystkie porady. Postanowiłem, że użyje tylko owoców, które rosną u mnie na działce :). Przepuściłem przez sokowirówkę jabłka i wyszło mi 3 l soku (sok nie filtrowałem tylko przelałem razem z osadem), odlałem ok 0,5l soku, w którym rozpuściłem 250 gram cukru. Do balona dodałem jes...
- czwartek, 26 lip 2018, 12:45
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Pierwsze wino owocowe
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 4670
Pierwsze wino owocowe
Zakupiłem mały balon 5 litrowy, co by dużo na zmarnowanie nie poszło jak bym coś zepsuł . Wino zamierzam zrobić z mieszanki owocowej: mirabelki- malina-czarna porzeczka.
Jakie proporcje zastosować na 5 litrowy balon? Myślałem nad 2,5kg owoców +0,8l wody , tylko nie wiem ile cukru dodać.
Jakie proporcje zastosować na 5 litrowy balon? Myślałem nad 2,5kg owoców +0,8l wody , tylko nie wiem ile cukru dodać.
- wtorek, 24 lip 2018, 10:41
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Pierwsza wiśniówka w życiu
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 7031
Re: Pierwsza wiśniówka w życiu
Zalałem kg porzeczki 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu. Zobaczymy co z tego wyjdzie :). Mam jeszcze 2 pytania na chwilę obecną . 1.Słoje powinny stać w ciemnym miejscu, czy normalnie mogą stać na szafce w temperaturze 19-25? 2.Jak długo macerować, miesiąc czy 2? 3 Minimalna nieszczelność jednego słoika ...
- poniedziałek, 23 lip 2018, 22:03
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Pierwsza wiśniówka w życiu
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 7031
Re: Pierwsza wiśniówka w życiu
Panowie szybkie pytanie odnośnie innych nalewek, niezwiązane z tematem , ale nie chcę zaśmiecać forum :) Chciałem jutro rozpocząć produkcje nalewki z czarnej porzeczki i malin. Proszę o sugestie odnośnie proporcji, czy coś zmienić czy trzymać się mojego przepisu . 1Kg porzeczki zalać 1l bimberku żyt...
- poniedziałek, 23 lip 2018, 20:16
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Pierwsza wiśniówka w życiu
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 7031
Re: Pierwsza wiśniówka w życiu
Dziś dolałem jeszcze 100ml bimbru, bo mi zalegał niepotrzebnie w barku :). Owoców nie zasypywałem cukrem, ponieważ przy drylowaniu okrutnie dużo się zrobiło soku. Jak wsypałem wiśnie do słoika, to 1/3 wiśni pływała sobie w soku. Nie zależy mi na dużej mocy, jak nalewka 30% będzie miała to będę zadow...
- poniedziałek, 23 lip 2018, 18:01
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: baca111
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 1937
baca111
Witam, 27 letni osobnik z okolic Łącka. Liczę, że na forum uzyskam wiele odpowiedzi na podstawowe pytania
- poniedziałek, 23 lip 2018, 10:37
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Pierwsza wiśniówka w życiu
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 7031
Re: Pierwsza wiśniówka w życiu
Nie mam praktyki w robieniu nalewek , dlatego zadaje tak banalne pytania. Oczekiwalem tylko ewentualnych porad.
- niedziela, 22 lip 2018, 17:15
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Pierwsza wiśniówka w życiu
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 7031
Pierwsza wiśniówka w życiu
Jako że to moja pierwsza nalewka, mam pewne wątpliwości, dlatego liczę na pomoc w celu skorygowania możliwych błędów :D Wydrylowane wiśnie około 1,6-1,7 kg wraz z sokiem który powstał przy drylowaniu plus z 30 pestek. Zalałem 0,5 wódki, 0,5 bimbru 55% i 0,5 spirytusu 95%. Mam zamiar potrzymać to z 6...