Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
Jaraw
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Załączniki
Adept psocenia pot stillem

Postautor: Jaraw » poniedziałek, 11 lis 2019, 16:52

Witam Panowie jestem totalnie swiezy w temacie destylacji całą wiedzę opieram na postach z forum moim celem jest psocenie smakówek i zbożówek. Zacząłem od wujka jessego zrobiłem nastaw pożyczyłem pot stilla od znajomego ktory jest do dupy bo ma 2 odstojniki. Kolumna pusta bez wypełnienia niżej zamieszczę zdj. Prosze o rady co przerobić żeby to było to co powinno i spełniało funkcje. 1 destylacja za mną zaczęło lecieć 85 skończyłem na 20 jutro puszczę jeszcze raz i będę dzielil na frakcje. Próbowałem w trakcie pomiarów smaku powiem szczerze że serce jest naprawdę dobre słodki finisz nie gryzie. 2 destylacja będzie wyglądała tak ze od góry do 80% podpałką od 80%-60% serce 60-40% pogon do następnego gotowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:00

Cześć :) Jak możesz to wytnij odstojniki ;) Jeżeli nie możesz to był je ocieplił żeby tam nic się nie skraplało ;)
Nie rozumie jednego, dlaczego nie jechałeś do 0% :scratch: Straciłeś trochu dobroci :D
Pozdrawiam Góral :)
Edit 2 gotowanie to bym robił na nos nie na % bo znowu stracisz ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 18:02 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Jaraw
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Jaraw » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:08

Mogę jak najbardziej te odstojniki wyrzucić ale deflegmator nie ma żadnego wypełnienia. Czyli wygląda to tak kocioł + pusta rura na szczycie zamiast wpinać odstojniki mogę od razu chłodnicę dobrze myślę?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 18:14 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1050
Posty: 1057
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:10

Deflegmator z odstojnikami i z chłodnicą są połączone bylejakimi wężami nie przystosowanymi do naszych celów. Jeżeli to sprzęt pożyczony to po prostu wyjdź z deflegmatora na chłodnicę prawdziwym wężem silikonowym. A póki co to kup w Lidlu zmywaki nierdzewne i upchaj w rurę...
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 11 lis 2019, 18:22

Dobrze myślisz omiń te odstojniki :klaszcze:
Pusta rura nie przeszkadza w destylacji ja w swoim pot-stillu mam 3zmywaki na dole w połowie i na górze :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Jaraw
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Jaraw » poniedziałek, 11 lis 2019, 19:19

Doedukowałem się trochę w tym temacie i chcę kupić 2x podtrzymywacze sprężynek + sprężarki miedziane proszę o radę ile tego kupić aby nie zabić smaku destylatu

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 11 lis 2019, 20:19

Sprężynek kup z pół litra żeby zabić jajo jakby wyszło i to w zupełności wystarczy do owocówek :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Jaraw
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Jaraw » poniedziałek, 11 lis 2019, 20:30

Czyli podtrzymywacz +0,5l miedzi .Jeszcze jedno głupie pytanie ta rura która łączy się z kegiem to deflagmator?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 11 lis 2019, 22:02

Tak zgadza się tam wsypujesz sprężynki ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Jaraw
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Jaraw » poniedziałek, 11 lis 2019, 22:08

Czy dobrym pomysłem będzie danie x2 zmywak nierdzewny na górę kolejna warstwa sprężynki i od dołu podtrzymywacz. Które miejsce w deflagmatorze jest najlepsze dla wkładu? Psocic oba razy z wypełnieniem czy np tylko 1 lub tylko 2?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 11 lis 2019, 22:31

Daj zmywak jak najbliżej wyjścia z kotła i na to sprężynki,
Możesz destylować 2 razy z wypełnieniem podniesie Ci delikatnie % ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 44
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Dwaid » poniedziałek, 11 lis 2019, 23:21

Te "podtrzymywacze" są niewiele warte, najlepiej je podtrzymywać zmywakami :) ja od dołu wsypuję sprężynki i zamykam je dwoma zmywakami, nic się nigdy nie działo :)


