Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
musta
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 11 lis 2020, 09:00
Załączniki
aabratek - jest coś za dobrze vs teoria

Postautor: musta » czwartek, 3 gru 2020, 10:37

Witam

Trochę się pogubiłem w teorii. Wygląda na to że mój proces w praktyce wygląda lepiej niż teoria pozwala, a to mnie niepokoi :-)
Sprzęt: aabratek 140cm OVH 61mm keg 50l.

Zastanawiam się ile dobroci mam z 45l nastawu (robię 50l a 5l osad). I wychodzi w rzeczywistości więcej niż powinno.

Po stabilizacja kolumny na początku procesu: temp kega 89.4C czyli z tabeli nastaw ma 18% co daje 8,1l czystego etanolu. Poprawnie to liczę?
kończę proces na 99,2C czyli wtedy jest 1% co daje 450ml w resztkach. Moze troche mniej bo część nastawu odparowali i zmniejsza się baza procentowania. Ale to chyba może bye różnica o 50ml co pomijam.
Co pokazuje ze czystego etanolu da mi maksymalnie 7,65l (Początek - odpad koncowy)
Co daje 7,97l przy stężeniu 96%

I byłoby fajnie bo tyle odebrałem......ale dostałem jeszcze 1,5l Pogonów 90%.

No i mi wyszło ze tego jest za dużo. Co ja zle liczę?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6555
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria

Postautor: radius » czwartek, 3 gru 2020, 10:56

Hmm... Takie wyliczenia to można o kant... stołu potłuc ;)
Po pierwsze, to skąd wiesz czy termometr pokazuje rzeczywiste wartości a nie przekłamuje np. o 0,5°C ?
Po drugie, wydajność wyliczaj z ilości cukru rozpuszczonego w nastawie a nie ze wskazań termometru.
Napisz ile rozpuściłeś cukru i w jakiej ilości wody oraz ile wynosiło startowe Blg, to ci forumowicze natychmiast wyliczą ile powinieneś uzyskać etanolu :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
musta
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 11 lis 2020, 09:00
Załączniki
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria

Postautor: musta » czwartek, 3 gru 2020, 11:04

Rozpuściłem 16kg tak żeby wyszło 50l nastawu. Dodałem około 1l Pogonów 60%.
BLG startowe przed dodaniem drożdży jakies 27 koniec na -3 - mam tylko jeden cukromierz i powiem szczerze mało ufam w jego wskazania. Bo startowe BLG powinno byc chyba wyższe po takiej ilości cukru.


Szlumf
1950
Posty: 1986
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria

Postautor: Szlumf » czwartek, 3 gru 2020, 11:04

Po trzecie czy procenty zmierzyłeś prawidłowo?


Autor tematu
musta
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 11 lis 2020, 09:00
Załączniki
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria

Postautor: musta » czwartek, 3 gru 2020, 11:09

Procent alko w produkcie końcowym zmierzyłem dość dokładnie w mojej opinii. Nie dość ze mam trzy alkoholomierze to jeszcze robię poprawkę na temperature (ale i tak jest 22-23C). Największy alkoholomierz ma ponad 30cm wiec trudno się pomylić w odczycie. Dużo mniej ufam w mój cukromierz.


lewy87r
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 12:47
Załączniki
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria

Postautor: lewy87r » czwartek, 3 gru 2020, 11:27

Wyliczneia :D, dla mnie liczy się jedynie wsypany cukier KG * 0.6 == etanol w L


aakk
900
Posty: 933
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria

Postautor: aakk » czwartek, 3 gru 2020, 12:04

Aabratek z systemem OVM :)
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6555
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria

Postautor: radius » czwartek, 3 gru 2020, 14:03

No to mamy jakieś dane do wyliczeń, więc liczmy :)
16 kg cukru = 9,6 l etanolu 96% (w warunkach idealnych)
1 l pogonów 60% = 0,62 l etanolu 96%
W sumie mamy 10,22 l etanolu w 50,6 litrach nastawu, czyli w jednym litrze nastawu jest 0,2 litra etanolu 96%
Z 45 litrów nastawu powinieneś (w warunkach idealnych) odebrać 9 litrów etanolu brutto, wliczając w to przed- i pogony.
Teraz porównaj te wyliczenia ze swoimi oraz z uzyskiem jaki otrzymałeś ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
musta
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 11 lis 2020, 09:00
Załączniki
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria

Postautor: musta » piątek, 4 gru 2020, 08:52

Czyli obliczenia teoretyczne, oparte o kilogram cukru dają wyniki dużo bardziej zbliżone do moich wyników uzysku niż oparte o empiryczne mierzenie temperatury wrzenia mieszaniny. A do tego są dużo prostsze! :-)
Dzięki, bardzo to przydatne podpowiedzi!


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość