Złoty środek na owocówkę?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy

Post autor: Szlumf »

lesgo58 pisze:Wszystko jest OK.
Spojrzyj na rybkę. ....
No i zgłupiałem.
Patrzę na rybkę i widzę, że dla 84,2*C na głowicy powinno kapać około 80% a dla 85,5*C na głowicy około 75-77% a nie 90% i 87%. Czy źle interpretuję rybkę?
alembiki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: lesgo58 »

Dobrze interpretujesz.
A ja użyłem zbytniego skrótu myślowego.
Pisząc post chciałem tylko wskazać,że przy pracy na tak dużym stężeniu w kegu może spodziewać się wysokiego procentu w destylacie.
Przy dobrze działających/wskazujących termometrach przykład rybki powinien się sprawdzić.
Mnie jednak też się wydaje, że termometr w głowicy zawyża. Być może też w kegu. Albo alkoholomierz przekłamuje. Albo jedno i drugie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: Duch Wina »

lesgo58 pisze:....Jak zwiększysz moc grzania to i moc tego co będzie kapać tez się trochę zmniejszy. I odwrotnie.
No tak, już wcześniej coś takiego było napisane. Pomyślałem, że to nielogiczne i nie zgłębiałem tematu :D .
Generalnie już prawie skończyłem koncercik. Nienerwowo na LM, bez refluksu, goniąc do 90st na głowicy odebrałem 8,2 l o mocy ogólnej 73,5%. :|
Aromat jest silny, smak wyraźnie słodkawo-owocowy. Część zostawię na likierowanie wina, część trzeba będzie rozcieńczyć do akceptowalnej mocy (40%) no i do loszku na jakiś rok :D .
Rozcieńczanie zrobić od razu i tak leżakować? Czy lepiej niech dojrzewa w tym stężeniu?
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: Duch Wina »

lesgo58 pisze:....
Mnie jednak też się wydaje, że termometr w głowicy zawyża. Być może też w kegu. Albo alkoholomierz przekłamuje. Albo jedno i drugie.
Jeśli już to ten w KEGu może nie podawać właściwej temperatury. Czujka nie jest zanurzona w cieczy tylko w oparach.
Przy okazji zapytam jeszcze o typowe straty odzyskanego spirytusu jakie notujecie. Właśnie skończyłem zabawę z pozostałościami po smakówkach. Dokładanie wyliczyłem ile spirytusu powinno być w nastawie przy tych obu dzisiejszych koncertach (11,1 l). Pieczołowicie zsumowałem moc we wszystkich naczyniach przed i po. Wycisnąłem w sumie 10,1 l. Czy taka 10%-towa strata jest akceptowalna?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: aronia »

Tylko od Ciebie zależy jak bardzo skrupulatnie będziesz odzyskiwał alkohol ze wsadu - jeżeli uważasz, że już więcej nie chcesz wyciągać/nie opłaca Ci się to tzn, że taka strata jest dla Ciebie akceptowalna.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: lesgo58 »

Duch Wina pisze: Przy okazji zapytam jeszcze o typowe straty odzyskanego spirytusu jakie notujecie. Właśnie skończyłem zabawę z pozostałościami po smakówkach.
Tak jak wspomniał aronia wszystko zależy od Twojej akceptacji.
Pytanie czy stratami nazywasz to czego już nie wydobywasz i przeznaczasz do wyrzucenia, czy to czego nie zaliczasz do serca?
A ty masz odpowiedni sprzęt aby móc odzyskać cały alkohol.
Podpowiem Ci jak ja to robię (destylując na kolumnie):
- montowałem odcinek 50cm rury całkowicie wypełnionej KO do kega. Dzięki temu odcinałem przedgony. I tę część wylewam. Jest to jedyna "strata",
- po zamianie rur na właściwą - przystosowaną i przeznaczoną do odbioru serca - odbierałem serce.
- gdy skończyło się serce zamieniałem ponownie rurę na tę całkowicie wypełniona i odbierałem resztę alkoholu (rektyfikując), który wykorzystywałem na dwa sposoby. Pierwszy to dolewka do następnego nastawu, a drugi to gromadziłem w osobnym naczyniu i poddawałem rektyfikacji po skończonym cyklu pędzenia owocówek.

W ten sposób odzyskiwałem cały alkohol.

Teraz gdy pracuję na alembiku postępuję w identyczny sposób. Z tym, że rura z kolumny do odbioru serca została zamieniona na czaszę deflegmatora Alembika.

Staram się odzyskiwać cały alkohol, gdyż jest on dla mnie zbyt cenny jako materiał na spirytus. Ewentualnie jako dolewka do następnego podobnego nastawu celem jego wzmocnienia i uzyskania większej ilości serca. Nie jest to bez znaczenia gdyż nastawy robiłem tylko i wyłącznie bez udziału dodatkowego cukru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: radius »

Szlumf pisze:Patrzę na rybkę i widzę, że dla 84,2*C na głowicy powinno kapać około 80% a dla 85,5*C na głowicy około 75-77% a nie 90% i 87%. Czy źle interpretuję rybkę?
Dobrze interpretujesz, ale chyba zapomniałeś o jednym;
Robię na krótkim Aabratku, bez refluksu z katalizatorem miedzianych sprężynek.
Te miedziane sprężynki, generują półki teoretyczne. Spojrzyj jeszcze raz na "rybkę" i sam zobaczysz, że dla 30-procentowego wsadu i przy dwóch półkach teoretycznych w katalizatorze (20-25 cm sprężynek), wypływający destylat będzie miał właśnie ok. 90% :ok:
Pracując z jakimkolwiek wypełnieniem, trzeba taką sytuację uwzględniać przy odczycie z "rybki" :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: Szlumf »

radius pisze: Te miedziane sprężynki, generują półki teoretyczne. Spojrzyj jeszcze raz na "rybkę" i sam zobaczysz, że dla 30-procentowego wsadu i przy dwóch półkach teoretycznych w katalizatorze (20-25 cm sprężynek), wypływający destylat będzie miał właśnie ok. 90% :ok:
Pracując z jakimkolwiek wypełnieniem, trzeba taką sytuację uwzględniać przy odczycie z "rybki" :)
Patrzę i patrzę i nijak nie mogę dojść jaki związek ma ilość półek z "rybką". Może masz inną "rybkę"?

No i znowu zgłupiałem. Dotychczas uważałem, że jak pary alkoholu mają np. 79*C to, zgodnie z moją "rybką", skrapla się alkohol o mocy 90% niezależnie od % wsadu i ilości półek.
Mógłbyś dokładniej napisać jak doszedłeś do tych 90% na podstawie "rybki", % wsadu i ilości półek.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: radius »

@szlumf, jak tylko uporam się z komputerem (buntuje się skurkowaniec ;), zamieszczę "rybkę" z opisem :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: aronia »

Rybkę i półki łączy ze sobą np. metoda Ponchona-Savarita. Przykładowy rysunek:
Wyznaczanie półek teoretycznych metodą Ponchona-Savarita.pdf

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: Szlumf »

@ Aronia.
A masz taki dla alkoholu bo ten chyba jest dla czegoś innego?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: aronia »

To jest tylko przykładowy końcowy schemat do całej metody, a oprócz tego jest jeszcze trochę obliczeń i w zależności od zadanych danych początkowych różnie się to przedstawia. Akurat dla układu etanol-woda nie posiadam jeszcze gotowego(bo jeszcze takiego nie robiłem), ale jeżeli podasz dane dla których mam dokonać obliczeń to w wolnej chwili postaram się przygotować. Jest tylko 1 problem - moje obliczenia są dla kolumn rektyfikacyjnych o działaniu ciągłym(zadany % surowca, destylatu i wywaru), ale myślę, że to tylko kwestia lekkiej modyfikacji arkusza.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: Szlumf »

@ Aronia.
Czy jesteś w stanie obliczyć wysokość półki teoretycznej dla wypełnienia, np. zmywaków, znając % wsadu, wysokość wypełnienia i % urobku? Ułatwi to określenie wysokości montażu dolnego termometru posiadaczom takiego wypełninia.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: aronia »

Nigdy czegoś takiego nie robiłem/nie znam metody jaką wykorzystywał np. radius w swoich testach - ale zawsze musi być ten pierwszy raz :D Tylko dane które posiadam dla interesującego nas układu przy stężeniu powyżej 80% nie pozwalają na zrobienie takiego schematu jak wstawiłem wcześniej i musiałbym albo poszukać innych albo kombinować w inny sposób.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: gr000by »

Kiedyś naciąłem się na pdf z opisem badania wysokości rzeczywistej półki teoretycznej dla danego wypełnienia, ale teraz nie mogę go znaleźć. Po 12stej odkurzę dysk zewnętrzny i na nim poszukam, bo był tam opis całej metody.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: Szlumf »

@ Radius.

Chyba załapałem o co chodzi z tymi półkami i rybką.
Przy 30% wsadu z kotła wychodzą pary o stężeniu 73% i temperaturze 86*C. Skraplają się na 1-wszej półce teoretycznej i ponownie odparowywują dając pary o stężeniu 85% i temperaturze 80*C. Skraplają na drugiej półce i odparowywują dając pary 89% o temperaturze 79*C odbierane na skraplaczu.
Myślę, że dobrze rozumuję.

Czyli niezależnie od półek Duch Wina ma jednak zły pomiar temperatur lub %.

Dzięki Radius za ciekawy trop i Aronia za podpowiedź.

P.S.
Czy gdzieś można znaleźć rozkład mocy spirytusu dla większej liczby półek. Na przykład dla 50 czy 100?
Lub dokładną rybkę a szczególnie jej dolny ogon.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: radius »

@Szlumf, bardzo dobrze zrozumiałeś :ok: Niestety, mam awarię programu na kompie i nie mogę edytować i zapisywać obrazów a tym samym wklejać do postów, ale co do dokładniejszej rybki to zerknij tutaj - http://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=10158
I tutaj - http://pl.scribd.com/doc/82636254/Disti ... #force_seo
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: ramzol »

@lesgo wrzucił trochę dokładniejszą http://alkohole-domowe.com/forum/destyl ... 40#p110086
Dodam tylko, że wiele mi to wyjaśniło :ok:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: Duch Wina »

radius pisze:....Te miedziane sprężynki, generują półki teoretyczne. Spojrzyj jeszcze raz na "rybkę" i sam zobaczysz, że dla 30-procentowego wsadu i przy dwóch półkach teoretycznych w katalizatorze (20-25 cm sprężynek), wypływający destylat będzie miał właśnie ok. 90% :ok:
Pracując z jakimkolwiek wypełnieniem, trzeba taką sytuację uwzględniać przy odczycie z "rybki" :)
Była już dyskusja na temat miedzianych sprężynek PLIPKA. Podawane wartości były różne od 7-20cm na półkę.
Zakładając skrajną wartość 7cm to pracowałem nawet na 3 półkach (20cm wypełnienia).
Oczywiście nie upieram się co do dokładności moich pomiarów - sam widzę, że rozbieżności pomiędzy moimi czterema termometrami sięgają 0,4 st. - dodatkowo na różnych temperaturach są różne (nie ma stałej poprawki) w związku z tym ciężko to skalibrować :(

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: marer »

Witam po dłuższym czasie .
Mam problem z destylacją wina a dokładniej to wypadłem z tematu :)
Miałem 80 litrów winka z winogron , przedestylowałem je pierwszy raz na krótkiej kolumnie i mam 15 litrów jakiegoś tam destylatu.
Zawsze odlewałem pierwsze 200 ml śmierdzącego i potem brałem co leciało , na końcu podciągałem refluxem aby wydobyć alkohol .
Jutro chce wszystko puścić jeszcze raz i proszę o wskazówki jak to zrobić najlepiej aby uzyskać aromat i piękny smak.
Nadmieniam że chce później dodać prażonego dębu aby nadać kolor i poprawić smak.
Może mi ktoś powiedzieć jak najlepiej poprowadzić destylację żeby było miodzio :)
Sprzęt mam jak widać w mojej galerii :
http://alkohole-domowe.com/forum/galeri ... -t207.html
Pozdrawiam i proszę o poradę bo jutro chcę jechać z koksem a wypadłem z wprawy.
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: szfagir »

Masz cały temat o tym. Każdy robi inaczej i odnajduje jakiś swój sposób. Na początkowych stronach masz moje rozważania na temat smakówek a także opisy jak koncertuję.
Na Twoim instrumencie można zagrać przyjemny smakowy koncercik. Osobiście bym odebrał pierwsze 50ml dla grilla, następnie krótką stabilizacja (15min) z kropelkowym odbiorem przedgonu, potem zaworek na full i lecisz. Po od kręceniu zaworka odebralbym jeszcze trochę ml kwiatków i potem juz do osobnego naczynia meritum sprawy:). Uzywasz Cu? Jeslu nie to kol. Gr000by ma temat o tym jak robić smacznie bez katalizatora. Mam nadzieję że trochę pomogłem.:)

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: marer »

Tak mam w krótkiej kolumnie 25 cm wypełnienia miedziane go. Siatkę miedziana zwiniętą w rulon i wyłożona do rury.
Dzięki Ci wielkie za odpowiedź. Idę pocic, jeśli wpadnie Ci coś jeszcze na myśli z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam Marer.

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: marer »

Jestem juz po [SMILING FACE WITH SMILING EYES]
Wszystko poszło dobrze .
Po rozcienczeniu mam 20 litrów posty 50% .
Wszystko w szklanym gąsiorku, teraz tylko wiórki prażone kupie dołożę, rok poczekam i będę się degustował.
Mam jeszcze 0.7 litra rozpuszczalnika i 1.5 litra przedgonow. Pogonów nie łapał em bo mi się nie chciało. Na głowicy doszło do 89 stopni to zakończyłem .
Co do wody jakiej używam do rozcienczania to primavera.
Kiedyś używałem żywca ale wódka zalatywala Po smakiem stęchlizny.
Jeszcze raz pozdrawiam i życzę wszystkim wesołych świąt.
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: gr000by »

Pogonów czasem jest na tyle dużo, że warto je przerobić na spirytus. Ja odbieram wszystko ze wsadu, bo nawet z przedgonów i pogonów owocowych można zrobić coś niezłego po kolejnej destylacji - w moim przypadku wyszło mi "tylko" 13 litrów (w przeliczeniu na czysty alkohol) destylatu wieloowocowego, który aktualnie dębi się na brandy :).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: marer »

Gr000by.
Masz może jakieś sprawdzone źródło co do kupna dobrego prazonego dębu?
Co do pogonow to zbyt dużo ich nie było ponieważ pamiętam ile wlewalem alkoholu i o jakiej mocy do drugiej destylacji.
Sądzę że jakbym do końca pociągnął na refluksie oczywiście to max 0.7 czystego albo bym jeszcze wydobył.
A naprawdę nie chciało mi się juz grzać [WHITE SMILING FACE].
Mam przedgonow 1.5 litra i je kiedyś wykorzystam.
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: gr000by »

Od początku sam sobie piekę szczapy dębowe, które samodzielnie łupię z sezonowanego kloca dębowego. Kupiłem raz płatki mocno opiekane i utwierdziłem się w przekonaniu, że przygotowanie dębu w domu jest o wiele lepszym sposobem, na uzyskanie pożądanego efektu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: marer »

A nie chciałbyś odsprzedać mi na ten mój gąsiorek 20 litrowy tych Twoich platkow?
Pozdrawiam Marer.