Autor tematu
Jaraw
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Jaraw » niedziela, 17 lis 2019, 18:53

Miedź zakupiona do tego 3 zmywaki wszystko poszło w rurę. Nie ma nawet co porównywać z odstojnikami zero zapachu ,,chleba". Sorowke z 3 nastawów łzkwj w sumie 13l około 40% rozrobilem z wodą co dało mi 20% 25l.
Moja maszynka nie posiada termometrów .2 grzałki po 1.4kw wszystko zagrzałem gdy deflagmator zaczął być gorący jedna grzałkę wyłączyłem. Następnie gdy szczyt już zaczął być ciepły odkręciłem wodę w chłodnicy . Zaczęło kąpać 80% pierwsze 100ml wylałem kolejne 150ml do sloiczka. Zacząłem odbierać serce przy około 76 % do 63 % wyszło 3l. Od 63 do 55 odbierałem w małe sloiczki. Zauważyłem że ta pierwsza 150 w słoiku śmierdzi więc wylałem. 60-55 w zapachu bezwonny. Wszystko zostawiłem odkręcone aby wywierało. Z racji że nie mam możliwości regulacji temperatury i prędkości odbioru ( szybko leci ciurkiem). Prosze o merytoryczne uwagi

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 17 lis 2019, 20:22

Początek odbieraj do małych buteleczek po 100ml. Sprawdzisz po paru dniach co się nadaję do serca ;)
Kup regulator a dopiero poczujesz różnicę w destylacie ;)
Tak samo rób z pogonem od 55% w dół odbieraj do 100ml i sprawdzaj po paru dniach.
Pozdrawiam Góral :)
Edit Co nazywasz zapachem chleba? Zapach drożdży czy zapach świeżego chleba?
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2019, 21:00 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Jaraw
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Jaraw » niedziela, 17 lis 2019, 20:47

Chyba będę zmuszony do zakupu własnej aparatury.
Do regulatora musiałbym wiercić dziurę w kegu na termometr i chłodnicy a sprzęt mam pożyczony.
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2019, 22:06 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 17 lis 2019, 22:42

Regulator podłączasz pod grzałki żadnych dziur nie wiercisz ;)
Jeżeli myślisz o zakupie własnego sprzętu to regulator już będziesz miał :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Vinagaut
20
Posty: 21
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Vinagaut » poniedziałek, 25 lis 2019, 02:54

Wydaje mi się, że kolega ma na myśli zapach takiego zleżałego, zawilgoconego chleba... Takiego jaki się za łebka na ryby brało :)
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.


Zi0mal
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 21 mar 2012, 11:14
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Zi0mal » wtorek, 26 lis 2019, 21:53

Podepnę się pod temat trochę.
Jakiś czas temu kupiłem szybkowar oczywiście bardziej edukacyjnie i na próbę, nastaw owocowy (8litrów) gotowałem 8h tak aby na (Nie potrzebnym odstojniku, już to wiem ) trzymać temperaturę 80°C nie powiem wyszło dobre ale czas mnie zniechęca. A teraz do sedna zamowiłem pot still taki nie za duży 50cm ponieważ mało miejsca. I zasadnicze pytanie jeśli chcę aby aromat z nastawu owocowego pozostał jak mam przeprowadzić proces? Czy musi być wypełnienie?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 26 lis 2019, 22:37

Trochu długo to destylowałeś ;)
Na pot-still nie pilnuj temperatury.
Wypełnienie to bym dał miedz żeby w razie czego jajo zabić ;)
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Zi0mal
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 21 mar 2012, 11:14
Załączniki
Re: Adept psocenia pot stillem

Postautor: Zi0mal » środa, 27 lis 2019, 21:55

Dalej pozostaje pytanie o wypełnienie (czy potrzebne bo wszyscy piszą że tak) A co jeśli go nie będzie?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 lis 2019, 07:45 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości