Cześć gawiedzi!
Jako, że coś tam w beczkach zabulgotało postanowiłem podzielić się co się z tym dalej stało.
Jak pisałem w powitaniu kieruję się w stronę zbóż i tak na pierwszy ogień poszedł przepis z forum o wujku Jessie.
Nastaw x3:
1. Ześrutowana kukurydza 3,5kg + 3,5 kg cukru + drożdże suche piekarskie (takie miałem i nie wytrzymałem), woda z OO całość do 25L.
2. Ześrutowany jęczmień 1,7kg + 1,7kg cukru + drożdże j/w, woda j/w, całość do 12L
3. Mąka żytnia - 1,7kg + 1,7kg cukru + drożdże j/w, woda j/w, całość do 12L
Ad1
Nastaw zaczął pracować po dobie, kwaśny zapach, brak kożucha, 20BLG, T około 25 stopni C.
2 i 3 dzień b. intensywna praca. Zeszło do 2 BLG w 9dni dalej nie chciało.
Ad2
Praca po dobie, start 18 BLG, duży kożuch ale wolna praca, po 3 dniach zeszło zaledwie do 15BLG.
2 dni później brak dalszej pracy i dodaję pół paczki Cobra Whisky. Po kilku godzinach ogień.
3 następne dni i nastaw przerobiony.
Ad3
Nie byłem w stanie sprawdzić BLG z racji gęstości, b. intensywna praca, 7 dni, duży kożuch na początku, potem nastąpiło sklarowanie i prawidłowy pomiar cukru oraz jego brak.
Dalsza robota wykonana na kolumnie z 5 pułkami, płaszcz glikolowy, sterownik Pamala, nie używam chłodnicy szczytowej reflux aby nie zabijać aromatów. Urobek dzielę na frakcje w małe słoiczki, pierwsze 0,5L wylewam na bok, pogony na bok, biorę serce na ile potrafię je na tym etapie rozpoznać ;p
1 przepędziłem szybko ~1l /h. w smaku gdzieś daleko przypomina Bourbon z dolnej półki z Selgrosa. I raz wącham i smakuję taką surówkę – są emocje. Wyszedł dość duży urobek – ponad 1L serca ~82% ?
2 szybkie pędzenie j/w. kompletna porażka, wynik jest mętny i zalatuje pogonami we wszystkich słoikach po wysokoprocentowych klarownych przedgonach. Zapach głęboko zbożowy jak w stodole. Sam wydzielony urobek około 80%.
3 wolne pędzenie ~0,5l/h. wyselekcjonowana część 86%, bardzo ciekawy smak, ostry, po chwili zmieniający się w coś, tu jestem zachwycony, to może być wspaniały dodatek do mieszanych nastawów lub zacierów.
Za każdym razem po destylacji odlewam gorący dunder w ilości 5,5L dla kukurydzy i 2,5L dla pozostałych dwóch. Resztę dundru zamrażam na kiedyś. Dodaję taką samą ilość cukru jak na początku, dosypuję tyle zboża ile wypłynęło albo ugotowałem w kotle.
Schładzam syrop dundrowy do 30 stopni C i wlewam do fermentora z młótem które pozostało po pierwszej fermentacji, uzupełniam wodą. Reakcja petarda. Już po 30min wszystko pracuje w najlepsze.
We wszystkich 3 przypadkach fermentacja zakończyła się szybciej bo po 4-5 dniach.
Na rurki II raz.
Pierwszy poszedł jęczmień. Starałem się utrzymać niskie temperatury aby proces trwał jak najdłużej, aby odbierać wolno. I tu dochodzę do wniosku, że na takiej kolumnie w takiej konfiguracji nie da się uzyskać urobku poniżej 80%. Chłodnica refluksowa po mino, że nie była schładzana chłodziła się naturalnie, dochodzi problem chłodzenia półek szklanych. Efekt jest taki, że temperaturę na szczycie mam ~72 stopni C a to daje ponad 82%. Celuję poniżej 75% dla aromatów.
Urobek wychodzi o niebo lepszy od poprzedniego, dość gładki na końcu ostry, czuć siano.
Dalej kukurydza, dorabiam krótsze śruby i zdejmuję 2 pułki. Robimy na trzech. To jest to, temperatura na szczycie przekracza 80 stopni, urobek z serca 74%, odbieram ~3/4L /h.
Zapach słabo wyczuwalny poza spirytusowym za to smak lepszy za II razem, nie wyczuwam żadnej głębi, jest ostrość, trochę słodkości i szybko się kończy – nie mam do czego porównać jak powinno być.
Na koniec mąka żytnia, wolniutko j/w na skróconej kolumnie, procentowo wyszło podobnie. Smak extra! Nie nadaje się to od razu do picia ale jest potencjał.
Aby zakończyć ładnie eksperyment biorę beczkę 70L i zlewam całe pozostałe ziarno oraz mąkę, dodaję dunder [w większej ilości +20%] z każdej destylacji wcześniej rozpuszczony z cukrem w ilościach odpowiadających z początku. Wodę do ilości początkowych.
Tj. 25L nastaw kukurydza, 12L jęczmień, 12L żyto.
Dodatkowo uzupełniam beczkę wodą 10L, dosypuję około 2kg nowej śruty kukurydzianej, 1kg śruty jęczmiennej, 1,5 kg mąki żytniej, +2kg cukru.
BLG wyszło około 16. Nie chcę przesadzić bo nie wiem jak zachowają się drożdże.
Praca niesamowita aż kipi, mnóstwo piany, odgłos gazu słychać z daleka, o dziwo temperatura tylko 25 stopni.
Jest właśnie 2 dzień pracy nastawu więc napiszę o rezultatach za czas jakiś.
Mam nadzieję, że nie pominąłem ważnych szczegółów, to mój pierwszy opis,
z chęcią poddam ocenie koleżanek i kolegów
3 nastawy wujka
Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik