Ambitny plan na beczkę Single Malta

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: organoleptyk »

Doody pisze:Fajny, ambitny plan, gratuluję. Ja właśnie kończę i napełniam 30l beczkę, która wyląduje na 3 lata w wilgotnej piwniczce. Poprzednia łycha (torfowa) z tej beczki leżakowała w niej 2 lata i moim zdaniem była delikatne przedębiona. Mam nadzieję, że ta nowa będzie lepsza.
Powodzenia :ok:
Może to przedębienie to kwestia świeżej beczki? Jeśli nie, to z czasem powinna w smaku zelżeć. Mam taki prywatny patent na zapachy (które są nierozerwalnie powiązane ze smakami) po konsumpcji ze szkła na drugi dzień wącham pustą szklankę wtedy ujawniają się tajemnice zawarte w trunku.
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Doody »

Beczka nie była świeża. Była przerobiona z dużej beczki po winie. Przedębienie (ale powtarzam delikatne) wynika raczej z tego, że z beczki było częściowo "upijane" i w końcu coraz mniej zostawało. Gdyby cała beczka stała nie ruszana, byłoby znacznie lepiej ;)
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: kwik44 »

Gdyby cała beczka stała nie ruszana, byłoby znacznie lepiej ;)
ha ha ha, gryźć by musiała i to poważnie ciężko ;P

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Czołem 8-)
Sprawdzałem wczoraj ile cukru w zacierze się zostało i od dłuższego czasu stoi nastepujaco w niebieskiej beczce na 65 g/l I w białych stoi na 52g/l co prawda zimno w budynku jest więc zacząłem dogrzewac kominkiem :D jak nic się nie zmieni do poniedziałku to idzie na rurki. :D
Grzybki dalej pracują bo ładnie syczy i bulgocze delikatnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Fiflak »

Jak tam zacier, przepędziłeś go Waszmość już?
Tak przy okazji ośmielę się zapytać o kilka szczegółów technicznych. Wysładzałeś, czy fermentacja z młótem?
Na czym będziesz gotował i w jaki sposób?
Wszelkich wieści jestem ciekaw, przypuszczam z resztą, że nie tylko ja.
Opowiedz coś o beczce, do której finalnie łiskacz trafi.

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Witaj, leniuch ze mnie straszny :D długo mnie nie było tutaj. Pędzenie stanęło, ale zabieram się do roboty za resztę :D narazie pierwsze 3 beczki za mną. Teraz bogatszy o jakieś doświadczenie nastawiam kolejne. Fermentacja z młotem, gotuje na zwykłym potstillu na grzalkach elektrycznych ciągnie średnio do 5-10 % w ten sposób będę chciał przerobić całe zboże I po uzyskaniu surówki bogatej w aromaty :D podzielę frakcje przy drugim pedzeniu, po czym wlewam calość do beczki dębowej z borosa  :D I niech spoczywa minimum 2 lata.

Pozdrawiam

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Witam, kolejna porcja powoli w fazie księżycowej :D A tu zonk jedna beczka wygląda jak niżej, ale niczym się nie przejmuje pachnie pięknie kwaskowo-zbozowo dziwne to jak mąka wygląda. W drugiej beczce ładna czysta woda na samej górze, a zboże opadło na dnie. Zaś kolejna beczka już przerobiona. Do roboty zostanie kolejna partia trzech beczek i jak braknie towaru do zalania pięćdziesiątki beczki dębowej to od razu dokupuje materiału.
Pozdrawiam.
PS - plus fotki opróżniania jednej z beczki. :smiech:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: ramzol »

Zdjęcie ostatniej beczki nie wygląda dobrze. Jak się nie mylę to na pewno wniesie inne posmaki. Nie do końca chciane. Przed wymianą wsadu w beczce czymś odkażaleś??
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

marcin.skwira
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 31 gru 2019, 17:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: marcin.skwira »

To, że jest zakażenie nie oznacza źle mogą wnieść ciekawe nuty smakowe. Wielu kolegów poleca fermentacje na whisky w otwartych beczkach i celowe zakażanie w celu wydobycia dodatkowych nut smakowych.

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Wymieszam to w beczce dzisiaj albo ściągnę tę mąkę z góry i ewentualnie odpędzę do innego wiadra porównam z resztą surówki jak będzie podobne to wymieszam razem, a na koniec drugie granie całości :D A wy jak sądzicie ?

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: kwik44 »

To z pleśnią na wierzchu będzie bardziej owocowe.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: ramzol »

marcin.skwira pisze:To, że jest zakażenie nie oznacza źle mogą wnieść ciekawe nuty smakowe. Wielu kolegów poleca fermentacje na whisky w otwartych beczkach i celowe zakażanie w celu wydobycia dodatkowych nut smakowych.
Jakoś do tej pory nie trafiłem nic po za posmakiem maślanym w zainfekowanym tlenowcem nastawie. Nawet w spirytusie z takiego nastawu masło jest wyczuwalne. Nie twierdzę że ma wylać tylko odpędzić i zobaczyć co wyjdzie bo a nóż widelec znajdzie coś ciekawego
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: przegab »

Z tymi zmianami zakażeń w fajne smaczki trzeba brać poprawkę na czas. Kto chce czerpać ze szkockich tradycji, powinien mieć świadomość, że to się nie układa z dnia na dzień tylko z roku na rok albo dłużej.
Trzymam rok w kamionce (i dla porównania w szkle) taki destylat po zakażeniu co kwasem masłowym zawiewa i czuć w nim coraz więcej owoców ale maślane nuty dominują dalej.
W wysokich temperaturach kwas masłowy reaguje do przyjemnych owocowych estrów w obecności alkoholu etylowego. W niższych też ale proces wymaga duuużo więcej czasu.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: kwik44 »

Dlatego zakażać warto ;) Można zostawić zacier na dłużej, albo wcześniej zakazić dunder i mieszać. Można zmieszać zakażony dunder z odpędem. Są różne techniki. Ja "szkocką" po prostu zostawiam w otwartej beczce na dłużej. Burbon/żyto - dodawałem dundru do odpędu. Teraz rum - mieszałem odpęd z zakażonym dundrem (żurkiem, żółtym serem z dziurami i ziemniakiem z ziemią). Będzie się układać dłużej, ale efekt warty zachodu.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: ramzol »

Oj, to ja chyba mam na to jeszcze czas;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Beczka (boros) dziś zawitała do duchawina :respect: Paweł jutro chyba zaleje ją winem.
U mnie najprawdopodobniej będzie w kwietniu i zostanie docelowo zalana już moim produktem :D
Pozdrawiam
Ps - w między czasie będę tutaj uzupełniał informacje 8-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 18:09 przez elrex, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: arTii »

Widzę, że Twoja też jakoś mocno opalona. Jakaś dziwna ta partia...
Moja też dojechała do @Duch Wina i tez jakoś "spalona" a miała być tylko okopcona...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

No najbardziej przy deklach , ale i tak się cieszę nieziemsko :lol: jest piękna.

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Duże problemy od dłuższego czasu z moim „planem”. Beczka niestety będzie szła na sprzedaż, posypało się u mnie nieźle i nie dokończę przetwarzania surowca, tym samym nie będę miał czym zalać beczki. Jak nie znajdzie się kupiec to najwyżej owinę beczkę strachem i niech czeka. Więcej info o beczce na bazarku forumowym.
:cry:

Ps. Chyba ze w rok nic beczce się nie stanie ? Bo dopiero będę w PL osiągalny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2021, 14:06 przez elrex, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”