Stachy, wodę, to powinieneś do soku dodać w postaci syropu cukrowego. Czysty, posłodzony sok nie bardzo nadaje się do fermentowania, bo ma za dużo kwasów. Soki z naszych owoców obowiązkowo rozcieńcza się wodą. Poszukaj w necie przepisów na wino z jabłek, nawet na naszym forum coś znajdziesz. Ja w zyciu popełniłem ze 100 litrów wina z jabłek w 2 lata, więc praktyke mam. I jabłka zawsze cisnę przez sokowirówkę, odstaję sok przez godzinkę, zbieram szumowiny znad soku i klarowniutki, niemal bez cząstek stałych sok wlewam do gąsiorka.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
No właśnie taki sok otrzymałem. Z sokowirówki, bez piany i syfów. Od 2 dni ładnie sobie pyrka, woda z cukrem(syrop) dodam po tygodniu. Plan na starcie był inny, ale ze tyle soku wyszło to szkoda go było marnować ;D
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości