Zmiany w budowie kolumny aabratek i zmniejszenie kosztów
Jestem już po kilku(nastu?) procesach i się tak zastanawiam. Zawsze odbieram tak, że po stabilizacji i odebraniu przedgonu, prędkość odbioru gonu dobieram w następujący sposób. Obserwując temperaturę na 10 półce powoli zwiększam odbiór, jeżeli temperatura skoczy o 0,1 delikatnie przykręcam i czekam aż po wróci do pierwotnego poziomu. W ten sposób prowadzę cały proces grzejąc przy tym jedną grzałką 2kW bez regulatora. Czy odbiór w ten sposób może psuć smak gonu ? a może spróbować na większej mocy ?
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Zmiany w budowie kolumny aabratek i zmniejszenie kosztów
A nie lepiej ustalić moc zalania dla swojej kolumny. Zejść z mocą 10-15% i z bani. Za posmaki jak mniemam w kolumnie odpowiada niedokładne cięcie frakcji. Dodatkowo ludzie na forach np Akas to zbadali i bezpiecznie proponują 12ml na 1 kW mocy. Co ułatwia sprawę początkującym. Stoper w rękę strzykawkę menzurkę z dokładną podziałką sprawdzoną strzykawką i wio. No i oczywiście trzeba zmierzyć czy mamy te 2kW. Czytałeś kompendium lesgo58? Tam naprawdę jest na początek wiedzy aż nadto.
Re: Zmiany w budowie kolumny aabratek i zmniejszenie kosztów
Odbieram 20ml na minute przy 2kW, nie mierzyłem czy rzeczywiście jest 2kW zakupiona z destylandii, jak będę miał okazję to zmierzę moc. Czytałem wiele razy, i radzą przy moich sprzętach jechać na 2kW, a nie pod progiem zalania. Zbieram sobie do różnych butelek numeruję i potem niucham więc myślę że to nie jest kwestia cięcia. Moja kolumna nie jest cała ocieplona, od kega 20cm nie ocieplone, potem 1m ocieplony i do góry już nie. Część kolumny ponad OLM nie jest idealnie prosta, ale skrzywienie jest naprawdę minimalne. Czy te niedociągnięcia mogą psuć destylat ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.