Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Alembik 20 l

Postautor: jajek12 » środa, 10 kwie 2013, 15:09

Witam. Prawie już dojrzałem do kupna alembika. Jeszcze drobne wątpliwości dotyczące wielkości (pojemności). I tu zapytanie do zorientowanych: 20 l to pojemność "robocza", czy całkowita?. Najbardziej interesował by mnie 25 litrowy, ale na taki nie natrafiłem - nie ma takich?
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: JanOkowita » środa, 10 kwie 2013, 16:35

Alembiki sprzedawane w naszym sklepiku AD mają podaną pojemność całkowitą. Tak więc w przypadku alembika o pojemności 20 litrów oznacza to pojemność kociołka do dolnej części kołnierza.
To czy jest to pojemność robocza to kwestia do dyskusji.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: maf1 » wtorek, 21 maja 2013, 10:54

Widzę, że zgodnie z zapowiedziami powstał "kącik alembików" ale coś w nim cicho? :roll:
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: jajek12 » środa, 29 maja 2013, 19:11

Witam. Sprzęt zakupiony :) - 20 litrowy alembik. I teraz zapytanie do "pot stillowców" Do tej pory pracowałem na Aabratku. Robilem tylko zbożówki, ale bez zacierania - właściwie tylko spirytus. Cały czas " chodziły" za mną łyskaczowe smaki i padło na alembik. Teorie mam (chyba) opanowaną, a praktyki ....zero. Mam zaliczone pierwsze pędzenie na ....wodzie. Sprzęt bez żadnych przecieków i nieszczelności. I teraz jak ja to widzę: pierwszy raz ciągnę do zera % - oczywiście wylewając pierwszą setkę, drugi raz po rozcieńczeniu np do 30% odbieram od 80% do 50% ( tu są różne szkoły i pewnie po kilku psoceniach dojdę to tego co dla mnie najlepsze) to jest TO, poniżej łapę osobno do następnego psocenia.
I jeszcze jedno: czy ktoś próbował robić wujka jessiego, ale na zbożu?
Pozdro jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6221
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: radius » środa, 29 maja 2013, 19:19

Spróbuj wg tych przepisów ziarno-bez-zacierania-t318.html
Robiłem w ten sposób żyto i destylat wyszedł naprawdę niezły :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


rikinek1
10
Posty: 11
Rejestracja: sobota, 5 mar 2011, 10:55
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: rikinek1 » środa, 29 maja 2013, 19:39

Witam, ja posiadam 30 jest to całkowita pojemność.
Ostatnio zmieniony środa, 29 maja 2013, 19:55 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka

Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: jajek12 » środa, 29 maja 2013, 20:00

radius. Ja robię głownie żyto lub jęczmień według przepisu Calyxa tyle, że zmodyfikowany. Pozwalam zbożu wypuścić kiełki około 5 mm. Próbowałem też z dłuższymi (ponad centymetr - robiły się już zielone), ale to mi nie odpowiadało.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: Emiel Regis » środa, 29 maja 2013, 21:29

jajek12 pisze:I jeszcze jedno: czy ktoś próbował robić wujka jessiego, ale na zbożu?
Pozdro jajek12

Odpowiedź, żeby nie mieszać w 'alembikowym' temacie masz tutaj; post76429.html#p76429
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: jajek12 » niedziela, 2 cze 2013, 19:44

Witam. Pierwsze psocenie na mojej "lampie Alladyna" (tak moja żona nazwała alembik widząc go pierwszy raz) za mną. Wrażenia: w porównaniu z kolumną - wiem, że to dwa różne urządzenia i porównanie troszkę nie na miejscu, ale.... - montaż i demontaż błyskawiczny, a przede wszystkim chłodnica baaaaardzo wydajna. W porównaniu z moim poprzednim sprzętem (Aabratek) poszło mi 2/3 wody mniej :) . Produkt końcowy, no cóż, zobaczymy po drugim razie ;) Jako, że to moje pierwsze psocenie na takim sprzęcie - sugestie mile widziane. Przepuściłem nastaw na jęczmieniu. Zapach obiecujący. Pozdro.jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


wawaldek11
2000
Posty: 2294
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 2 cze 2013, 21:33

jajek12 pisze:, W porównaniu z moim poprzednim sprzętem (Aabratek) poszło mi 2/3 wody mniej :)


Przy prostej destylacji wody zużywa się zawsze mniej niż przy rektyfikacji
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: klodek4 » wtorek, 4 cze 2013, 14:04

jajek12 pisze:Przepuściłem nastaw na jęczmieniu. Zapach obiecujący.


Właśnie przymierzam się do nastawu z jęczmienia, jak to robiłeś, rozwiń :!: :!: :!:

Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: jajek12 » wtorek, 4 cze 2013, 18:30

Witam. Drugie psocenie za mną. To jest ten smak, którego szukałem na kolumnie a znalazłem na alembiku :
klodek4. Ja robię na 2 sposoby.
1. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie - wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci ;) Moczę przez 3-4 godziny ( moczyłem też przez 24 godziny, ale trzeba wymieniać wodę co 4-5 godzin bi inaczej będzie walić zgnilizną ). Następnie dolewam wodę z cukrem. Na 23 litry nastawu daję 2,5 do 3 kg zboża, drożdże Spiritferm T3.
2. Płukam zboże (jęczmień lub żyto) kilkakrotnie wyławiając wszystkie pływające ziarna i inne..... powiedzmy śmieci ;) Moczę przez 3-4 godziny i odlewam wodę. I teraz ważna rzecz: zboże musi być wilgotne cały czas. Ja spryskuje go wodą przy każdej okazji, ale nie może stać w wodzie! (oczywiście mieszam kilkakrotnie) I czekam dzień, dwa, trzy...... aż puści kiełki :klaszcze: Wtedy zalewam wodą z cukrem, a dalej to już wiesz co robić. Najlepsze do tej pory - jak dla mnie, to żyto + jęczmień (1:1), kiełki do 5 mm. Na zdrowie :piwo:
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: BartekBartek1 » wtorek, 4 cze 2013, 19:29

Na kolumnie nie to samo co na alembiku. Zawsze tak twierdziłem. A nie lepiej zatrzeć zboże? Ja zboże zawsze zacieram i efekty zadowalające. Jeszcze jak masz słód żytni to bajka. 65*C przez kilka godzin i masz super zacier. Spróbuj owoce z tego alembika, a na pewno będą super :ok: Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.


radius6
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 20:35
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: radius6 » wtorek, 4 cze 2013, 20:02

@jajek12

Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: papo » wtorek, 4 cze 2013, 20:24

A burbona to na czym robią? Na kolumnach. Robiąc Kwaśnego J. uzyskiwałem taki sam efekt goniąc dwa razy na potstilu lub raz na kolumnie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: jajek12 » wtorek, 4 cze 2013, 20:58

radius6 pisze:@jajek12

Czy nastawy na zbożu traktujesz jako nastawy odnawialne, jak przy Wujku ?

Nie próbowałem nigdy tak robić, chociaż... "chodzi" mi po głowie taka "sztafeta" i coraz bardziej kusi :lol:
Pozdro.jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: klodek4 » wtorek, 4 cze 2013, 21:44

Dzięki kolego Jajek12 za szczegółowy opis, to podobna forma jaką opisywał kolega Calyx, pozdrówka :piwo:


maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: maf1 » czwartek, 13 cze 2013, 13:53

A ja cały czas myślę o whisky z gotowego słodu jęczmiennego. Obawiam się jednak, bo wyczytałem, że trudno utrzymać reżim technologiczny przy robieniu nastawu.
Na razie z mojego alembika wyszła cudowna jabłkowica. Na razie stoi z dębem średnio prażonym już czwarty tydzień. Fakt, troszkę upuściłem do spróbowania po trzech tygodniach ;)
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: JanOkowita » czwartek, 13 cze 2013, 16:02

maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)


Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie. Polecam książkę autorstwa Juliana Hombka na temat m.in. calvadosa.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: maf1 » czwartek, 13 cze 2013, 18:36

A muszę powiedzieć, że mam już namiary na dostawcę doskonałych jabłek za free :lol:
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl


Wróć do „Alembiki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości