Znaleziono 3 wyniki

autor: arturros
środa, 6 lis 2019, 18:49
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Fermentacja stanęła, czy wino jest gotowe?
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 2866

Re: Fermentacja stanęła, czy wino jest gotowe?

Nastaw po dodaniu cukru fermentował ładnie przez około 1,5 miesiąca. Dzisiaj spróbowałem tego co wyszło, okazało się że jest dość kwaśne i jakieś takie drapiące w przełyk. Podczas sprawdzania blg cukromierz wpadł do końca skali. Coś z tego będzie? przypominam że jestem bardzo początkujący.
autor: arturros
sobota, 7 wrz 2019, 19:13
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Fermentacja stanęła, czy wino jest gotowe?
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 2866

Re: Fermentacja stanęła, czy wino jest gotowe?

Po dodaniu cukru i pożywki zaczęło ładnie robić. Przez jaki czas poddawać je cichej fermentacji? Nie skiśnie/spleśnieje jak będzie tak stało?
autor: arturros
czwartek, 5 wrz 2019, 19:09
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Fermentacja stanęła, czy wino jest gotowe?
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 2866

Fermentacja stanęła, czy wino jest gotowe?

Witam. Zacznę od opisu czynności które wykonałem. 7 kilogramów wypestkowanej i umytej węgierki wrzuciłem do wiadra i zalałem 12 litrami gorącej wody, zakryłem wiadro i zostawiłem na 4 dni (mieszałem 2 razy dziennie) dodałem w tym czasie 2g pożywki kombi. Piątego dnia dodałem 3 kilogramy cukru oraz d...

Wyszukiwanie zaawansowane