O budowie destylatorów wszystko. Jak zbudować dobry sprzęt? Jakich materiałów użyć? Jak to połączyć w całość? To i wiele więcej...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukaski
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 13:12
Załączniki
Aparat na miarę roku 2015

Postautor: Lukaski » piątek, 9 sty 2015, 20:34

Witam zapalonych hobbystów i pasjonatów. Szacunek wielki za dokonania i doświadczenia, którymi się dzielicie na forum.

Czytuję i obserwuję to forum od pewnego czasu i noszę się z zamiarem budowy aparatury. Aparatury, która spełniałaby wymogi naszych czasów, czyli była jak najbardziej upgrated. Nie chodzi mi o automatykę bo kocham to co proste i ręczna obsługa sprawia wiele frajdy. Tak samo jak w piwowarstwie, w którym siedzę po uszy od dłuższego czasu, i nie wyobrażam sobie żeby mi jakieś mieszadło elektryczne mieszało słód podczas zacierania czy nie daj Bóg pompowało brzeczkę mechanicznie... Chodzi mi po prostu o nowoczesność od strony konstrukcyjnej samej głowicy chociażby. Nie mam za bardzo doświadczenia. Jedyne zdobyte to to podczas psocenia na pot stilu kolegi, ale o tym napiszę gdzie indziej.
Wiem, że na tym forum jest sporo konstrukcji opisanych. Jednak nie jest to wszystko proste do ogarnięcia tym bardziej, że opisywane są konstrukcje na przestrzeni przynajmniej 4ech, 5ciu lat i od sprzecznych opinii aż się tu roi i zielony nieogarnięty adept może zgłupieć w nadmiarze informacji...
Każdy dokłąda swoje trzy grosze i robi się metlik.

Do rzeczy...

Po pierwsze chcę zbudować aparat do owocówek i zbożówek. W tej materii chciałbym oprzeć się na konstrukcji i doświadczeniu Kolegi Radiusa. Bardzo zgrabny miedziany "samowarek" mu wyszedł do zbożówek. Wewnętrzny refluks w kolumnie ułatwia życie i uszlachetnia "towar" w postaci dobrego voltarzu a jednak pozostawia to o co nam chodzi w smakówkach. Tutaj nie mam za bardzo pytań i wątpliwości na razie. Chyba, że coś się zmieniło od chwili powstania tamtego aparatu i wypadałoby wprowadzić zmiany. Jeśli tak, proszę o zabranie głosu i doradzenie.

Po drugie (i tu już zaczynają się schody) chcę zbudować kolumnę rektyfikacyjną do produkcji spirytu de lux :) aby udowodnić (samemu sobie miedzy innymi), ŻE MOŻNA ZROBIĆ W DOMU SPIRYT KTÓRY PACHNIE TYLKO SPIRYTEM!!!!
Z początku wybór padł na Aabratka w systemie LM i VM. Jednakże po przestudiowaniu innych konstrukcji i pomysłów bardziej skłaniam się ku apartowi Aleksa Bokakoba na bazie projektu Jarosława. Dużo zgrabniejszy, zwarty wygląd kolumny przede wszystkim. Miałaby powstać ze stali KO, na bazie rury 60.3mm.
Zamiast skośnych półek chciałem zainstalować "kominek" (przewężenie) z daszkiem. Moim zdaniem prostsze w wykonaniu a efekt ten sam. Keg 30 l, grzałki łącznie 3500kw, kolumna dzielona pośrodku za pomocą śrubunku. Zasyp sprężynkami pryzmatycznymi z Cu i stali KO, wziernik itp.
No i wszystko byłoby ok, gdybym nie czytał dalej i nie natrafił na opinie, że BAKOBAB jest do kitu bo nie daje zadowalająco czystego destylatu, pozostawiając smrodek!!!!! Nie pamiętam, ale była to chyba opinia kolegi Bogdana (przepraszam, jeśli pomylilem Nick), który porównywał nowo zbudowanego Bokakoba z innym sprzętem, który posiadał (co to było?? bodajże ZM)
Mało tego.... Ostatnio miałem okazję smakować trunku utoczonego przez mojego znajomego na Aabratku. Smak masakra. Moje jabłuszka na potstilu robione to jak miód do dziegciu. Bylo to lekko palące i niestety śmierdziało w tle po wypiciu.... Wiem, wiem, zaraz powiecie ze to wina operatora. I tak może być dlatego aabratka nie spisuje jeszcze na straty. ...

Proszę o opinię ekspertów na temat kolumny Bokakoba? Czy dobrze że się na nią uparłem? Czy to droga do absolutu?
Jeśli tak, to chcę nią podążać a resztę pytań natury technicznej padnie później.
Z góry dziękuję za pomoc. Pzdr Lukaski
Ostatnio zmieniony piątek, 9 sty 2015, 21:44 przez Lukaski, łącznie zmieniany 1 raz.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4803
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: lesgo58 » piątek, 9 sty 2015, 21:40

Lukaski pisze:Po drugie (i tu już zaczynają się schody) chcę zbudować kolumnę rektyfikacyjną do produkcji spirytu de lux :) aby udowodnić (samemu sobie miedzy innymi), ŻE MOŻNA ZROBIĆ W DOMU SPIRYT KTÓRY PACHNIE TYLKO SPIRYTEM!!!!
i

Nie ma problemu. Pod tym linkiem masz idealny podstawowy aparat spełniający wszelki wymogi kolumny rektyfikacyjnej;
post92095.html#p92095
post94422.html#p94422
To tylko jeden z przykładów. Jest to własnie sprzęt jakiego szukasz. Jak mu dorobisz jeszcze bufor stabilizujący - to masz kolumnę jak na dzisiejsze czasy prawie idealną.

Z początku wybór padł na Aabratka w systemie LM i VM. Jednakże po przestudiowaniu innych konstrukcji i pomysłów bardziej skłaniam się ku apartowi Aleksa Bokakoba na bazie projektu Jarosława. Dużo zgrabniejszy, zwarty wygląd kolumny przede wszystkim.

Czy to aabratek, czy bokakob, czy też puszkowa to nie ma znaczenia. Wszystkie te głowice spełniają to samo zadanie. Różnia się tylko wyglądem estetycznym.

Mało tego.... Ostatnio miałem okazję smakować trunku utoczonego przez mojego znajomego na Aabratku. Smak masakra. Moje jabłuszka na potstilu robione to jak miód do dziegciu. Bylo to lekko palące i niestety śmierdziało w tle po wypiciu.... Wiem, wiem, zaraz powiecie ze to wina operatora. I tak może być dlatego aabratka nie spisuje jeszcze na straty. ...

Zapamiętaj jedno - czysty spirytus otrzymasz nawet na ZP. A to ze kolega nie zrobił takiego spirytusu na Aabratku oznacza jedno - jako operator jest do d..y.
Zapamiętaj jeszcze jedno. Spirytus nie robi sam aparat, ale najważniejszym elementem jest Operator. Jesli operator nie opanuje zasad rektyfikacji to najbardziej wypasiony sprzęt za niego spirytusu - o jakim marzysz - nie zrobi.

Jak chcesz poznać podstawy rektyfikacji i jak się do tego zabrać proponuje poczytać te tematy:
post80861.html#p80861
post78355.html#p78355

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukaski
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 13:12
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: Lukaski » piątek, 9 sty 2015, 22:25

Serdeczne dzięki Kolego Lesgo 58, już trochę jaśniej. Nie zbaczam z tropu i będę robił Bokakoba. Dziękuję za linki. Psotnicę 01 mam już przestudiowaną a ostatnie dwa linki (kompendium wiedzy) mam skopiowane na kompie i czytam do znudzenia. Pragnę jednak w końcu przećwiczyć to na żywym sprzęcie zatem zbieram elementy i do dzieła.

Pytanko techniczne. Na starym rysunku projektu Jarosława odbiór VM podłączony jest między skośnymi spływami, naprzeciwko odbioru LM. Czy na owe czasy nie jest to juz zmienione i czy nypel 3/4 cala nie powinien być poniżej. Jesli tak to jak nisko? U mnie wysokość kolumny od fittingu KEG'a do "latarki" będzie miała około 120cm, dalej wziernik, głowica i chłodnica.... Czy jesli obniżę VM o powiedzmy 30 cm w dół w stosunku do projektu Jarka czy to już spełni zadanie? Psotnica ma to wyjście już nieco niżej właśnie...

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4803
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: lesgo58 » piątek, 9 sty 2015, 22:48

Jeśli podoba Ci się głowica Bokakob'a to nie ma problemu - możesz ją robić. Jedyna wadą jest jej wysokość. Ale jak zrobisz z odpowiedniego materiału to jesteś w stanie znacząco ja obniżyć. Co nie jest bez znaczenia dla długości kolumny. I raczej w tym elemencie powinieneś szukać rezerw dla uzyskania jak najdłuższej kolumny. Im dłuższa kolumna tym lepszy urobek.
Wszystko o V'mie poczytasz w jednym z linków, które podałem wyżej. Jak piszesz już czytałeś, ale spróbuj zrobić to jeszcze raz.
Jednak obawiam się, że przy tak krótkiej kolumnie jaką planujesz zyski z umieszczenia OVM nie pokryją strat ze skrócenia kolumny. Będziesz miał do dyspozycji tylko 90-100cm kolumny pracującej na Twoja korzyść. Oczywiście nie przesądza to całkowicie o braku możliwości otrzymania upragnionego spirytusu. Ale znacząco utrudni jego otrzymanie.


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: aronia » piątek, 9 sty 2015, 22:51

Zamiast VM zrób OVM(czyli obniż około 15-20 cm poniżej końca zasypu wypełnienia) lub OLM. Odnośnie wielkości zaworu(odejścia) do OVM to przy rurze 60 mm odejście 3/4" to według mnie zdecydowanie za dużo - wybierałbym pomiędzy 3/8" a 1/2". Jedna uwaga - jeżeli nie planujesz od razu inwestować w najlepsze wypełnienie(sprężynki) to wstrzymaj się też z obniżonym odbiorem, bo zysk z niego może nie zrekompensować straty cennych centymetrów.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukaski
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 13:12
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: Lukaski » piątek, 9 sty 2015, 23:15

Dziękuję koledzy.
Wysokość rury mogę zwiększyć. Te 120 cm to było początkowe założenie. Dysponuję pomieszczeniem 2,55m wysokości zatem nie powinno być problemu. Jaka będzie najbardziej optymalna wysokość kolumny od kega do głowicy (Bokakob), mając po drodze jeszcze wziernik? Psotnica Aabratek ma 130 cm do końca wypełnienia. Tego się trzymać?

Sprężynki będą od razu te co trzeba. Szkoda mi czasu na experymenty ze zmywakami.

Zrobię wyjście OVM 1/2 cala. Lesgo pisał, że posiada takowe a i tak musi przymykać zawór odbioru bo taki ma "cug"

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: radius » sobota, 10 sty 2015, 09:32

@Lukaski, jeżeli planujesz obniżony odbiór, to 110 cm wypełnienia pryzmatycznego (do wysokości odbioru) i 15-20 cm wypełnienia nad nim, to taka "minimalnie optymalna" (ale fajne określenie :) ) wartość aby w miarę bezproblemowo uzyskiwać to, czego oczekujesz. Odejście 1/2" jest wystarczające i tak będziesz musiał go dławić. Bardzo dobrym pomysłem przy obniżonym odbiorze jest głowica grzybkowa (kominek). Można wtedy, wydłużając go o 3-4 cm, zwiększyć pojemność jeziorka w celu gromadzenia i odbioru przedgonów w czasie pracy na OVM-ie.
No i tak, jak pisał lesgo, nawet najlepszy sprzęt, nieistotne czy to będzie Bokakob czy Aabratek, bo oba pracują na tej samej zasadzie, nie zrobi za ciebie super-lux destylatu. Operator jest w tym wszystkim najważniejszy, jego wiedza i cierpliwość :!: podczas pracy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukaski
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 13:12
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: Lukaski » sobota, 10 sty 2015, 09:50

Dziękuję Radius :)
A odnośnie Twojego miedzianego sprzętu do zbożówek, czy coś uległo zmianie w konstrukcji, bądź sposobie prowadzenia destylacji?
Zacznę prawdopodobnie robić dwa projekty jednocześnie :twisted:

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4803
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: lesgo58 » sobota, 10 sty 2015, 09:54

Lukaski pisze:Dysponuję pomieszczeniem 2,55m wysokości zatem nie powinno być problemu. Jaka będzie najbardziej optymalna wysokość kolumny od kega do głowicy (Bokakob), mając po drodze jeszcze wziernik?

Od 2,55cm odejmij wysokość kega i głowicy. Czyli ok. 60cm+30cm. Reszta powinna być wykorzystana na kolumnę. Czyli zostaje ok. 160cm na kolumnę razem z wizjerem i katalizatorem (wystarczy 20cm). A więc kolumny pracującej na jakość urobku będzie ok. 140cm (odległość między kegem i OVM). Jest to wystarczająca długość do płynnej, komfortowej i bezproblemowej pracy.
Obniżony odbiór zrób minimum 20cm poniżej głowicy wliczając wziernik (jeśli nawet zrobisz go z "latarki). Jeśli latarka będzie wypełniona sprężynkami (a radzę ci to zrobić, gdyż pusta przestrzeń w środku nie jest nam do niczego potrzebna) to obniżenie liczysz od górnej granicy wypełnienia.
Na odejście OVM - to wystarczy 1/2".
A chłodnicę liebiga zrób w/g tego rysunku:
post80578.html#p80578


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: aronia » sobota, 10 sty 2015, 10:01

W kwestii wysokości aparatu - zazwyczaj robi się pod wymiar pomieszczenia w którym będzie ono stało. W Twoim przypadku przy obliczeniu uwzględniłbym wysokość kega 50l(chociaż planujesz na razie 30-tkę) - czyli przy pomieszczeniu o wysokości 2,55m kolumna(od złącza ze zbiornikiem) do najwyższego punktu głowicy może mieć maksymalnie 1,95m(keg DIN) lub 2m(keg Euro).

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukaski
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 13:12
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: Lukaski » niedziela, 11 sty 2015, 13:39

Keg 50l jest dla mnie za duży, fermentację bowiem przeprowadzam w 30 litrowych pojemnikach fermentacyjnych, których używam też do fermentacji piwa. Akurat jesli się np. owoce oddzieli z nastawu owocowego to z tych 26 - 28 litrów pozostaje około 22l. Akurat żeby do KEGa 30 wlać. Z drugiej strony patrząc to mógłbym spokojnie gotować dwa nastawy 2 x 22litry w pięćdziesiatce.... Nie planuję jednak tak dużej produkcji :) (przynajmniej na razie) 50 l KEG używam do warzenia piwa, ale ma inną konstrukcję (wycięta góra) i grzany gazem.

Kwestia osprzętu. Oto moje plany:
Termometr. Planuję wrzucić taki z dokładnością do 0.01 C. Przynajmniej ten na wysokości 10tej półki.
http://destylatorymiedziane.pl/pl/glown ... -001c.html

Termometr do kotła
http://allegro.pl/termometr-pomiar-co-1 ... 11473.html

Zawór precyzyjny:
http://air-com.pl/zawory_dlawiace_precyzyjne-dv18e.html
czy może taki?:
http://allegro.pl/zaworek-iglicowy-prec ... 80634.html

Regulator mocy grzałki:
http://allegro.pl/regulator-mocy-grzalk ... 33992.html

Sprężynki pryzmatyczne od Kolegi Plipek


PETER29
850
Posty: 880
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: PETER29 » poniedziałek, 12 sty 2015, 01:06

Kega bierz 50l. W 50 zawsze możesz gotować 25l, natomiast odwrotnie się nie da. Termometr z podziałką 0,001 to raczej do głowicy aby oddzielić skrupulatnie przedgony. Na 10 półkę wystarczy z podziałką 0,1, ale z odświeżaniem co jedną sekundę. W kotle może być i termometr tablicowy, ważne aby szpilka była zamoczona w cieczy. Zawór wziąłbym z drugiego ogłoszenia a regulator, cóż spełni swoje zadanie jednak za taką cenę można mieć coś lepszego, z dokładniejszą podziałką co 1%.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: ramzol » poniedziałek, 12 sty 2015, 07:35

Odnośnie zaworu to jeżeli robisz OVM to zaworek będzie służył tylko do odbioru przedgonu w większości. Pracuje na takim w mini stillu i nie mam problemów z ustawieniem prędkości odbioru. Za zaoszczędzone pieniądze masz termometr do kega. Termometr w kegu może być tańszy (zwykły) a termometry tablicowe które podałeś spokojnie możesz zamontować w kolumnie. Regulator odpuść, szybciej coś takiego http://stalowkasklep.pl/grupowy-regulator-mocy-rgn-p-640.html
Keg 50l. Zobaczysz, że za pół roku 30l będzie mało. Nie musisz otwierać sklepu z bimberkiem ;) Zaoszczędzisz czas i to sporo robiąc jeden a nie dwa procesy. A jak się po rodzinie rozejdzie co za smakołyki robisz to i tak 50l będzie mało ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukaski
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 13:12
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: Lukaski » piątek, 16 sty 2015, 22:06

A więc wybrałem za Waszymi radami KEG 50l. Stoi już w garażu :odlot:
Przeanalizowałem jeszcze raz możliwości lokalowe i Wasze rady. Powstał szkic roboczy (powtarzam SZKIC, nie rysunek techniczny). Zapraszam do oceny i poprawek. Nie jestem pewny czy wystarczy tyle miejsca dla chłodnicy u górze. Nie będzie za krótka? Będzie z miedzi fi 10mm.

Obrazek

A takim elementem chcę połączyć kolumnę z kegiem. Bardzo prosty montaż, za pomocą dwóch klamer zamykamy i otwieramy połączenie. W środku jest uszczelka tak, że wszystko jest super szczelne.
Stal KO 316.

Obrazek

A tak wygląda zamocowanie na pot stilu
Obrazek

Pozdrawiam


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: aronia » sobota, 17 sty 2015, 08:43

Poprawki - proszę bardzo:
- podłączenie wody do skraplacza dla bardziej efektywnego jego wykorzystania powinno być odwrotnie - pierwsze na uzwojenie zewnętrzne, a powrót ciepłej środkiem,
- skraplacz zrobiłbym z karbowanki (DN12), a jeżeli już z tej co podałeś to spróbuj podwójnie nawinąć,
- 10 półka przy dobrym wypełnieniu jest o wiele niżej - ale jeśli to szkic to pomiń ten komentarz,
- moc grzałki do kega 50l zwykle(aby rozgrzewanie nie trwało zbyt długo) stosuje się 2x2kW(albo nawet mocniejsze)
- odejście do OVM zrobiłbym 3/8" - większa precyzja sterowania zaworem kulowym

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: ramzol » sobota, 17 sty 2015, 08:51

Głowica Bokakoba http://alkohole-domowe.com/forum/glowica-systemu-bokakob-alex-bokakob-t85.html Twoja to grzybkowa. Termometr zamocował bym nad głowicą nie pod. Tylko nisko tak by nie dotykał płynu i był jak najdalej od skraplacza i pokazywał temp. par etanolu. Nie testowałem jeszcze termometru w głowicy i mogę się mylić. Możliwe, że tutaj też spełni swoją rolę.
Jeżeli możesz to zmniejszaj zdjęcia do rozmiaru 100kb i wstawiaj bezpośrednio tutaj. Za kilka lat Twoje fotki znikną i temat bez fotek nie będzie już taki fajny ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Szlumf
1850
Posty: 1879
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: Szlumf » sobota, 17 sty 2015, 09:54

ramzol pisze: Termometr zamocował bym nad głowicą nie pod. tylko nisko tak by nie dotykał płynu i był jak najdalej od skraplacza i pokazywał temp. par etanolu.

W tym położeniu jest narażony na skropliny ściekające ze spirali skraplacza a przy metalowej rurze nie będzie widział czy ich strumień nie omywa sondy. Z doświadczenia i własnych obserwacji (szkło) wiem, że nie jest to najlepszy pomysł. Ja dałbym tuż poniżej krawędzi kapelusza z leciutkim skosem do góry. Tak by czubek sondy był pod kapeluszem. Nie zaszkodzi też naciągnięcie na sondę wężyka silikonowego z pozostawieniem nie zakrytego czubka schowanego pod kapeluszem.
W ostateczności pozostawiłbym tak jak jest na rysunku ale też z lekkim skosem do góry bo od spodu "tamki" też skraplają się pary.
@Lukaski.
I jeszcze parę uwag.
1. Głowicę możesz zrobić ze skraplaczem w formie poziomej spirali ("miskowa", "UFO"). Przy takiej konstrukcji możesz się zmieścić w 10cm z całością. Poczytaj też o "młocie Thora".
2. Kupowałbym od razu 4 termometry - 30cm od kotła, 3/4 wysokości, głowica i rezerwa na bufor.
3. Jeżeli masz dostęp do 3 faz to pomyśl o 3 a nie 2 grzałkach - szybsze rozgrzanie wsadu, mniejsza gęstość mocy przy pracy równoległej z owocówkami czy zbożówkami.
4. Przy owocówkach wskazany regulator do grzałek i wtyczki grzałek dostosowane do pracy równoległej (to taka wtyczka z gniazdem z wierzchu).
5. I przemyśl sprawę bufora. To naprawdę doskonały patent. Prędzej czy później będziesz chciał go mieć.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukaski
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 13:12
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: Lukaski » sobota, 17 sty 2015, 11:04

Dziękuję za uwagi. :respect:
1. Obieg wody - zmienię. Chłodnica z karbowanki - ok. Większa powierzchnia wymiany.

2. 10ta półka. Narysowałem poglądowo. Czytałem temat Kol. Radiusa o testach sprężynek różnych producentów i sobie przeliczę jak już zdecyduję sie na konkretnego dostawcę.

3. Grzanie 4 kw. Ok. tak zrobię. Zasilanie jednak 220V. Bardziej uniwersalne. W tym przypadku aparat może pracować wszędzie. Nawet na działce na agregacie :P

4. OVM. Zostaje 1/2 cala. Nie chciałbym się potem zdziwić za małym przepływem.

5. Kwestia termometru w głowicy grzybkowej. Nie może być w górnej częśći bo go zaleje destylat :(
Musi być w dolnej części i przesunięty żeby omijać skropliny. Prześledziłem wszystkie projekty Alexa Bokakoba z lat 2001 - 2003 i tam wszędzie jest termometr poniżej jeziorka, omijając skropliny.

6.Kwestia pojemności jeziorka. Kiedyś dążyło się do minimum. Kol. Radius miał 6ml pojemności o ile pamiętam. Teraz przy OVMie to chyba juz nie ma takiego znaczenia? Raczej powinno być większe niż mniejsze. Mam rację?

7. Bufor? Przyjdzie czas i na to. Na razie trzeba poznać proces i go opanować. Młot Thora, głowice puszkowe nie wchodzą w rachubę. Dążę do prostoty konstrukcji.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: radius » sobota, 17 sty 2015, 11:57

Lukaski pisze: OVM. Zostaje 1/2 cala. Nie chciałbym się potem zdziwić za małym przepływem.

Nie zdziwisz się, ale możesz pozostać przy 1/2" ;) . Ze swej strony proponuję ci założyć dodatkowy mini zaworek na wypływie z chłodnicy Liebiga. Znakomicie możesz nim regulować odbiór przy całkowicie otwartym zaworze kulowym OVM.
Lukaski pisze: Kwestia termometru w głowicy grzybkowej.

Nic nie zmieniaj. Bardzo dobrze to rozwiązałeś przy głowicy grzybkowej, ewentualnie możesz ciut wydłużyć "zębatą" rurkę dla pewności, że skropliny nie będą skapywać na sondę termometru :ok:
Lukaski pisze:Kwestia pojemności jeziorka.

Przy obniżonym odbiorze jeziorko powinno gromadzić najlżejsze frakcje, więc jego pojemność powinna oscylować w granicach 100 ml. Możesz to łatwo wyliczyć i wyregulować wydłużając wysokość grzybka i przelewu.
Lukaski pisze:Młot Thora, głowice puszkowe nie wchodzą w rachubę. Dążę do prostoty konstrukcji.

Akurat głowica puszkowa, przy konstrukcji z grzybkiem jest dość prostą i znacząco można obniżyć wysokość kolumny, zwiększając tym samym ilość wypełnienia.
za jakiś czas (wiosna), sam mam zamiar zbudować kolumnę miedzianą z puszkową głowicą grzybkową. Plany już w głowie :)
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1203
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Aparat na miarę roku 2015

Postautor: drgranatt » sobota, 17 sty 2015, 12:26

Szlumf pisze: 3. Jeżeli masz dostęp do 3 faz to pomyśl o 3 a nie 2 grzałkach - szybsze rozgrzanie wsadu, mniejsza gęstość mocy przy pracy równoległej z owocówkami czy zbożówkami.
Tu chyba kolega nie przemyślał do końca. Mniejszą "gęstość mocy" można osiągnąć ale przy pracy szeregowej a nie równoległej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


Wróć do „Budowa Aparatury”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości