Znaleziono 331 wyników
- wtorek, 20 lip 2021, 20:09
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Trójniak - po pół roku nic
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 8506
Re: Trójniak - po pół roku nic
Kiedy moje trójniaki 'czyste' słabo ruszały, dorzucałam kilka kawałków owoca, np. jabłka. Nie wpływa to na smak a pomaga w rozruchu drożdży.
- czwartek, 8 lip 2021, 12:14
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Zaopatrzenie do rumu
- Odpowiedzi: 65
- Odsłony: 32784
Re: Zaopatrzenie do rumu
Cukier trzcinowy nierafinowany marki Królewski będzie dobry na dosypkę do melasy?
W biedronce widziałam dziś promocję - edit:4,99/kg - cyfrówka, cena to 5,99/kg.
W biedronce widziałam dziś promocję - edit:4,99/kg - cyfrówka, cena to 5,99/kg.
- piątek, 2 lip 2021, 19:17
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Pozdrowienia z Kambodży
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 10424
Re: Pozdrowienia z Kambodży
O matko, z mango!! To musi być świetne!
Przytrzymaj coś na przyszły rok, mam w planach zwiedzanie tego kraju, chętnie zakupię!
Przytrzymaj coś na przyszły rok, mam w planach zwiedzanie tego kraju, chętnie zakupię!
- piątek, 11 cze 2021, 11:44
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
A czy mógłbyś w skrócie rozruszczyć te filmiki?
- wtorek, 8 cze 2021, 12:35
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Chciałam wybić ewentualne ustrojstwa.
Pszenica z kolei była zalewana niższą temperaturą. W obu przypadkach początkowo bardzo ładnie pracowało. Coś się dzieje 'w trakcie'. Z mąką, jakkolwiek na lenia bym nie robiła (w tym dosypywała w trakcie pracyi mieszała kijem) zawsze kończy robotę bezproblemowo.
Pszenica z kolei była zalewana niższą temperaturą. W obu przypadkach początkowo bardzo ładnie pracowało. Coś się dzieje 'w trakcie'. Z mąką, jakkolwiek na lenia bym nie robiła (w tym dosypywała w trakcie pracyi mieszała kijem) zawsze kończy robotę bezproblemowo.
- wtorek, 8 cze 2021, 09:13
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
U mnie niestety wybitnie nie chcą pozytywnie zakończyć się próby ze zbożem - wcześniej pszenica, teraz żyto 'zakwitło' bielą na powierzchni :/ Mimo że zalewane wrzątkiem było, i zaglądane tylko przez 'judasza'... Cała praca podwójnego mielenia poszła na marne. Przegotuję to dziwactwo, ale z doświadc...
- poniedziałek, 24 maja 2021, 19:15
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
W końcu udało mi się wszystko policzyć. 30 kg mąki ryżowej, ok. 100 l wody, z czego płynu udało mi się uzyskać +- 95l. Jak wcześniej pisałam, tym razem było baaardzo niewiele osadu na dnie, który dodatkowo skumulowałam i wlałam do worka do odcieknięcia. Tak więc bardzo na plus! Gotowane na podstillu...
- czwartek, 20 maja 2021, 21:49
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Ja na filtrację resztki gęstego użyłam worka, w którym przyszło zboże. Zawiesiłam tylko na beczkę i zostawiłam do samodzielnego skapania. Całkiem sporo tego wyszło jeszcze. Odciskiwaniem się już nie bawiłam, i tak wyszło wszystkiego sporo.
Sprawozdanie w niedzielę
Sprawozdanie w niedzielę
- środa, 19 maja 2021, 18:49
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Przelałam do mniejszych pojemników.
- środa, 19 maja 2021, 12:08
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Moja ryżowa z promki z olx zaskoczyła mnie bardzo z osadem - jest go tym razem raptem na dnie.
Wydajność dopiero po weekendzie.
Wydajność dopiero po weekendzie.
- czwartek, 29 kwie 2021, 13:46
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
A jak zmierzyłeś blg?
- piątek, 16 kwie 2021, 16:12
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Okazje zakupowe
- Odpowiedzi: 870
- Odsłony: 334205
Re: Okazje zakupowe
Mam już testowe 5kg w domu. Faktycznie, wygląd ma niespecjalny, ale smaczna.
Ja to po prostu zaleję 50%.
Na dobrą sprawę biorąc większą ilość można by pokusić się o śliwowicę.
Ja to po prostu zaleję 50%.
Na dobrą sprawę biorąc większą ilość można by pokusić się o śliwowicę.
- wtorek, 13 kwie 2021, 17:43
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Aktualne ceny surowców do zacierania / koji ( bez cukru )
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 8267
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
https://m.olx.pl/oferta/maka-ryzowa-tanio-CID757-IDJ5kkg.html
Mąka ryżowa 2zł/kg. Może nie idealnie czysta, ma drobiny ryżu, ale myślę że powinna się nadać. Ja przytuliłam trochę.
Mąka ryżowa 2zł/kg. Może nie idealnie czysta, ma drobiny ryżu, ale myślę że powinna się nadać. Ja przytuliłam trochę.
- środa, 24 mar 2021, 18:07
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Niestety moja pszenica została zakażona - na powierzchni biofilm z bąblami... Ściągnęłam to z wierzchu. Wygląda jednak, jakby pracowało (powstają bąble), ale rozumiem że to już pracy poprawnej nie dokończy i czym prędzej gotowanie?
- sobota, 13 mar 2021, 21:40
- Forum: Wytwarzanie Drinków
- Temat: Whisky Sour - mój faworyt
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 3238
Re: Whisky Sour - mój faworyt
Może jakaś fotka?
- poniedziałek, 8 mar 2021, 08:51
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Zostawiony na dnie osad drożdżowy.Woda pisze:
Dokładnie wszystko dałeś na grzałki ?
- niedziela, 7 mar 2021, 17:56
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Ale, jeśli jest to drobna śruta, czy nie warto gotować razem? U mnie zboże przeciągnięte dwukrotnie przez ręczny młynek poszło w całości na grzałki. Grzanie oczywiście na początku delikatne, ale nic nie przypaliło. A roboty ile mniej.
- sobota, 6 mar 2021, 16:35
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Trójniak - udaje, że pracuje?
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 6905
Re: Trójniak - udaje, że pracuje?
Ja korzystałam z papierków wskaźnikowych, precyzyjność wg mnie akuratna, nie ma co bawić się w lekarza. Sprawdziłam dziś czasy moich dwóch czystych trójniaków - w obu blg w porównywalnym czasie zeszło poniżej 10. Przy pierwszym musiałam zmienić ph i restartować, przy drugim na początku fermentacji p...
- sobota, 6 mar 2021, 12:38
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Trójniak - udaje, że pracuje?
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 6905
Re: Trójniak - udaje, że pracuje?
Może warto sprawdzić ph?
- czwartek, 4 mar 2021, 20:08
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Czy robił ktoś koji z własnoręcznie z mielonym ryżem? Jak wyszła wydajność?
Alko z mąki bardzo mi pasuje, a wiadomo taniej byłoby zamówić ryż i zmielić skoro mam maszynkę do mielenia, choć wiadomo nie będzie z tego mąka.
Alko z mąki bardzo mi pasuje, a wiadomo taniej byłoby zamówić ryż i zmielić skoro mam maszynkę do mielenia, choć wiadomo nie będzie z tego mąka.
- poniedziałek, 1 mar 2021, 14:03
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Eksperyment - wódki wytrawne
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 17767
Re: Eksperyment - wódki wytrawne
Trochę odkopię - czy autor tematu odkryje co znajdowało się pod poszczególnymi numerami próbek, wraz z oceną?
- czwartek, 25 lut 2021, 20:17
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
A może nic się nie zepsuło, tylko takie zapachy daje fermentacja? W jednym z moich prób zacierania (na lenia) słodu, zapach też był nieprzyjemny. Jeśli nie ma kożucha na wierzchu ani smaku octowego, to może jest ok?
- środa, 17 lut 2021, 22:28
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Jak zepsuć nalewkę z wiśni
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 7705
Re: Jak zepsuć nalewkę z wiśni
'Mój' alkohol na ślub dawałam do ślepych testów większemu gronu by dowiedzieć się, jakie są ogólne upodobania. Tobie też tak sugeruję
- środa, 17 lut 2021, 21:20
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 249870
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Nastaw był napowietrzony, dużo było mieszania by rozpuścić tę melasę w wodzie.Kamal pisze:Spróbuj napowietrzyć nastaw.
Ruszę jutro ze zrobieniem matki z bayanusów, jak radzisz Wawaldku. Mam nadzieję, że ogarnie to temat.
- środa, 17 lut 2021, 19:36
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 249870
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Mam problem z nastawem na rum. Pierwszy ma pójść na dunder do kolejnych nastawów, wymieszałam więc 2l melasy (z olx) z 8l wody. Blg wyszło +- 22. Drozdze bayanus, posypane na wierzchu. Nastawione w poniedzialek. Temperatura pomieszczenia ok. 18 stopni. Tylko zero reakcji do tej pory... Dziś rano pos...
- wtorek, 16 lut 2021, 18:17
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Projektowanie mocy nalewki
- Odpowiedzi: 50
- Odsłony: 14630
Re: Projektowanie mocy nalewki
W zeszłym roku zaczęłam kombinować jak zrobić intensywniejsze w smaku nalewki - max owoca ile się da, moc +-36% (choć zgodnie z pojęciem to pono nie nalewka). W związku z tym mam porobione testowe w ten sposób, że owoce zasypałam trochę cukrem, pozwoliłam im puścić sok, a potem zalałam alko większym...
- wtorek, 16 lut 2021, 17:57
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Klasyfikacja nalewek - Słodkie, półsłodkie i wytrawne
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 4714
Re: Klasyfikacja nalewek - Słodkie, półsłodkie i wytrawne
Tak na chłopski rozum musi uwzględniać cukier w owocach. Przecież nie dodasz tyle samo cukru do słodkich gruszek jak do pigwowca. Te 100g widełek przy pigwowcu może wiele nie zmienić...
- czwartek, 11 lut 2021, 21:33
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nieudana Ratafia
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 3822
Re: Nieudana Ratafia
Więc jak obliczyłeś, że Twoja ratafia ma 20%?
- czwartek, 11 lut 2021, 19:35
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nieudana Ratafia
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 3822
Re: Nieudana Ratafia
Albo może sprawdził alkoholomierzem skoro w pierwszym poście pisał, że płynu końcowego nie przybyło, ilościowo było tyle co wlanego alko.
Aby obliczyć %, należy wycisnąć z owoców wszystko i wtedy liczyć.
Aby obliczyć %, należy wycisnąć z owoców wszystko i wtedy liczyć.
- niedziela, 7 lut 2021, 16:51
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 6269
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Albo przez czystą szmatkę. Bez tego generalnie nie będzie wiadomo, jaką moc ma nalewka.
- niedziela, 7 lut 2021, 15:13
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 6269
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
A po co dolewać alkoholu, by rozcieńczyć smak?
Śliwkę przez prasę, policzyć końcową moc i wtedy decydować. Wydajność soku ze śliwki to ponoć zaledwie 50%, więc wyjdzie mocny produkt.
Śliwkę przez prasę, policzyć końcową moc i wtedy decydować. Wydajność soku ze śliwki to ponoć zaledwie 50%, więc wyjdzie mocny produkt.
- sobota, 6 lut 2021, 10:23
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
- Odpowiedzi: 109
- Odsłony: 28989
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Nie, ponieważ moje próby zacierania słodu skończyły się fiaskiem. Bawię się koji, a takiej skrobi niezbyt chce ruszyć.
- piątek, 5 lut 2021, 19:53
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
- Odpowiedzi: 109
- Odsłony: 28989
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Dlaczego na pw? Ponieważ nie jest to temat główny, zapytałam przy okazji.
Mąka ryżowa, uważam, ma wiekszy potencjał niż pszenna. Na świeżo zdecydowanie wygrywa ryżowa.
Mąka ryżowa, uważam, ma wiekszy potencjał niż pszenna. Na świeżo zdecydowanie wygrywa ryżowa.
- piątek, 5 lut 2021, 16:40
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
- Odpowiedzi: 109
- Odsłony: 28989
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Kol. Erazer nie wiem jaki masz sprzęt, ale u mnie niesklarowana mąka ryżowa poszła na grzałki i nie było żadnych problemów.
P. S. Jeśli ktoś ma dojście do mąki ryżowej w fajnej cenie, proszę o pw.!
P. S. Jeśli ktoś ma dojście do mąki ryżowej w fajnej cenie, proszę o pw.!
- środa, 3 lut 2021, 18:58
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Ja dawałam oszczędniej, 7g/kg. Przerobiło także, choć pewnie nieco dłużej.
- niedziela, 24 sty 2021, 21:04
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Mąka ryżowa przegotowana. Z racji tego że było bardzo dużo gęstego, zdecydowałam się tak je porozdzielać, by poszło do gotowania rozrzedzone. I udało się nie przypalić grzałek przy grzaniu na 3/4 mocy :) Przegotowana 1,5 raza (część surówka, którą następnie rozcieńczałam nastawem przy gotowaniu 'wła...
- poniedziałek, 18 sty 2021, 18:22
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372709
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
To i osadu zostało około 20l -początkowo chciałem to wylać, ale ostatecznie zmieszałem wszystko razem i poszło do gotowania, grzałem na grzałkach tylko, że z mniejszą mocą tak w sumie 1/2mocy i nic się nie przypaliło ani nie przywarło do grzałki. Mi właśnie mąka wyklarowała. Też, w przeciwieństwie ...
- niedziela, 17 sty 2021, 17:30
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 630
- Odsłony: 255389
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nie no myślę najpierw zrobić rum 'testowy' z tych 25kg melasy + cukier. Myślę, że zamówienie do tego 25 kg cukru to będzie trochę za dużo
Myślę o uzyskaniu dundru z zaledwie 25l ponieważ mam kega o pojemności 30l. Mogłabym więc machnąć to na raz. Choć czytałam, że dundru może być i 50% nastawu...
Myślę o uzyskaniu dundru z zaledwie 25l ponieważ mam kega o pojemności 30l. Mogłabym więc machnąć to na raz. Choć czytałam, że dundru może być i 50% nastawu...
- niedziela, 17 sty 2021, 16:32
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 630
- Odsłony: 255389
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nie spieszy mi się, więc mogę i tak zrobić. Czyli pewnie wypadałoby wlać więcej melasy w zamian cukru. Więc może nieco inaczej - pierwszy nastaw 25l z melasą do +-20 blg, reszta rozdzielona na drugą partię w dwie beczki 60l, tam dorzucić cukier, podzielić melasę, dunder i dopełnić wodą? Z racji koni...
- niedziela, 17 sty 2021, 15:08
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 630
- Odsłony: 255389
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
I ja przymierzam się do zrobienia swojskiego rumu. Chciałabym zakończyć w dwóch rzutach - pierwszy, +-25 l dla uzyskania dundru, kolejne 3x60l, 'właściwe'. Czy dundru będzie wystarczająco dla kolejnych trzech beczek, czy lepiej zrobić pierwszy większy? Myślałam o takiej wersji: 1. 1,5kg melasy + 1 k...