100 pytań do ....

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Post autor: wisnia101 »

A więc do dzieła, moja wiedza teoretyczna jest na poziomie zadowalającym wiec żeby przyspieszyć naukę czas na praktykę.

Chciałbym prosić szanownych forumowiczów o opinie i praktyczne informacje przy budowie mojej aparatury i zawiłościach samego procesu.

Wiem ze niektóre sprawy są dla was banalne ale dla mnie nie wszystko jest jasne a chciałbym uniknąć jakiś głupich błędów.

Na początek
NACZYNIE

Moja aparaturę chciałbym zbudować na szybkowarze 14l oczywiście z KO.
Coś takiego:
http://www.allegro.pl/item848503453_szy ... p_hcm.html

Nada się coś takiego?

1. W jaki sposób wyprowadzić cenne opary na zewnątrz (czy można wykorzystać jeden z zaworów zabezpieczających czy konieczna będzie przeróbka)

2. Kolejna sprawa to czy drugi z zaworów zabezpieczających można wykorzystać jako miejsce na termometr (nie chodzi mi tylko o łatwość instalacji ale o odpowiednie położenie termometru w całej budowie aparatury)

OGRZEWANIE NACZYNIA
http://www.allegro.pl/item830340164_kuc ... wys13.html
Czy taka mała grzałka wystarczy na ogrzanie i utrzymanie całego procesu w odpowiednich warunkach??

...
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Kucyk »

Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 15:19
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Ramzes22 »

Do przegonów owocowych, aromatycznych używam identycznego szybkowaru tylko że 9 l. Kupiłem go w Kauflandzie za 90 zł. nadaje się znakomicie i jest szczelny.
A teraz kilka porad praktycznych do tego szybkowaru:
1. zaworek z "klmką" nadaje się aby w tym miejscu zrobić wyjście oparów. W tym celu wykręcasz klamkę, w środku jest sprężynka - wyjmujesz ją i w ten sposób uzuskujesz czyste wyjście. Nie próbój odkręcać całości od spodu. Pomimo, że wygląda jak nakrętka pod spodem, całość tego króćca to jeden monolit. W króciec na silikon akwarystyczny (lub jeszcze lepiej na silikon wysokotemperaturowy) wklejasz miedzianą rurkę fi 8 mm.

2. Drugi zaworek z guzikiem może posłużyć jako króciec do termometru. Sugeruję zakup termometru z kapilarą bo się dobrze mieści w otworze po wyjęciu guzika. Uwaga skonstruowane jest tak, że guzik trzeba wyjąć na siłę i to bez powrotnie. Ja uważam, że termometr w tym miejscu nie jest konieczny.

A grzałka elektryczna 1500 W wystarczy w zupełności.

pozdrówka - Ramzes22

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: 100 pytań do ....

Post autor: wisnia101 »

...

Dzięki chłopaki.

Ja bardziej myślałem nad wyprowadzeniem wężyka silikonowego i połączeniem go z deflegmatorem lub dwoma słoikami (odstojniki) i wszystko to do chłodnicy.

Kolejne pytanie co jest lepsze deflegmatorem czy odstojniki i czym zasadniczo to się różni?

I co powiecie o takim patencie??
http://www.allegro.pl/item837023197_bec ... dnica.html
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Kucyk »

O bitwie między odstojnikami a deflegmatorami opowiada ciekawa sprzeczka http://alkohole-domowe.com/forum/defleg ... -t832.html

Natomiast aparaturka z Aledrogo niczego sobie. Może cena lekko przydusza, ale wygląd jej jest zawodowy. :ok:
Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 15:19
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Ramzes22 »

Żeby wyprowadzić wężyk musisz zrobić jakiś króciec w pokrywce. Miedź się najlepiej nadaje bo jest łatwa w obróbce.
Deflegmator ma sens pod warunkiem, że opary z niego zejdą do garnka. Czyli instaluj pionowo nad szybkowarem.

Jeżeli masz zamiar robić coś aromatycznego to odstojnik bardzo się przyda.

Zaprezentowany sprzęcik z allego wygląda nardzo ładnie i ma sens, chociaż cena wysoka.

W tym przypadku wyboru musisz juz dokonać sam.

pozdrówka - Ramzes22

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: sverige2 »

Nieporównywalnie bardziej przydatna będzie kuchenka indukcyjna, nie posiada tej bezwładności co kuchenki z płytą żeliwną. Możesz się wtedy pokusić o zastosowanie przynajmniej częściowego sterowania procesem za pomocą regulatora temperatury. http://allegro.pl/item846871785_kuchenk ... a_vat.html http://allegro.pl/item841965351_regulat ... nicze.html
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2009, 22:12 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ogonki i spacje. Proszę czytać globalne ogłoszenia.

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: 100 pytań do ....

Post autor: wisnia101 »

... a wiec cnd.
Czy średnica wężyka chłodnicy ma jakiekolwiek znaczenie??

Czy płatki dębowe można uzyskać samemu, jeśli tak to jak?? (i czemu one służą??)

wisniowy

....
Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 15:19
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Ramzes22 »

Przepis na płatki dębowe podaję tu: http://alkohole-domowe.com/forum/trocin ... -t543.html

Służą one istotnej poprawie walorów zapachowo, smakowo, wizualnych. Szczegóły dot. zastosowania dębu w procesie leżakowania znajdziesz na tym forum jak trochę poszperasz.

Średnica wężyka chłodnicy ma pewne znaczenie. Przede wszystkim uzależniona jest od wydajności instalacji i wpływa bezpośrednio na sprawność chłodnicy. Na początek jednak sugerowałbym Ci się tym za bardzo nie zajmować.

W Twoim przypadku czas skończyć dywagacje teoretyczne. Poskładać zabawki do kupy i puścić maszynę w ruch. Wiedza przyjdzie wraz z praktyką...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 gru 2009, 15:31 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka (wyrywanie brwi, pudrowanie, kreski...).

pozdrówka - Ramzes22

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: 100 pytań do ....

Post autor: wisnia101 »

http://www.allegro.pl/item848503453_szy ... p_hcm.html

Obrazek

Jeszcze jedno pytanie, to naczynie nie jest z KO tylko z stali 10\18 mieszanki chromowo niklowej, czy sie bedzie nadawac??
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Kucyk »

Wyśmienicie będzie się nadawać! :ok:
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Juliusz »

@wiśnia101

Są właściwie trzy główne grupy stali, które nas interesują ze względu na odporność chemiczno/termiczną a zawężone dwie grupy.

1. Stal Kwaso Odporna co widzimy na forum jako: KO, K/O. Jest to stal o nierdzewna o dodatkowej odporności na kwasy (silne kwasy: solny, azotowy, siarkowy - chemicy mnie poprawią).

2. Stal nierdzewna -

[w angielskim Stainless Steel (S/S) = stain -> plama, steel -> stal - czyli stal nie plamiąca się]; tych jest ogromna ilość, lepsze, gorsze, magnetyczne i niemagnetyczne, spożywcze, 'chemiczne', cukrownicze itp. O tych stalach jest cała nauka a jako anegdotę dodam fakt, że w cukrowniach używa się specjalnej stali nierdzewnej 'cukro-odpornej'... Tak mi powiedział, poprzedni sąsiad, piszą pracę doktorską na temat właśnie stali nierdzewnych w cukrowni. Podobno mieszanina cukru z wodą (soku) przy jakieś temperaturze ... 70C -80C jest żrąca i wyżera również spożywcze stale nierdzewne.

3. Stal żaro-odporna. Niby takiej stali nie używamy. Ma ona jednak właściwości antykorozyjne, jest odporna na utlenianie w wysokich temperaturach i nie zardzewieje w naszym procederze.

Stal 10/18 (nie pamiętam już symboli polskich norm) sugeruje, że jest w niej 10% chromu i 18% niklu???? czyli typowych składników stali nierdzewnych. Jest to stal używana na naczynia kuchenne i noże.

To dobra stal i otrzymasz z niej 'stalowy' trunek.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: 100 pytań do ....

Post autor: wisnia101 »

.... a wiec :)

Małymi kroczkami zbliżam się do debiutu, ale jeszcze kilka pytań mam.

Co sadzicie o zaprawkach i esencjach??

http://www.euro-win.pl/sklep/index.php?cPath=75

Jakich efektów można się spodziewać ??

Wyjaśnijcie mi jedną rzecz, mianowicie czemu coś takiego

http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=105

Wyskalowano tylko 0-20 Blg, wszędzie gdzie czytam to najlepszy poziom cukru to 22Blg wiec jak to zmierzyć??
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Kucyk »

O zaprawach cały temat: http://alkohole-domowe.com/forum/zapraw ... -t924.html

Co do Blg, to nikt tu chyba nie pisał, że 22Blg jest najlepszym stężeniem, ale najwyższym. Zresztą gęstościomierz służy do określenia stopnia fermentacji, a nie do dawkowania cukru, którego to ilość jest z góry obliczona i wiadoma. Cukier, jeśli jego ilość ma przekroczyć 200g w litrze nastawu dodajesz stopniowo w dwóch, trzech porcjach.
Instrukcja stosowania densymetru znajduję się np. tu: http://alkohole-domowe.com/forum/post5884.html#p5884
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Zygmunt »

Mi zdarzyło się kilka razy napisać, że 22BLG to dobry początek- bo Bayanusy, których używam bez problemu radzą sobie ze startem w takiej ilości.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: 100 pytań do ....

Post autor: wisnia101 »

A co do owocówek lub jeśli chcemy do dać jakieś kompoty lub bombarze.
A miody pitne?? Myślałem że ta skala jest większa ??
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Juliusz »

Curkomierze, balingomierze, winomierze itp - są to 'mierniki' gęstości nastawu (ilości cukru w roztworze) ale zgrubne. Nastawiając płyn do fermentowania (zacier, nastaw, miód) polegamy na proporcjach, z których 'budujemy' nastaw -> na daną ilość wody, dajemy tyle a tyle cukru i z tego znamy daną gęstość roztworu.

'Balingomierz' służy nam raczej do sprawdzania zakończenia fermentacji, kiedy np. gęstość cukrówki spada do zera lub nawet niżej (bo już jest alkohol).

Jeśli chcemy/musimy mierzyć roztwór o nieznanej gęstości a 'ballingomierz' wskazuje poniżej skali to gęstość np. 22 można dość dokładnie zgadnąć, przybliżyć. Skala takiego instrumentu jest liniowa = dodatek jednakowej ilości cukru do roztworu powoduje jednakową zmianę głębokości zanurzenia. Czyli jak skala kończy się na 20 a każdy stopień ballinga na naszym ~mierzu to 1mm na skali, zanurzenie płytsze o 2mm wskaże, że roztwór ma 22 blg.

Miody pitne, szczególnie te bardzo ciężkie (słodkie) jak dwójniak czy półtorak, miesza się na wagę.

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: 100 pytań do ....

Post autor: wisnia101 »

...

Przygotowania w toku (można by powiedzieć za są bardzo zaawansowane), ale kolejne pytania mi się nasuwają.

A wiec w moim domowym barku znajduje się kilka butelek z bardzo mała ilością jakimś tam trunków. Czy gotując pozostałości z kilku psoceń mogę dodać resztki tych alkoholi, domyślam się ze tak, ale nie chcę zrobić w domu jakiejś bomby.


Jedno pytanie co do grzałek elektrycznych, próbował ktoś skonstruować tak pojemnik a żeby grzałka była połączona z termostatem i automatycznie regulowała temperaturę??

Pozdrawiam
Wisniowy

...
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Calyx »

wisnia101 pisze:...Jedno pytanie co do grzałek elektrycznych, próbował ktoś skonstruować tak pojemnik a żeby grzałka była połączona z termostatem i automatycznie regulowała temperaturę?? ...
Nikt (z tego co wiem) nie próbował, masz więc szansę być pierwszym, który zastosuje to w praktyce.
Później tylko opisz dlaczego ten pomysł jest do bani, i dlaczego nie powinno się
stosować tego rozwiązania. Może wtedy przestanie (po raz setny) pojawiać się na forum
patent na takie "rewelacyjne" rozwiązanie.

Alkohole z barku możesz oczywiście dolać zarówno do nastawu jak i do drugiego psocenia.
Dlaczego wydaje Ci się, że w ten sposób zrobisz bombę????

Wciąż mam wrażenie, że początkującym Psotnikom nie chce się poszukać rozwiązania
problemów. Większość z nich jest opisana na forum, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.
Samo uszeregowanie tematów i zagadnień na foremce "prowadzi za rączkę"
warto poszukać, poczytać.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Kucyk »

Że się Kolega Wiśnia nie spocił za karę przeczyta temat o automatyce od posta http://alkohole-domowe.com/forum/post13050.html#p13050 i napisze dlaczego nie zastosuje termostatu.

Czy można dodać zlewek trunków do zacieru, bądź surowej psoty? Można, ale równie dobrze można spartolić sobie cały wypęd: http://alkohole-domowe.com/forum/post1428.html#p1428

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: 100 pytań do ....

Post autor: wisnia101 »

EDYTA by Kuc: Kolego wisnia101, wywaliłem niemerytoryczną część Twojego posta z osobistymi wycieczkami do innych użytkowników, mając nadzieję, że przywróci to Ci właściwy pogląd na korzystanie z tego oto zacnego forum AD.
Calyx pisze:
Alkohole z barku możesz oczywiście dolać zarówno do nastawu jak i do drugiego psocenia.
Dlaczego wydaje Ci się, że w ten sposób zrobisz bombę????
Jak już napisałem wydaje mi się ze nie będzie z tym problemu, ale to jest chemia może są pewne zasady co do mieszania pewnych alkoholi tak tylko przypuszczałem.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Zygmunt »

wisnia101 pisze:
Wybacz kolego Calyx ale nie każdy ma tak rozległa wiedzę jak ty, nie będę spędzał kolejnej nocy na znalezienie jakiejś głupoty.
Z takim podejściem, to radzę zabrać się za rzeźby z zapałek. Tam żadne przygotowanie nie jest potrzebne.

Nie możesz pisać i żądać odpowiedzi! Z forum żeby wyciągać, trzeba też dawać- jak w życiu. Więc czytaj i niech Ci się chce- nie będziesz dostawał wszystkiego na tacy....
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Calyx »

wisnia101 pisze:..Wybacz kolego Calyx...Jak cie wku...a ciagle "prowadzi za rączkę" to po co tu zaglądasz??...
Wiśnia, chyba niepotrzebnie się obrażasz
i niepotrzebnie usiłujesz ustawić mnie w jakimś tam szeregu.
Niestety nadal twierdze, że nie chce Ci się poszukać i poczytać
do czego sam się przyznajesz:
"nie będę spędzał kolejnej nocy na znalezienie jakiejś głupoty"
(poświęcenie czasu hobby nie jest wg mnie głupotą).
Oczywiście masz rację, że ten dział jest do zadawania pytań,
tylko nie na tym rzecz polega, żeby udzielać wciąż tych samych odpowiedzi.
Każde forum działa na zasadzie wzajemnej pomocy
ale również na zasadzie:
"zanim zadasz pytanie, sprawdź czy nie ma już na nie odpowiedzi"
Moją wypowiedzią nie miałem zamiaru nikogo urazić jak również
niczyje wypowiedzi mnie nie "wku...a"(ją).

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: 100 pytań do ....

Post autor: wisnia101 »

Przepraszam nie potrzebie się uniosłem.
Jestem na etapie budowy pierwszego prostego destylatora i na to głównie poświęcam swój wolny czas, uwierzcie mi ale dla kogoś zielonego takiego jak ja jest mnóstwo ciekawych tematów których chciał bym zgłębić wiec chłonę i chłonę, ale nie tylko hobby człowiek żyje.

Niektóre rzeczy naprawdę ciężko znaleźć, a niekiedy czasu brak.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Juliusz »

@wiśnia101
Niektóre rzeczy naprawdę ciężko znaleźć, a niekiedy czasu brak.
Wszyscy z nas powinni zgodzić się z tym stwierdzeniem - forum to nie książka z indeksem i numerami stron, do których indeks zaprowadzi.

@all
Pozostaje abyśmy byli bardziej wyrozumiali (Ci zaawansowani) ale też bardziej cierpliwi (Ci nowi, szukający).
Dodam, że pojawia się tu kwestia wieku forumowicza. Dla młodszych, komputer, internet jak i system forum jest, powiedzmy zjawiskiem naturalnym; dla nas starszych (nie twierdzę, że wiśnia101 jest starszy) komputer to obce zjawisko. My, starsi, wychowaliśmy się na książkach i do np. forum podchodzimy nieumiejętnie i jest to trudno zmienić. Ja do dziś mam problemy ze znalezieniem postów na dany temat (pamiętajmy, że
system forum nie jest sterowany algorytmem sztucznej inteligencji, który 'domyśli' się, 'zgadnie' intencję szukającego.

Wyrozumiałość bardziej zaawansowanych mogłaby polegać na pomocy w formie wyszukania tematu i podania linku z zachętą do przeczytania raczej niż z tekstem pokazującym irytację.

Wyrozumiałość u mniej zaawansowanych mogłaby się objawiać chęcią czytania tego co inni sugerują.

W końcu pozostaje, dla naprawdę mało cierpliwych, zignorowanie 'oczywistego' pytania, na które już dano odpowiedź wielokrotnie - przecież nikt nas nie zmusza batem do odpowiadania 5 raz na to samo pytanie...

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Autor tematu
wisnia101
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 2 gru 2009, 21:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: 100 pytań do ....

Post autor: wisnia101 »

...

a wiec kolejne niejasności mnie opanował.

Całkiem przypadkiem dostało się w moje ręce kilka przydatnych (mam nadzieje) rzeczy.
Mianowicie :

P1020186.JPG
P1020193.JPG
P1020195.JPG
P1020196.JPG

Z tych elementów chciałbym złożyć i zmontować termometr to mojego szybkowaru.
Pytania do was.
Na ile rzetelny będzie pomiar w tak zamontowanym termometrze.
Czy odizolować cała przestrzeń miedzy wskaźnikiem termometru a pokrywka (miało by to na celu zwiększenie dokładności)
Czy do połączeni mogę użyć taśmy teflonowej??
Z jakiego materiału zbudowane są te elementy ( na pewno nie miedz, wydaje mi się ze mosiądz) i czy będzie się takie coś nadawać??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: 100 pytań do ....

Post autor: Zygmunt »

W Pot-stillu termometr pełni wyłącznie funkcję informacyjną, więc ten wystarczy w zupełności. Możesz użyć taśmy teflonowej.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

dreiko
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: dreiko »

To co zaprezentowałeś na zdjęciach jest wykonane z mosiądzu. Wiem że wygląda dobrze i aż się prosi żeby tego użyć w aparaturze ale radziłbym Ci tego nie stosować z uwagi korozję mosiądzu. Jest to opisane dokładniej tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mosi%C4%85dz
Lepsze wrogiem dobrego!

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: 100 pytań do ....

Post autor: bogdan »

Akurat korozją mosiądzu bym się nie przejmował. Pomiar temp. będzie bardzo odchylony od rzeczywistej. Termometr tarczowy, jak i każdy inny który chcesz zastosować powinien mieć sondę zanurzoną w cieczy. Myślę, że takie zastosowanie jest tyle warte co brak termometra. Odbieraj psotę na oko, woltaż i smak.
Jednak jeśli chcesz mieć termometr, poszukaj takiego spożywczego z długą sondą.

pozdrawiam Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”