Chcę zrobić pierwszy raz zacier z żyta na próbę. Czy te proporcje będą ok?
Śruta żytnia - 5kg Woda - 20L Keg 30L.
Z tego co wyczytałem uzyskam z jednego gotowania teoretycznie jakieś 1,5L 95% ?
Mam dostęp do śruty żytniej, chcę zatrzeć enzymami. Podobno zacier żytni nawet w płaszczu się przypala, czy to prawda? Rozważam zakup worka filtracyjnego.
______________________________________________________________________ Kolumna typu: AAbratek Keg: 30L Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm Średnica: 76,1 mm Grzanie: Taboret gazowy Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Po fermentacji odcedź śrutę przez worek filtracyjny bo na pewno się przypali. Aby uzyskać rzadszy zacier warto podczas dodawania enzymu scukrzającego dodać też enzym rozrzedzający zacier ,inaczej zmniejszający lepkość zacieru. Wtedy zacier będzie rzadszy i bardzo łatwy do odcedzenia.
Ja zawsze zacieram 1 kg mąki lub śruty na 3 litry wody. Z ilością zacieru nie przesadzaj bo zaciery mają tendencję do pienienia się zarówno podczas fermentacji jak i destylacji. Wlejesz za dużo do kega i możesz mieć bardzo niestabilny proces bo będzie Ci zatykało od dołu kolumnę. Dlatego warto wlewać np. 20 litrów zacieru do trzydziestolitrowego kega a dodatkowo dodać z 3 ml antypiany.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości