ŻURAWINÓWKA
-
- Posty: 69
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 10:27
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gostynin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Patrząc po prawie roku od wpisu z przepisem na nalewkę z żurawiny dopatrzyłem się strasznego błędu z mojej strony, za co z góry serdecznie PRZEPRASZAM a mianowicie złe proporcje. Powinno być:
-6 szklanek żurawiny
-3 szklanki cukru
-3l psotki 50%
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.
-6 szklanek żurawiny
-3 szklanki cukru
-3l psotki 50%
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Pozdrawiam Tonic
-
- Posty: 194
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: ŻURAWINÓWKA
Trzeba uważać na ilość cukru, bo kupowana u nas suszona żurawina wielkoowocowa potrafi być bardzo zasłodzona, kandyzowana. Pochodzi przeważnie z USA/Kanady . W oryginale paskudna dość w smaku. Nasza, rodzima, niestety coraz rzadziej występuje a na dziko jest wspaniała.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: ŻURAWINÓWKA
Jakiś czas temu, ze 3 miesiące, zalałem suszoną żurawinę alkoholem. A było jej pełna 5 litrowa butla.
Alkoholu weszło w tą butlę ok 1,5 l. Po ok 2 tygodniach zlałem 1 obciąg. I co się okazało.
Alkohol wypłukał jakiś tłuszcz, pewnie owoce były pryskane aby się nie kleiły. Zurawina zakupiona w T..o.
Zebrałem tej tłustej zawiesiny ok.1/2 szklanki i wywaliłem.
Kolejne 2 zalania butli nie wypłukały już tego tłuszczu.
Sama nalewka , 3 obciągi zmieszane razem, doba w smaku, choć baaardzo esencjonalna.
Butla z żurawiną ponownie zalana. I pewnie jeszcze kilka razy powtórzę procedurę.
Alkoholu weszło w tą butlę ok 1,5 l. Po ok 2 tygodniach zlałem 1 obciąg. I co się okazało.
Alkohol wypłukał jakiś tłuszcz, pewnie owoce były pryskane aby się nie kleiły. Zurawina zakupiona w T..o.
Zebrałem tej tłustej zawiesiny ok.1/2 szklanki i wywaliłem.
Kolejne 2 zalania butli nie wypłukały już tego tłuszczu.
Sama nalewka , 3 obciągi zmieszane razem, doba w smaku, choć baaardzo esencjonalna.
Butla z żurawiną ponownie zalana. I pewnie jeszcze kilka razy powtórzę procedurę.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: ŻURAWINÓWKA
A tak na marginesie ten daktylowy był jedynie słodki i ciemny , bez wyrażnego smaku.
Może jako słodzik sie nada ale jako nalewka mi osobiście nie podszedł.
Nie wykluczone. Chociaż zalew na daktylach był klarowny.wawaldek11 pisze:Chyba wszystkie suszone owoce (rodzynki, śliwki, daktyle, kiwi, goji itd.) dostępne w handlu są w podobny sposób konserwowane aby się nie sklejały,
A tak na marginesie ten daktylowy był jedynie słodki i ciemny , bez wyrażnego smaku.
Może jako słodzik sie nada ale jako nalewka mi osobiście nie podszedł.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Re: ŻURAWINÓWKA
Witajcie.
Też zamierzam popełnić coś w ten deseń.
Psota po dwukrotnej rektyfokacji, dębiona, wyleżakowana- naprawdę niezła, jakoś mi się "przejadła" . Co na nią spojrzę, "to mnie jakoś mdli?"
Może coś na słodko.
W ubiegłym roku była agrestowa- jeszcze jest !, orzechowa- taka zdrowotna na brzuszek, 5l wiśniówki- , to może teraz właśnie uderzę w żurawinę. Choć przyznam szczerze, że nastaw na suszu również wyszedłby zacny. Btw...
Na suszonych śliwkach, bez porównania mega lepszy od cukrówki.
A więc postanowione.
Myślę, że 350gram przelane wrzątkiem i zalane 1,5l- 55% dobrem z pewną ilością cukru coś pomoże. A co mi tam, gorsze nie będzie, zawsze to będzie można jeszcze rozcieńczyć a koszt niewielki.
Pozdrawiam
Też zamierzam popełnić coś w ten deseń.
Psota po dwukrotnej rektyfokacji, dębiona, wyleżakowana- naprawdę niezła, jakoś mi się "przejadła" . Co na nią spojrzę, "to mnie jakoś mdli?"
Może coś na słodko.
W ubiegłym roku była agrestowa- jeszcze jest !, orzechowa- taka zdrowotna na brzuszek, 5l wiśniówki- , to może teraz właśnie uderzę w żurawinę. Choć przyznam szczerze, że nastaw na suszu również wyszedłby zacny. Btw...
Na suszonych śliwkach, bez porównania mega lepszy od cukrówki.
A więc postanowione.
Myślę, że 350gram przelane wrzątkiem i zalane 1,5l- 55% dobrem z pewną ilością cukru coś pomoże. A co mi tam, gorsze nie będzie, zawsze to będzie można jeszcze rozcieńczyć a koszt niewielki.
Pozdrawiam
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: ŻURAWINÓWKA muśnięta żubrówką
Na prośbę kolegi podaję przepis na autorską nalewkę:
Żurawinówkę robię ze świeżych, czasem przemrożonych żurawin, kupionych od okolicznych zbieraczy, a najczęściej od sympatycznej Pani zbierającej owocki w rezerwacie Obary. Żurawinę - cały słój 4,2l - zalewam do pełna alko. ok. 60-70%. Stoi aż mi się przypomni. Całe owoce chyba nie oddają dobrze smaków, więc blenduję całość i jeszcze trochę czeka. Po odcedzeniu jeszcze raz zalewam alko ok. 40% i po różnym czasie odcedzam. Łączę nalewy, dosładzam i dodaję esencji żubrówkowej, na smak. Ale delikatnie. Łatwiej dodać niż odjąć Od zakupu żurawin do degustacji czasem mija kilka lat. Teraz mam z 2014.
Druga wersja, to wykorzystanie przecieru żurawinowego, bo sporo tego robię. Żurawiny mielę maszynką i mieszam z cukrem 50/50 wagowo. Jak mam szczęście, to po zakręceniu słoików nie fermentują. Bo czasem tak i potrzebna jest lekka pasteryzacja. I ten przecier wystarczy wymieszać z alko, odcedzić i mamy bazę.
Żurawinówkę robię ze świeżych, czasem przemrożonych żurawin, kupionych od okolicznych zbieraczy, a najczęściej od sympatycznej Pani zbierającej owocki w rezerwacie Obary. Żurawinę - cały słój 4,2l - zalewam do pełna alko. ok. 60-70%. Stoi aż mi się przypomni. Całe owoce chyba nie oddają dobrze smaków, więc blenduję całość i jeszcze trochę czeka. Po odcedzeniu jeszcze raz zalewam alko ok. 40% i po różnym czasie odcedzam. Łączę nalewy, dosładzam i dodaję esencji żubrówkowej, na smak. Ale delikatnie. Łatwiej dodać niż odjąć Od zakupu żurawin do degustacji czasem mija kilka lat. Teraz mam z 2014.
Druga wersja, to wykorzystanie przecieru żurawinowego, bo sporo tego robię. Żurawiny mielę maszynką i mieszam z cukrem 50/50 wagowo. Jak mam szczęście, to po zakręceniu słoików nie fermentują. Bo czasem tak i potrzebna jest lekka pasteryzacja. I ten przecier wystarczy wymieszać z alko, odcedzić i mamy bazę.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 cze 2019, 14:37 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: ŻURAWINÓWKA
Wczoraj otworzyłem moją nalewkę z żurawiny. Robiłem wg prostego przepisu, żadnych dodatków. W smaku jest kwaskowa, lekko cierpka. Bardzo dobra... Ale w tym wypadku, moim zdaniem, tylko bardzo dobra. W smaku niemal identyczna jak nalewka z brusznicy, jednak ta druga jest nieco bardziej intensywna. Jej kolor również jest nieco bardziej czerwony. Na dodatek brusznicy nie trzeba mrozić, klaruje się o wiele szybciej i jest mniej osadów. Może żurawina faktycznie potrzebuje wanilii żeby stać się lepsza, ale ja zostanę jednak przy brusznicy. Chyba, że będę miał za dużo alkoholu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 cze 2019, 21:39 przez zając_poziomka, łącznie zmieniany 1 raz.