70-MAREK
150
Posty: 162
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: 70-MAREK »

Witam,
Odświeżę nieco jeden z wątków który nie został "podjęty"
gary1966 pisze:
Szlumf pisze: Dodam, że wypróbowałem różne konfiguracje destylacji owocówek z użyciem kolumny.
Serwus, a OLM-a kolega też przetestował, jakie wrażenia?
Jeżeli nie to polecam :ok: .
Może któryś z kolegów się wypowie, ciekaw jestem? ;)

dziadyga
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 30 gru 2015, 17:20
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: dziadyga »

Witam. Mam takie pytanko. Puściłem na swoim mini cm-ie swoją 1 owocówkę z porzeczki. Zapach jest strasznie ostry. Dorzuciłem do tego trochę dębu. Czy czas da temu rade? destylat złagodnieje?
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: seneka »

Witam
Posiadam kolumnę z ovm oraz oddzielnie dokręcany olm z 20 cm wypełnienia pryzmatycznego. Zawsze owocówki robiłem na krótkiej rurze 20 cm sprężynki miedziane i głowica. Co sądzicie o tym żeby na katalizator miedziany nakręcić moduł olm odebrać przedgon odkręcić go i dalej już jak dawniej? Taki zabieg nie wyczyści za bardzo aromatu? Zawsze goniłem dwa razy. Może po takim zabiegu wystarczy tylko raz .Właśnie przymierzam się do gruszki.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: bananek63 »

Moja grusza będzie próbowana w niedziele na szerszym gronie. Robiona była na rurze KO z miedzią + OLM ze sprężynkami nad nim. Zapach delikatniejszy niż po pierwszym odpędzie ale za to w smaku również delikatniejsza, mniej piekąca. Napiszę w poniedziałek jak wrażenia żyri :)
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: seneka »

Pierwszym? Czyli robiłeś na 2 razy pierwszy stripping a później z olm?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: bananek63 »

Pierwszy stripping ale z OLM a drugi tak samo tylko, że do 40%.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: seneka »

No i co nie wyczyściło Ci za bardzo aromatu?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

centurius10
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 2 gru 2017, 12:48
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: centurius10 »

gr000by pisze:Gdy zapach zacznie przypominać zawierającą nieco przedgonów owocówkę, zmniejszam przepływ wody przez zimne palce, żeby zmniejszyć refluks i voltaż urobku i podstawiam pojemnik na właściwą część gonu. W tym momencie zazwyczaj mam około 80-83*C w głowicy. Zbieram wszystko co leci do 93-95*C na szczycie, czasem do 97*C, ale to tylko w przypadku gdy z chłodnicy nie śmierdzi głębokim pogonem, lecz pachnie owocami. Na początku leci destylat o mocy ~85% i powoli schodzi do ~40% przy 95*C.
Dopiero zaczynam przygody z destylatami i trochę tu czegoś nie rozumie i proszę o poradę. Zbierasz do 95*C? A jak to się ma do tego, by zbierać gon przy 78*C a jak będzie skok o 0,2*C to już pogon i to zbieramy oddzielnie?
Jak najlepiej postępowac przy ZP jak się chce zrobić owocówki?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: radius »

Skoro dopiero zaczynasz, to zwróć uwagę na tytuł tematu. Cytat, który zamieściłeś odnosi się do destylatów owocowych a nie do, za przeproszeniem, "produkcji" spirytusu z cukrówki :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

centurius10
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 2 gru 2017, 12:48
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: centurius10 »

Ok czyli jak rozumiem metoda 78*C na głowicy tyczy się spirytusu, a ty opisałeś metodę postępowania by w destylacie czuć było owocowość i stąd odbiór do 95?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: masterpaw2 »

centurius10, chodzi o 95/96°C w zbiorniku, a nie na szczycie kolumny, powyżej tej temperatury mogą zaczynać się pogony.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 gru 2017, 20:54 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: radius »

O, następny, który nie czyta dokładnie;
masterpaw2 pisze:chodzi o 95/96°C w zbiorniku, a nie na szczęście kolumny
a doczytałeś co jest w cytacie gr000by'ego;
gr000by pisze: Zbieram wszystko co leci do 93-95*C na szczycie, czasem do 97*C
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Złoty środek na owocówkę?

Post autor: masterpaw2 »

No i masz babo placek :D, dałem :dupa: po całości :hahaha:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”