Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Zmywaki raz jeszcze, czyli druciak druciakowi nierówny.
Napisane: piątek, 27 sty 2012, 13:48
Szanowni koledzy. Większość z nas (chyba ) używa zmywaków do wypełnienia swych kolumn. O testach na wytrzymałość i cenach było już chyba wszystko, ale czy ktoś zwrócił uwagę na inne cechy zmywaków Zagadka dla was. Czym różnią się te zmywaki?
Załącznik:
zmywaki.jpg
Jeszcze raz każdy osobno:
Załącznik:
DSC01139.JPG
Załącznik:
DSC01141.JPG
Załącznik:
DSC01142.JPG
Oprócz tego, że wszystkie są "nierdzewne". Pomogę wam. Pierwszy jest z Lidla ( trzy zmywaki za niecałe 3 zeta), drugi z firmy Interchemall(3,09 zł za sztukę),
Załącznik:
DSC01136.JPG
trzeci z firmy Arix (ok. 3 zł za komplecik ze ściereczką i czyścikiem)
Załącznik:
DSC01137.JPG
Dwa ostatnie są o dobre 50% większe od Lidlowskiego, ale nie w tym rzecz. Otóż jak dobrze się przyjrzycie, to ten ostatni ma dużo gęściej skręcone zwoje i o mniejszej średnicy. Lidlowski i z Interchemalla mają średnicę zwojów 4-4,2 mm, ten z Arixa 3-3,2 mm a więc, po upakowaniu w kolumnie będzie miał mniejszy przewiew od innych zmywaków i tym samym kolumna będzie pracowała efektywniej, coś jak sprężynki pryzmatyczne o mniejszej średnicy. Kupując te zmywaki (Kaufland) dodatkowa zaopatrzymy naszą kobitkę w roczny zapas ściereczek i czyścików więc i łaskawszym okiem spojrzy na nasze hobby Z psotniczym pozdrowieniem - radius
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Tytuł: Re: Zmywaki raz jeszcze, czyli druciak druciakowi nierówny.
Napisane: niedziela, 29 sty 2012, 10:00
radius napisał(a):
... ten ostatni ma dużo gęściej skręcone zwoje i o mniejszej średnicy. ... po upakowaniu w kolumnie będzie miał mniejszy przewiew od innych zmywaków i tym samym kolumna będzie pracowała efektywniej, coś jak sprężynki pryzmatyczne o mniejszej średnicy.
Radius, nie wiem czy do końca w przypadku wypełnienia zmywakami na plus będzie zagęszczanie wypełnienia Ja miałem duuuże problemy ze stabilizacją i zalewaniem, gdy miałem wypełnienie z druciaków (zapewne zbyt mocno upchane). Niestety do rury fi 42 (zew) ciężko było zapakować zmywaki, aby ich lekko w trakcie "montażu" nie upchać. Może przy większej śred. rury łatwiej jest zachować odpowiedni stopień zagęszczenia - optimum o ile dobrze pamiętam było w okolicach 250-300 g/L. Tak czy owak jestem ciekawy jak w praktyce się sprawdzą "gęściejsze duciaki" i czy nie będzie problemu z odprowadzeniem flegmy z wypełnienia (a tym samym zalewania kolumny). Pozdrówka
Napisane: niedziela, 29 sty 2012, 11:40
Gottiger, rura 42 mm to także mój koszmar. Na tym się nie daje pracować. Po prostu. Chyba, że ktos ma bardzo dużo czasu, cierpliwości i odbiera w okolicach 0,5 - 0,7 l /h. Mi ją ciągle zalewało.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Napisane: niedziela, 29 sty 2012, 13:18
pokrec napisał(a):
rura 42 mm ... Na tym się nie daje pracować ... odbiera w okolicach 0,5 - 0,7 l /h. Mi ją ciągle zalewało.
Nie do końca jest tak źle Owszem miałem problemy z zalewaniem przy 3 i 4 psoceniu, ale powodów było 3: - po myciu i suszeniu zmywaków, najprawdopodobniej zbyt mocno je upakowałem, - filtr miedziany ze zrolowanej siatki po zapchaniu się blokował odpływ, - 2 powyższe pkt i dodatkowo budowa mojego instrumentu - na dole mam redukcję na 1" (wynikła z przeróbek i braku wiedzy na początku mojej % drogi)
Na chwilę obecną mam nowe wypełnienie oraz poprawione sterowanie przepływem wody. Wypełniłem (patrząc od dołu): - 1 zmywaczek podtrzymujący - ok 25cm pierścieni miedzianych - przegródka - "gniazdko" z drutu nierdzewnego (aby miedź nie mieszała się z nierdzewką) - ok 90cm pierścieni nierdzewnych
Dzięki pierścieniom znacząco poprawiła się praca: - brak zalewania - sprawniejszy reflux - zdecydowany wzrost jakości 96-96,5 przy 1-wszy podejściu (lepszy rozdział) - wzrost szybkości odbioru (narazie ok. 0,8-0,9L/h) Mam pewien zamysł co by poprawić szybkość odbioru - liczę na 1-1,2L/h - próba już niedługo
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości