Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: JanOkowita » czwartek, 13 cze 2013, 18:54

Poczytaj o proporcjach jabłek kwaśnych do słodkich w cydrze, który jest bazą do calvadosa. To dość ważny temat technologiczny.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: Emiel Regis » czwartek, 13 cze 2013, 19:30

JanOkowita pisze:
maf1 pisze:... cudowna jabłkowica. ...)

Czyli z alembika wyszedł pyszny calvados! I właśnie tego nie da się zrobić na kolumnie.

Nie rozumiem. Nie neguję tego, że z alembika wyszedł dobry napitek, ale czemu na kolumnie się nie da?
Ponoć moja calva robiona na kolumnie też jest niezła :bezradny:

Ps. Do cydru używane są jeszcze gorzkie odmiany jabłek.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: haze72 » czwartek, 26 gru 2013, 19:27

Jak rezultaty kolejnych edycji?

Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: haze72 » niedziela, 27 lip 2014, 22:41

Mafi,
podaj proszę jak przygotowałeś calvadosa! Niedługo będę miał dostęp do owoców - chcę koniecznie spróbować, bo oryginalnego calvadosa uwielbiam i ciągnie mnie swoją wersję wytworzyć:)
Pozdrawiam,
haze72


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: euphorbia1 » sobota, 6 gru 2014, 23:13

Pierwsza destylacja na alembiku za mną. Otrzymałem 4 litry 45 % "calvadosu". Dodałem kilka szczap dębowych i smak uważam powstał wyborny, to dopiero tydzień i prawdopodobnie nabierze jeszcze więcej szlachetności.
Producent mojego alembika proponuje mi dodatkową chłodnicę zakładaną na cebulę, ma to polepszyć osiągi i nie ma potrzeby/wg niego/ pędzenia dwukrotnie.
In vino feritas

Awatar użytkownika

Autor tematu
jajek12
350
Posty: 351
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: jajek12 » poniedziałek, 8 gru 2014, 20:43

Noooooo to gratulacje :klaszcze: . Mam nadzieję, że moje porady przydały się na coś. Jeszcze długa droga przed Tobą. Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie.
Niech moc będzie z tobą :ok: Masz może jakieś fotki tej dodatkowej chłodnicy?
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: euphorbia1 » wtorek, 9 gru 2014, 22:13

fre34.jpg

Witam Kolegów Doświadczonych i Zafrasowanych/wiedzą swą tajemną /
przesyłam alembik z zamontowaną dodatkową chłodnicą .
Co o tym dodatku sądzicie
pozdrowienia spod Mosiny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In vino feritas


grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 01:05
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: grzewo1 » środa, 10 gru 2014, 03:09

"Uważaj ze szczapami. Kontroluj - najlepiej organoleptycznie - proces dębienia, bo łatwo "przedębić" destylat. Trzeba dąb wyciągnąć w odpowiednim momencie."
A jak to się ma do debienia w beczce? Też trzeba wyciągać?

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: Lootzek » środa, 10 gru 2014, 06:55

Jeśli beczka jest nowa i "dziewicza", też trzeba kontrolować. Z własnego doświadczenia z jabłkiem dodam, że nawet jeśli nawet zdarzy się lekkie przedębienie (nie esencja! ;) ), nie wpadać w panikę, nie ratować na siłę powtórną destylacją, tylko zlać jak najszybciej i dać trunkowi kilka tygodni odpocząć. Dąb powinien się nieco schować a aromat główny uwypuklić.
Calva zresztą, moim prywatnym zdaniem, nie powinna być mocno nadębiona, ale to subiektywne odczucie i gust, co kto lubi ;)

Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: haze72 » piątek, 12 gru 2014, 15:03

Euphorbia1, co to za alembik? Ładny jest:)
Czy dodatek zadziałał?


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: euphorbia1 » piątek, 12 gru 2014, 19:17

Firma to AJF. Dodatkowy deflegmator jutro zakładam. Ładny jest faktycznie . Żona w salonie każe trzymać. Ale wielkie to jest.
Grubość blachy do 3 mm. Nie jest nitowany tylko same śrubunki i luty. Szczelność pełna. Wystarczy dokręcić ręką
In vino feritas

Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: haze72 » piątek, 12 gru 2014, 20:54

ile ma litrów? Próbowałeś go już? Jestem ciekawy opinii.
Na swoim ostatnio robiłem calvadosa, dębi się teraz:)


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: euphorbia1 » piątek, 12 gru 2014, 21:26

Litrów ma 30. Robiłem na nim grappę/posiadam niewielką winniczkę i stąd wytłoki/ i calvados. Są to moje pierwsze osiągnięcia . Nieskromnie powiem że mi smakuje choć to świeże - skończyłem dębienie calvadosa . Znawcy którzy się dorwali do tych wyrobów też nie odmawiali następnych porcji,
Jak na razie podoba mi się . Porównania z innym sprzętem nie mam bo to moje początki. Choć dzisiaj był właściciel profesjonalnej destylarni i chyba nie odbiegałem od jego wypasu
In vino feritas


mirek109
300
Posty: 322
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: mirek109 » sobota, 13 gru 2014, 06:13

haze72 pisze:robiłem calvadosa, dębi się teraz:)


Panowie spróbujcie zamiast dębu dodać wysuszone szczapki jabłoni ;)

Na zdrowie

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: klodek4 » sobota, 13 gru 2014, 09:49

To może napisz więcej.....

Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: haze72 » sobota, 13 gru 2014, 13:09

Jak długo dębicie calvadosa? Ile mniej więcej szczapek na 5L 45%?


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: euphorbia1 » sobota, 13 gru 2014, 13:56

Dodałem 4 szczapki o grubości małego palca. Dziesięć dni wg mnie wystarczyło dla aromatu i koloru. Teraz z każdym dniem smak robi się gładszy
In vino feritas

Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: haze72 » niedziela, 14 gru 2014, 15:37

Ale rozumiem, że szczapki dalej w calvadosie..
Zastanawia mnie czy czas dębienia to miesiące czy raczej tygodnie.


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: euphorbia1 » niedziela, 14 gru 2014, 17:09

Po dziesięciu dniach usunąłem . Smak robił się zbyt ostry. Producent beczek uważa , że pojemność od 50 litrów pozwala na wieloletnie przechowywanie , poniżej tej wielkości podobnie jak ze szczapami należy wcześniej wyciągać.
In vino feritas

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Alembik 20 l

Postautor: Trener » wtorek, 16 gru 2014, 14:06

Pytanie techniczne do właścicieli alembików. Czy podczas destylacji smakówek, na zewnątrz wydostają się zapachy, czy też alembik jest równie szczelny jak kolumna?
Coraz częściej myślę o wymianie zestawu szklanego na miedziany alembik i zastanawiam się tylko czy nadaje się do mieszkania. Wolałbym by sąsiedzi nadal nie mieli pojęcia o moim hobby.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


Wróć do „Alembiki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości