Alembik 20 l

Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:

Post autor: JanOkowita »

Poczytaj o proporcjach jabłek kwaśnych do słodkich w cydrze, który jest bazą do calvadosa. To dość ważny temat technologiczny.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
promocja
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: Emiel Regis »

JanOkowita pisze:
maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)
Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie.
Nie rozumiem. Nie neguję tego, że z alembika wyszedł dobry napitek, ale czemu na kolumnie się nie da?
Ponoć moja calva robiona na kolumnie też jest niezła :bezradny:

Ps. Do cydru używane są jeszcze gorzkie odmiany jabłek.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Jak rezultaty kolejnych edycji?
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Mafi,
podaj proszę jak przygotowałeś calvadosa! Niedługo będę miał dostęp do owoców - chcę koniecznie spróbować, bo oryginalnego calvadosa uwielbiam i ciągnie mnie swoją wersję wytworzyć:)
Pozdrawiam,
haze72

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Pierwsza destylacja na alembiku za mną. Otrzymałem 4 litry 45 % "calvadosu". Dodałem kilka szczap dębowych i smak uważam powstał wyborny, to dopiero tydzień i prawdopodobnie nabierze jeszcze więcej szlachetności.
Producent mojego alembika proponuje mi dodatkową chłodnicę zakładaną na cebulę, ma to polepszyć osiągi i nie ma potrzeby/wg niego/ pędzenia dwukrotnie.
In vino feritas
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: jajek12 »

Noooooo to gratulacje :klaszcze: . Mam nadzieję, że moje porady przydały się na coś. Jeszcze długa droga przed Tobą. Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie.
Niech moc będzie z tobą :ok: Masz może jakieś fotki tej dodatkowej chłodnicy?
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

fre34.jpg

Witam Kolegów Doświadczonych i Zafrasowanych/wiedzą swą tajemną /
przesyłam alembik z zamontowaną dodatkową chłodnicą .
Co o tym dodatku sądzicie
pozdrowienia spod Mosiny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In vino feritas

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: grzewo1 »

"Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie."
A jak to się ma do debienia w beczce? Też trzeba wyciągać?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: Lootzek »

Jeśli beczka jest nowa i "dziewicza", też trzeba kontrolować. Z własnego doświadczenia z jabłkiem dodam, że nawet jeśli nawet zdarzy się lekkie przedębienie (nie esencja! ;) ), nie wpadać w panikę, nie ratować na siłę powtórną destylacją, tylko zlać jak najszybciej i dać trunkowi kilka tygodni odpocząć. Dąb powinien się nieco schować a aromat główny uwypuklić.
Calva zresztą, moim prywatnym zdaniem, nie powinna być mocno nadębiona, ale to subiektywne odczucie i gust, co kto lubi ;)
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Euphorbia1, co to za alembik? Ładny jest:)
Czy dodatek zadziałał?

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Firma to AJF. Dodatkowy deflegmator jutro zakładam. Ładny jest faktycznie . Żona w salonie każe trzymać. Ale wielkie to jest.
Grubość blachy do 3 mm. Nie jest nitowany tylko same śrubunki i luty. Szczelność pełna. Wystarczy dokręcić ręką
In vino feritas
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

ile ma litrów? Próbowałeś go już? Jestem ciekawy opinii.
Na swoim ostatnio robiłem calvadosa, dębi się teraz:)

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Litrów ma 30. Robiłem na nim grappę/posiadam niewielką winniczkę i stąd wytłoki/ i calvados. Są to moje pierwsze osiągnięcia . Nieskromnie powiem że mi smakuje choć to świeże - skończyłem dębienie calvadosa . Znawcy którzy się dorwali do tych wyrobów też nie odmawiali następnych porcji,
Jak na razie podoba mi się . Porównania z innym sprzętem nie mam bo to moje początki. Choć dzisiaj był właściciel profesjonalnej destylarni i chyba nie odbiegałem od jego wypasu
In vino feritas

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: mirek109 »

haze72 pisze: robiłem calvadosa, dębi się teraz:)
Panowie spróbujcie zamiast dębu dodać wysuszone szczapki jabłoni ;)

Na zdrowie
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Alembik 20 l

Post autor: klodek4 »

To może napisz więcej.....
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Jak długo dębicie calvadosa? Ile mniej więcej szczapek na 5L 45%?

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Dodałem 4 szczapki o grubości małego palca. Dziesięć dni wg mnie wystarczyło dla aromatu i koloru. Teraz z każdym dniem smak robi się gładszy
In vino feritas
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Ale rozumiem, że szczapki dalej w calvadosie..
Zastanawia mnie czy czas dębienia to miesiące czy raczej tygodnie.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Po dziesięciu dniach usunąłem . Smak robił się zbyt ostry. Producent beczek uważa , że pojemność od 50 litrów pozwala na wieloletnie przechowywanie , poniżej tej wielkości podobnie jak ze szczapami należy wcześniej wyciągać.
In vino feritas
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: Trener »

Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
Coraz częściej myślę o wymianie zestawu szklanego na miedziany alembik i zastanawiam się tylko czy nadaje się do mieszkania. Wolałbym by sąsiedzi nadal nie mieli pojęcia o moim hobby.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: Jakub_Dreptak »

Alembik jest szczelny i nic na zewnątrz się nie wydostaje. Ja po skończonej destylacji zostawiam dokręconą szyjkę, czekam aż dunder ostygnie i dopiero wylewam bo inaczej śmierdzi.
Pzdr,
Jakub
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: lesgo58 »

Jest tak samo jak przy innych dobrze działających sprzętach. Czyli prawie wcale zapachów. Jeśli nie licząc tych, które "uciekną" z naczynia gdzie zbierasz destylat.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: jajek12 »

Cześć. Tak jak pisze lesgo58. Uszczelniam ciastem z mąki i to wystarcza. Potem bezproblemowo się czyści. Wydawało mi się, że połączenie jest szczelne, ale jak moją żona weszła do domu podczas gdy ja psociłem, no to mi się dostało, że chyba w całym bloku czuć. Wyszedłem na klatkę i po chwili wszedłem do mieszkania i faktycznie dostałem zapachem po nosie. Od tamtej pory ciasto rozwiązało ten problem. Pracowałem kiedyś na kolumnie więc mam porównanie i praktycznie nie widzę różnicy w intensywności zapachu.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: mirek109 »

Trener pisze:Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
W moim połączenie kotła (25l użytkowo) z deflegmatorem "uszczelnienie" wodne - woda z chłodnicy.
Czuć na samym początku - przyjemny zapach, nic moim zdaniem nie mówiącym o tym skąd pochodzi.
Landrynki, zmywacz do paznokci, i inne których nie umiem określić. Tak przy cukrówce 1410 z ziemniakami :) Przy owocówce (jabłka, śliwki, winogrona) zapach owoców.
Przy wylewaniu - 1410 troszkę capi kiedy gorący ale owocówki mają zapach cienkiego kompotu.
Grzeję prądem - powoli. Uważam że w mieszkaniu w bloku nikt z sąsiadów NIE wtajemniczonych nie zorientuje się że psocę ;)

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: euphorbia1 »

Witajcie
Nie mogę zamieścić odpowiedzi bo jestem zbyt "młody" na forum. Psotnicy : trwa dyskusja o cukrze trzcinowym. Aktualna cena to ok 5 pln . Mogę pomóc w tym temacie kolegom z okolic Poznania Mosiny
In vino feritas
Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 20 l

Post autor: haze72 »

Robiąc calvadosa (szczególnie pierwszy odpęd) w otoczeniu cudownie pachniało jabłkami:)) Byłem mocno zaskoczony - pozytywnie zresztą:). Sama aparatura raczej szczelna (mąka) - sam zapach rozchodził się już z zza chłodnicy. A jeśli nawet nie, to i tak był świetny i nikomu nie przeszkadzał.
Domyśleć się, że to psota raczej łatwo nie było.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: sargas »

Witam
ponieważ dawno tu nikt nic nie pisał a dołączyłem do grona posiadaczy alembików odświeżam temat. Co prawda mam za sobą dopiero kilka cykli ale chętnie podzielę się spostrzeżeniami i posłucham doświadczonych właścicieli. Mój model 20L wersja whiskey ze sklepu AD. Szczelność 100% bez żadnych uszczelek pełna moc :)
Czy ktoś coś powie na temat węgierskiego producenta beczek o którym mowa w temacie ? Chce kupić od nich 30L beczkę pytanie czy warto.
Z góry dzięki
Liczę, że trochę się ruszy temat bo jak na razie bracia kolumnowcy przejęli forum a tak być nie może :)
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: mariusz19029 »

Pewnie ktoś Ci niedługo odpowie na pytania, ale ja w międzyczasie chciałem zapytać, bo skoro jesteś po kilku procesach, jak wrażenia? :D Wiem, że taki destylat musi trochę postać, żeby nabrać odpowiednich walorów smakowych, ale tak na świeżo jak wypada w porównaniu do destylatu robionego na krótkiej kolumnie z wypełnieniem miedzianym?
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Alembik 20 l

Post autor: sargas »

Nie robiłem nigdy na kolumnie, nie moje klimaty. Wcześniej tylko potstill zwykły gar i chłodnica z jednym odstojnikiem. Mogę ci tylko napisać jakie zauważyłem różnice. Więcej aromatów i posmaków zostaje ale to pewnie wszędzie wyczytasz. Jedną rzecz jaką zauważyłem to na pewno nie warto przepełniać alembika bo to nie służy destylatowi. To co piszą czyli max 3/4 pojemności to jest naprawdę max, ponieważ im więcej wlewasz tym wolniej musisz odbierać. Za szybko odbierzesz i ryzyko zmętnienia wzrasta plus oczywiście destylat mniej łagodny. Mój model jest wyższy od klasycznego i teoretycznie powinienem dostać mocniejszy destylat ale jakoś specjalnie mocniejszy nie jest porównując na potstillu. Jestem teraz po drugim przebiegu destylatu który wcześniej robiłem na potstillu. Rozrobiłem na około 26-28%, odbierałem do 50% i otrzymałem destylat około 70% tak że nieźle. Zostawiłem to do pooddychania na noc i obecnie rozcieńczone poniżej 50% zostawię żeby postało trochę. Za miesiąc sprawdzę jak to się uleżało bo zamierzam wykorzystać na urodziny mojej kobiety. Generalnie jestem zadowolony ze sprzętu. Wydajna chłodnica, sprzęt prosty w konstrukcji łatwo można umyć każdą część. Wszystko szczelne nie trzeba dodatkowych uszczelek, tak że nie zawiodłem się.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”