Witaj Kol @gotiger! niestety okazały się lipą po próbie z magnesem:bardzo_zly: (post wypelnienia-miedziane-kolumn-t3180.html) ciekawe czy są takie z prawdziwej miedzi...
Próba z magnesem jest kiepska, czasem magnes łapie zmywaki, które w kolumnie działają dobrze.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Zygmunt, ja do zmywaków nic nie mam - przekonaliście mnie i mam już wypełnioną nimi (te z lidla) przedłużoną kolumienkę (cała ma 140cm). Zobaczymy co mi wyjdzie na nich, bo przymierzam się do zakupu/zrobienia tych z drutu nierdzewnego. Wydaje mi się, że dłużej posłużą i nie trzeba ich ubijać w kolumnie oraz łatwiej wsypać/wysypać w celu czyszczenia/prażenia itp.
Co do tych zmywaków miedziowanych, to faktycznie można zaryzykować (jeżeli ich cena nie jest wygórowana) i użyć jako wypełnienia. Obawiam się tylko, że grubość powłoki galwanicznej miedzianej jest na tyle "skromna", że po kilku użyciach takiego wypełnienia i czyszczeniu go (np. w kwasku cytryn.) może z niej (powłoki) niewiele zostać Chyba, że niesłusznie się martwię - proszę o weryfikacje.
@gotiger, nie warto ryzykować. Po pierwsze, rzeczywiście mogą mieć bardzo cieniuchną powłokę miedzi, a po drugie te zmywaki są zrobione ze siatki o oczku 5mm, więc takie wypełnienie będzie mieć bardzo niski stosunek P/V, a przez to i destylat będzie o dużo niższej mocy niż przy wypełnieniu z "normalnej" siatki miedzianej. Kilkanaście złotych więcej a produkt końcowy będzie o wiele lepszy.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Kolego gotiger jeżeli nie masz 100% pewności że dany element wypełnienia wykonany jest, z miedzi lub z stali ko, to lepiej go wyrzuć. Sam naciąłem się na takie niby miedziane zmywaki jakieś 2 lata temu, jaki był skutek ich zastosowania opisuje dokładnie w temacie "Wypełnienie o różnej wartości PV".
Pozdrawiam!
______________________________________________________________________ doctis omnia casta
radius, arek.d1, może źle odbieram wasze wypowiedzi, ale mam wrażenie że piszecie tak, jakbym to ja miał te pseudo miedziane zmywaki kupować i testować Ja pisałem (chyba trochę w niewłaściwej formie) do kol. Simon_0284, który rozważał zakup takowych zmywaków. Także moja odp. była kontynuacją rozmowy. Nie miałem i nie mam zamiaru takowych niby miedzianych kupować i testować Mam pełny komplecik zmywaczków z Lidla + rolka z siatki miedzianej i wymieniać je będę jedynie na sprężynki z nierdzewki (za jakiś czas)
Ja u siebie tj. w Irlandi kupiłem zmywaki za stali nierdzewnej i choć magnes je przyciągał to rdza się ich nie ima, przed zastosowaniem terroryzowałem je roztworami soli i octu i nie zrobiło to na nich żadnego wrażenia. Tak więc próba magnesowa wg. mnie nic nie daje a jeśli producent podaje, że są nierdzewne to takie być powinny, może to śmieszne, ale jeśli piszą że zmywak jest nierdzewny to może da się reklamować taki produkt z tego powodu, że producent nas oszukuje.Tylko komu by się chciało z jednym zmywakiem gonić do sklepu i upomina się.
______________________________________________________________________ Dziadek psocił, Ojciec psocił, a teraz przyszedł czas na mnie
Wrzućcie zmywaki do kwasu siarkowego, zobaczymy ile wytrzymają... Boże, nie rozumiecie, że testy w zasadzie sodowej, soli, occie czy kwasie z akumulatora są bez sensu?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości