Alembik 20 l

Destylatory miedziane zwane alembikami.

Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Jakub_Dreptak »

Alembik jest szczelny i nic na zewnątrz się nie wydostaje. Ja po skończonej destylacji zostawiam dokręconą szyjkę, czekam aż dunder ostygnie i dopiero wylewam bo inaczej śmierdzi.
Pzdr,
Jakub
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: lesgo58 »

Jest tak samo jak przy innych dobrze działających sprzętach. Czyli prawie wcale zapachów. Jeśli nie licząc tych, które "uciekną" z naczynia gdzie zbierasz destylat.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: jajek12 »

Cześć. Tak jak pisze lesgo58. Uszczelniam ciastem z mąki i to wystarcza. Potem bezproblemowo się czyści. Wydawało mi się, że połączenie jest szczelne, ale jak moją żona weszła do domu podczas gdy ja psociłem, no to mi się dostało, że chyba w całym bloku czuć. Wyszedłem na klatkę i po chwili wszedłem do mieszkania i faktycznie dostałem zapachem po nosie. Od tamtej pory ciasto rozwiązało ten problem. Pracowałem kiedyś na kolumnie więc mam porównanie i praktycznie nie widzę różnicy w intensywności zapachu.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: mirek109 »

Trener pisze:Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
W moim połączenie kotła (25l użytkowo) z deflegmatorem "uszczelnienie" wodne - woda z chłodnicy.
Czuć na samym początku - przyjemny zapach, nic moim zdaniem nie mówiącym o tym skąd pochodzi.
Landrynki, zmywacz do paznokci, i inne których nie umiem określić. Tak przy cukrówce 1410 z ziemniakami :) Przy owocówce (jabłka, śliwki, winogrona) zapach owoców.
Przy wylewaniu - 1410 troszkę capi kiedy gorący ale owocówki mają zapach cienkiego kompotu.
Grzeję prądem - powoli. Uważam że w mieszkaniu w bloku nikt z sąsiadów NIE wtajemniczonych nie zorientuje się że psocę ;)

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Witajcie
Nie mogę zamieścić odpowiedzi bo jestem zbyt "młody" na forum. Psotnicy : trwa dyskusja o cukrze trzcinowym. Aktualna cena to ok 5 pln . Mogę pomóc w tym temacie kolegom z okolic Poznania Mosiny
In vino feritas
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Robiąc calvadosa (szczególnie pierwszy odpęd) w otoczeniu cudownie pachniało jabłkami:)) Byłem mocno zaskoczony - pozytywnie zresztą:). Sama aparatura raczej szczelna (mąka) - sam zapach rozchodził się już z zza chłodnicy. A jeśli nawet nie, to i tak był świetny i nikomu nie przeszkadzał.
Domyśleć się, że to psota raczej łatwo nie było.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: sargas »

Witam
ponieważ dawno tu nikt nic nie pisał a dołączyłem do grona posiadaczy alembików odświeżam temat. Co prawda mam za sobą dopiero kilka cykli ale chętnie podzielę się spostrzeżeniami i posłucham doświadczonych właścicieli. Mój model 20L wersja whiskey ze sklepu AD. Szczelność 100% bez żadnych uszczelek pełna moc :)
Czy ktoś coś powie na temat węgierskiego producenta beczek o którym mowa w temacie ? Chce kupić od nich 30L beczkę pytanie czy warto.
Z góry dzięki
Liczę, że trochę się ruszy temat bo jak na razie bracia kolumnowcy przejęli forum a tak być nie może :)
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: mariusz19029 »

Pewnie ktoś Ci niedługo odpowie na pytania, ale ja w międzyczasie chciałem zapytać, bo skoro jesteś po kilku procesach, jak wrażenia? :D Wiem, że taki destylat musi trochę postać, żeby nabrać odpowiednich walorów smakowych, ale tak na świeżo jak wypada w porównaniu do destylatu robionego na krótkiej kolumnie z wypełnieniem miedzianym?
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: sargas »

Nie robiłem nigdy na kolumnie, nie moje klimaty. Wcześniej tylko potstill zwykły gar i chłodnica z jednym odstojnikiem. Mogę ci tylko napisać jakie zauważyłem różnice. Więcej aromatów i posmaków zostaje ale to pewnie wszędzie wyczytasz. Jedną rzecz jaką zauważyłem to na pewno nie warto przepełniać alembika bo to nie służy destylatowi. To co piszą czyli max 3/4 pojemności to jest naprawdę max, ponieważ im więcej wlewasz tym wolniej musisz odbierać. Za szybko odbierzesz i ryzyko zmętnienia wzrasta plus oczywiście destylat mniej łagodny. Mój model jest wyższy od klasycznego i teoretycznie powinienem dostać mocniejszy destylat ale jakoś specjalnie mocniejszy nie jest porównując na potstillu. Jestem teraz po drugim przebiegu destylatu który wcześniej robiłem na potstillu. Rozrobiłem na około 26-28%, odbierałem do 50% i otrzymałem destylat około 70% tak że nieźle. Zostawiłem to do pooddychania na noc i obecnie rozcieńczone poniżej 50% zostawię żeby postało trochę. Za miesiąc sprawdzę jak to się uleżało bo zamierzam wykorzystać na urodziny mojej kobiety. Generalnie jestem zadowolony ze sprzętu. Wydajna chłodnica, sprzęt prosty w konstrukcji łatwo można umyć każdą część. Wszystko szczelne nie trzeba dodatkowych uszczelek, tak że nie zawiodłem się.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”