Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1150
Posty: 1155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 29 kwie 2019, 18:36

Witam Kolegów :) . Planuje zakup alembika i mam pytanie czy jest sens pierwsze gotowanie robić na pot stillu a dopiero drugie z cięciem frakcji na alembiku?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4747
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 29 kwie 2019, 18:52

W/g Ciebie jakie różnice istnieją między Pot-Still'em a Alembikiem? Wymień chociaż jedną.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1150
Posty: 1155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 29 kwie 2019, 19:04

Troszkę poczytałem o alembikach i wszyscy piszą że smak i zapach dużo lepszy. Wszystkie duże wytwórnie wiskaczy grappy też robią na alembikach, więc chyba lepszy jest od Pot-Stilla a może się mylę?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 29 kwie 2019, 20:08

lesgo58 pisze:W/g Ciebie jakie różnice istnieją między Pot-Still'em a Alembikiem? Wymień chociaż jedną.


Każdy alembik jest PS a nie każdy PS jest alembikiem ? : )))

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: ramzol » wtorek, 30 kwie 2019, 11:14

lesgo58 pisze:W/g Ciebie jakie różnice istnieją między Pot-Still'em a Alembikiem? Wymień chociaż jedną.


Alembik jest zgrabniejszy, nie każdy może sobie alembik w garażu wyklepać a ps'a tak.

Tak na poważnie to w pesie można zastosować wypełnienie, które pozwoli oczyścić destylat. Alembik bedzie potrzebował więcej czasu na oczyszczanie. Co prawda na alembiku nie działałem ale ja mając możliwość pominął bym odpęd na ps'ie i działał na alembiku. Ma cos bardziej magicznego w sobie ;)

Góral bagienny pisze:Troszkę poczytałem o alembikach i wszyscy piszą że smak i zapach dużo lepszy. Wszystkie duże wytwórnie wiskaczy grappy też robią na alembikach, więc chyba lepszy jest od Pot-Stilla a może się mylę?


Wytwórnie używają też beczek i czasu. Przeciętny pędzący ps'a używa do produkcji bimbru do szybkiego spożycia lub odpędów surówki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 kwie 2019, 11:26 przez ramzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: sargas » wtorek, 30 kwie 2019, 11:38

lesgo58 pisze:W/g Ciebie jakie różnice istnieją między Pot-Still'em a Alembikiem? Wymień chociaż jedną.

Trzeba by właścicieli destylarni spytać po co inwestują w alembiki.
Wystarczy powąchać destylat np zbożowy z alembika i PS komentarz zbędny.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: JanOkowita » wtorek, 30 kwie 2019, 11:48

Miedź "oddaje" część siebie do destylatu. Wytwórnie pracujące na alembikach co kilkanaście-kilkadziesiąt lat odnawiają instalację ze względu na ubytek grubości miedzianych ścianek.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4747
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: lesgo58 » wtorek, 30 kwie 2019, 12:52

sargas pisze:Wystarczy powąchać destylat np zbożowy z alembika i PS komentarz zbędny.

Zadając pytanie w drugim poście tego wątku nie miałem na myśli oceny jakościowej urobku pochodzącego z każdego z tych sprzętów. Pytanie było raczej z rodzaju ironicznych bez negatywnego zabarwienia.
Jednak widzę, że moje posty zaczynają być coraz bardziej niezrozumiałe. Przykro mi. :scratch:
Zadając powyższe pytanie miałem na myśli raczej techniczny sposób destylowania. Nie wnikałem czy PS jest wypełniony czy nie. Bo czy to będzie sprzęt ogólnie nazwany Pot-Stillem czy alembik który tez jest Pot-Stillem to w tym względzie nie ma żadnej różnicy.
Spodziewałem się więc raczej odpowiedzi od samego autora wątku.
W ten sposób dowiedziałbym się o stan jego wiedzy na temat Pot-Stilla. W zależności od tego co by napisał otrzymałby ode mnie adekwatną odpowiedź. A przede wszystkim podstawową odpowiedź, że błędem jest (tak jak sobie założył) destylować najpierw na "Pot-Still'u" (myślę, że w tym przypadku nie miał na myśli alembika) a dopiero później na alembiku.
Dopiero później dostałby ode mnie zalecenie aby używał tylko alembika. Dostałby też podpowiedź, że mógłby to zrobić na raz, albo w zależności od rezultatu na dwa razy. I tu dodatkowo rozwinąłbym moją myśl podpowiadając jak do tego podejść od strony technicznej.
:piwo:
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 kwie 2019, 13:22 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: wkg_1 » wtorek, 30 kwie 2019, 12:58

Leszek - jakby Cie nie było to trzeba by Cię było wymyślić :D

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4747
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: lesgo58 » wtorek, 30 kwie 2019, 13:23

Chyba jednak ramoleję... :cry:

P.S. Dopiero teraz widzę post Górala. Pisany pod moim. Nie wiem jak to się stało? :o
Ale babola strzeliłem :crazy:
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 kwie 2019, 13:26 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1150
Posty: 1155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 30 kwie 2019, 16:57

Witam i serdecznie dziękuje za odpowiedzi. Mam Pot-stilla od Zygmunta i dodatkowo 20cm miedzi w deflegmatorze. Moje pytanie wzięło się stąd że na Pot-stillu mógłbym szybciej poprowadzić destylacje i mógłbym kupić mniejszy alembik(chodzi o pierwszą destylacje).
Zawsze destyluje dwa razy po jednym razie nie smakuje mi. Byłem zdziwiony odpowiedzią kolegi lesgo58 bo z tego co wyczytałem to też ma coś ala alembik.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi już wiem że muszę kupić większy alembik Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1150
Posty: 1155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 30 kwie 2019, 17:09

A i jeszcze jedno na PS destyluje ponieważ interesują mnie tylko owocówki (nie lubię czystej). O starzeniu też co nieco wiem, moja zeszłoroczna sliwowica czeka na swój chrzest :D skonsumowałem może z 50gr. z 15l i tu ciekawostka najlepiej smakuje troszku przypalona :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: JanOkowita » wtorek, 30 kwie 2019, 17:23

Jeśli jest budżet to pomyśl o alembiku Bain Marie (w płaszczu wodnym). Wówczas dopiero można uzyskać pełnię smaku gotując miąższ ze skórkami :)
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1150
Posty: 1155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 30 kwie 2019, 17:27

Tak myślałem o nim i tutaj mam pytanie czy jest możliwość zainstalowania do niego grzałki?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


acurlydrug
250
Posty: 279
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: acurlydrug » wtorek, 30 kwie 2019, 18:49

Pytałam się kiedyś o taką modyfikację. Generalnie instalacja tylko dla większych alembików, cenowo nieopłacalna. Pamiętaj też, że mając grzałki gęstego już nie ugotujesz.
Ja zastanawiam się teraz nad kupieniem krótszej rury do mojego kega, może coś na wzór alembikowy jeśli byłby ktoś w stanie mi to zrobić.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1150
Posty: 1155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 30 kwie 2019, 18:54

Witam Koleżanko. Alembik z płaszczem wodnym. Tylko pytanie czy są takie grzałki półokrągłe :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1150
Posty: 1155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 30 kwie 2019, 18:57

Kolega mirek109 robi czapy z miedzi na kegu uderz do niego :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2237
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Doody » wtorek, 30 kwie 2019, 18:59

Gdyby płaszcz miał 10-12 cm zapasu pod dnem kotła można zamontować zwykłą grzałkę jak do kega.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1150
Posty: 1155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 30 kwie 2019, 19:01

Pytałem Jana Okowitę ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Szlumf
1850
Posty: 1861
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie

Postautor: Szlumf » wtorek, 30 kwie 2019, 21:21

Góral bagienny pisze:............Tylko pytanie czy są takie grzałki półokrągłe :D

Rzuć okiem na fora piwowarów. Widziałem tam półokrągłe grzałki montowane do ścianki kega.


Wróć do „Alembiki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości