Aabratek do oceny
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
Chciałbym poprosić szanownych kolegów i koleżanki o ocenę kolumny przed jej zakupem.
Z tym, że link jest do kolumny na baniaku 100l z kolumną 76.1mm a ja chcę kupić 50l o średnicy 60,3mm (aktualnie brak linku do takiej). Wyposażenie będzie takie samo jak tej większej a cena to 2 700.00.zł. Wypowiedzcie się czy warto w tej cenie i ewentualnie o jakie inne wyposażenie poprosić.
https://www.olx.pl/oferta/destylator-aa ... Go2W0.html
Dzięki i pozdrawiam
Z tym, że link jest do kolumny na baniaku 100l z kolumną 76.1mm a ja chcę kupić 50l o średnicy 60,3mm (aktualnie brak linku do takiej). Wyposażenie będzie takie samo jak tej większej a cena to 2 700.00.zł. Wypowiedzcie się czy warto w tej cenie i ewentualnie o jakie inne wyposażenie poprosić.
https://www.olx.pl/oferta/destylator-aa ... Go2W0.html
Dzięki i pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
Re: Aabratek do oceny
Co myślicie o buforze? Brać Z czy BEZ?
I jeszcze jedno pytanie....czy pomiędzy powyższym destylatorem a destylatorem z poniższego linku będzie duża różnica w jakości urobku?
http://archi.inosak.org/db/item7901090366_1.html
Próbuję dokonać racjonalnego zakupu ale kolumn jest tak dużo na różnych portalach, że ciężko się połapać co jest potrzebne i wpływa na jakość produktu a co jest zbędnym dodatkiem.
I jeszcze jedno pytanie....czy pomiędzy powyższym destylatorem a destylatorem z poniższego linku będzie duża różnica w jakości urobku?
http://archi.inosak.org/db/item7901090366_1.html
Próbuję dokonać racjonalnego zakupu ale kolumn jest tak dużo na różnych portalach, że ciężko się połapać co jest potrzebne i wpływa na jakość produktu a co jest zbędnym dodatkiem.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Aabratek do oceny
Bufor to świetna sprawa.
- zapominasz praktycznie o pogonach, ciągniesz do 90 stopni w buforze wyciągając cały alkohol ze zbiornika,
- przez większą część procesu możesz utrzymywać wyższą szybkość odbioru,
- Masz cały czas stabilną temperaturę na 10-ej półce, jak drgnie to znaczy, że ciśnienie skoczyło - więc najczęściej sprawdzasz ciśnienie atmosferyczne,
- Po kilku razach proces możesz jechać praktycznie bez termometrów - proces dobiega końca jak Ci się zaczyna bufor opróżniać (bufor z latarką).
Latarka zalania na górze to praktyczna sprawa ale zrezygnowałbym prędzej z niej niż z bufora.
- zapominasz praktycznie o pogonach, ciągniesz do 90 stopni w buforze wyciągając cały alkohol ze zbiornika,
- przez większą część procesu możesz utrzymywać wyższą szybkość odbioru,
- Masz cały czas stabilną temperaturę na 10-ej półce, jak drgnie to znaczy, że ciśnienie skoczyło - więc najczęściej sprawdzasz ciśnienie atmosferyczne,
- Po kilku razach proces możesz jechać praktycznie bez termometrów - proces dobiega końca jak Ci się zaczyna bufor opróżniać (bufor z latarką).
Latarka zalania na górze to praktyczna sprawa ale zrezygnowałbym prędzej z niej niż z bufora.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2020, 22:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 7 razy
Re: Aabratek do oceny
Ile czasu będzie trwał cały proces dla kolumny z poniższego linku w dwóch konfiguracjach:
1) Zbiornik 50l + rura 60mm
2) Zbiornik 100l + rura 76mm
https://www.olx.pl/oferta/destylator-aa ... Go2W0.html
Zdaję sobie sprawę, że tych czasów nie da się podać precyzyjnie, ale orientacyjne wartości również będą dla mnie interesujące. Chodzi o to, że być może kolumna o większej średnicy pozwoli przerobić 100l w tym samym lub podobnym czasie jak kolumna o mniejszej średnicy 50l.
Z tego co się orientuję to z kolumny 60mm można odebrać od 1 do 1,5l na godzinę. A jak to wygląda dla kolumny 76mm?
Zamontować w buforze czujnik poziomu cieczy dający sygnał do bramki sms, syrenki....
Czy można by po rozgrzaniu, ustabilizowaniu i ustawieniu odbiorów wrócić do kolumny dopiero po otrzymaniu sygnału z czujnika np. o treści "poziom cieczy w buforze 50%"
Jeżeli pytanie jest totalnie głupie to proszę o wyrozumiałość
1) Zbiornik 50l + rura 60mm
2) Zbiornik 100l + rura 76mm
https://www.olx.pl/oferta/destylator-aa ... Go2W0.html
Zdaję sobie sprawę, że tych czasów nie da się podać precyzyjnie, ale orientacyjne wartości również będą dla mnie interesujące. Chodzi o to, że być może kolumna o większej średnicy pozwoli przerobić 100l w tym samym lub podobnym czasie jak kolumna o mniejszej średnicy 50l.
Z tego co się orientuję to z kolumny 60mm można odebrać od 1 do 1,5l na godzinę. A jak to wygląda dla kolumny 76mm?
A gdyby tak....Po kilku razach proces możesz jechać praktycznie bez termometrów - proces dobiega końca jak Ci się zaczyna bufor opróżniać (bufor z latarką)
Zamontować w buforze czujnik poziomu cieczy dający sygnał do bramki sms, syrenki....
Czy można by po rozgrzaniu, ustabilizowaniu i ustawieniu odbiorów wrócić do kolumny dopiero po otrzymaniu sygnału z czujnika np. o treści "poziom cieczy w buforze 50%"
Jeżeli pytanie jest totalnie głupie to proszę o wyrozumiałość
Ostatnio zmieniony piątek, 2 paź 2020, 18:06 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Aabratek do oceny
Co nie zmienia faktu, że najpierw warto poprowadzić ileś tam procesów manualnie żebyś to Ty kierował automatyką a nie automatyka Tobą. Automatykę dokupiłbym na końcu. Bufor, OLM, latarka, dobra głowica, segment miedzi - to podstawa. Przedgony i tak wolałbym dopilnować osobiście. Jeziorko z OLM-a i tak trzeba spuścić samodzielnie przed założeniem wężyka odbioru bo Ci serce zapaskudzi. Warto popatrzeć na temperatury przy stabilizacji choćby, żeby mieć pewność, że mimo Ulgixu w nastawie piana Ci nie poszła. Najprostszy regulator zabezpieczy Cię przed np. utratą wody chłodzącej i wydmuchaniem całego alkoholu i odetnie grzanie przy zaniku napięcia.
Dalej - jak chcesz jakość a nie "jakoś" to warto pierwszy i ostatni litr właściwej rektyfikacji (odpędu z powiedzmy 2 procesów) odebrać w oddzielne butelki i później przepuścić razem z kolejnym odpędem - to środkowe serce jest lepsze. Automat Ci butelek nie podmieni.
Widzę, że myślisz o większej skali niż okazjonalne popijanie więc podstawę sprzętową musisz mieć solidną. To ma być proste i nudnie przewidywalne - poezja to się zaczyna przy smakówkach.
Co do czasu - odbiór niecałego litra na godzinę stabilizacja z przedgonami, grzanie to okł. 2,5 godziny dla zbiornika 50L. 9-10 godzin trzeba liczyć ale z tego przeszło 6 to tylko kontrolny rzut oka.
Wszystko można, choć o wiele prościej jest zamknąć zawór odbioru na poziom temperatury w buforze : ) Po kilku procesach będziesz wiedział przy jakiej temperaturze bufor się zaczyna opróżniać i ile potem jeszcze wykapie dla twojej kolumny i dla twojego grzania i odbioru. W przedziale 86-90 już niewiele więc nie ma o co grać moim zdaniem.cu-user pisze:Ile czasu będzie trwał cały proces dla kolumny z poniższego linku w dwóch konfiguracjach:
A gdyby tak....
Zamontować w buforze czujnik poziomu cieczy dający sygnał do bramki sms, syrenki....
Czy można by po rozgrzaniu, ustabilizowaniu i ustawieniu odbiorów wrócić do kolumny dopiero po otrzymaniu sygnału z czujnika np. o treści "poziom cieczy w buforze 50%"
Jeżeli pytanie jest totalnie głupie to proszę o wyrozumiałość
Co nie zmienia faktu, że najpierw warto poprowadzić ileś tam procesów manualnie żebyś to Ty kierował automatyką a nie automatyka Tobą. Automatykę dokupiłbym na końcu. Bufor, OLM, latarka, dobra głowica, segment miedzi - to podstawa. Przedgony i tak wolałbym dopilnować osobiście. Jeziorko z OLM-a i tak trzeba spuścić samodzielnie przed założeniem wężyka odbioru bo Ci serce zapaskudzi. Warto popatrzeć na temperatury przy stabilizacji choćby, żeby mieć pewność, że mimo Ulgixu w nastawie piana Ci nie poszła. Najprostszy regulator zabezpieczy Cię przed np. utratą wody chłodzącej i wydmuchaniem całego alkoholu i odetnie grzanie przy zaniku napięcia.
Dalej - jak chcesz jakość a nie "jakoś" to warto pierwszy i ostatni litr właściwej rektyfikacji (odpędu z powiedzmy 2 procesów) odebrać w oddzielne butelki i później przepuścić razem z kolejnym odpędem - to środkowe serce jest lepsze. Automat Ci butelek nie podmieni.
Widzę, że myślisz o większej skali niż okazjonalne popijanie więc podstawę sprzętową musisz mieć solidną. To ma być proste i nudnie przewidywalne - poezja to się zaczyna przy smakówkach.
Co do czasu - odbiór niecałego litra na godzinę stabilizacja z przedgonami, grzanie to okł. 2,5 godziny dla zbiornika 50L. 9-10 godzin trzeba liczyć ale z tego przeszło 6 to tylko kontrolny rzut oka.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 paź 2020, 18:42 przez wkg_1, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Aabratek do oceny
W takiej konfiguracji odbiór na poziomie 2,5-3l/hcu-user pisze:2) Zbiornik 100l + rura 76mm
Owszem - może nie dokładnie na podstawie "poziomu cieczy" ale nasz sterownik w trybie automatycznym bazuje na temperaturze w buforzecu-user pisze:Zamontować w buforze czujnik poziomu cieczy dający sygnał do bramki sms, syrenki....
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW