Znaleziono 2 wyniki
- piątek, 31 maja 2019, 14:09
- Forum: Cydr
- Temat: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 4219
Re: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)
Produkujesz napój alkoholowy a później się dziwisz, że czuć alkoholem? Chodziło mi o to, że BLG pokazywało 0 lub -1, czyli według wskaźnika roztwór nie miał alkoholu, a przecież czuć wyraźnie jego zapach. Nic nie pasteryzuj. By dosłodzić cydr, musisz użyć cukrów niefermentowalnych lub słodzika, mió...
- piątek, 31 maja 2019, 00:07
- Forum: Cydr
- Temat: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 4219
Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)
Witam, Jestem dosyć nowy w temacie, dlatego chciałem dowiedzieć się paru rzeczy. Nastawiłem 7 litrów cydru w 15 L szklanym balonie. Kupiłem z 6 kg jabłek ze sklepu i sokowirówką wycisnąłem około 5 l soku jabłkowego. BLG wynosiło 9 %. Postanowiłem dodać 2 L wody z 5 dużymi łyżkami cukru (pewnie jakie...