Teraz jest sobota, 26 maja 2012, 00:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zimne palce - prośba o konsultacje
PostPostNapisane: wtorek, 8 mar 2011, 21:56 
Tematy: 3
Witam Szanownych Kolegów!

Obecnie korzystam z aparatury składającej się z KEGa 50L, rury z SS o długości 1m, przekroju 50mm przykręcanej do beczki za pomocą złącza SMS i chłodnicy spiralnej wykonanej z rury SS o przekroju 10mm. KEG podgrzewany jest taboretem gazowym. Krótko mówiąc pot still sprawuje się OK, ale chciałbym przerobić mój zestaw na kolumnę ZP. I tutaj chciałbym Was prosić o radę. Czy użycie wyżej wymienionych elementów w tym celu ma sens? Czy rura o długości 1m nie będzie zbyt krótka? Ograniczony jestem wysokością pomieszczenia. Zastanawiam się nad wypełnieniem w postaci "pierścieni pryzmatycznych" z allegro: http://allegro.pl/nowosc-destylator-wyp ... 13778.html . Myślałem też o czterech zimnych palcach wykonanych z rury SS o przekroju 10mm lub 12mm, przesuniętych względem siebie o 45 stopni. Odległość między palcami wynosiłaby ok. 2cm. Wypełnienie sięgałoby najwyższego palca. Nad palcami umieściłbym sondę termometru. Co myślicie o tym pomyśle? Jakieś rady?

serdecznie wszystkich pozdrawiam,
Y.

Tytuł: Re: zimne palce - prośba o konsultacje
PostPostNapisane: wtorek, 8 mar 2011, 23:04 
Tematy: 19
Keg 50 L = 60 cm
Taboret = 20 cm
Rura 100 cm
Całość +- =180 cm
Wydaje mi się, że 4 zimne palce to za mało, lepiej koło 6. Zimne palce zajmą ok 20 cm. Pozostanie ok 80 cm na wypełnieni. Nawet ze sprężynkami ciut za mało. Ja osobiście przeniósł bym maszynkę do innego pomieszczenia i ją wydłużył odrobinę.
Jeśli nie masz możliwości wydłużenia kolumny o 20-30 cm to rób tak jak piszesz, będzie o niebo lepiej niż na twoim starym sprzęcie.

Kula

gg: 2349331

PostPostNapisane: wtorek, 8 mar 2011, 23:37 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Ewentualnie zastanów sie nad zrobieniem kolumny wg. projektu Aabratka. Dobra opcja do niskich pomieszczeń.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 9 mar 2011, 08:45 
Bardzo Wam dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozostanę jednak przy zimnych palcach jako rozwiązaniu prostszym technicznie do realizacji. Nie mam niestety możliwości skorzystania z wyższego pomieszczenia.
Kula sugeruje 6 zimnych palców. Czy jeśli odległość między nimi zminimalizuję wg. możliwości spawacza i umieszczę je blisko siebie nie wpłynie to negatywnie na cały proces destylacji? Rozumiem, że wypełnienie mogę sypać aż do najwyższego palca?
Co sądzicie o użyciu wspomnianego wypełnienia z z allegro: http://allegro.pl/nowosc-destylator-wyp ... 13778.html ? Oczywiście czytałem o zmywakach. Skłaniałbym się jednak ku tym pierścieniom z uwagi na pewność rodzaju materiału użytego do ich produkcji.

pozdrawiam,
Y.

PostPostNapisane: środa, 9 mar 2011, 10:22 
Tematy: 33
zaloguj się aby zobaczyć avatar
yarek007 napisał(a):
...jeśli odległość między nimi [palcami] zminimalizuję wg. możliwości spawacza i umieszczę je blisko siebie nie wpłynie to negatywnie na cały proces destylacji? Rozumiem, że wypełnienie mogę sypać aż do najwyższego palca?
Co sądzicie o użyciu wspomnianego wypełnienia z z allegr...

Odległość między palcami można zmniejszyć do możliwego minimum.
Wspomniane 6szt. fi 10-1, 2to ilość gwarantująca całkowite zatrzymanie par
a o to chodzi w psotyfikacji. Jeśli ilość okaże się zbyt duża i przepływ wody
przez nie będzie utrudniał przedostanie się par do skraplacza, to zawsze
można odpiąć przepływ wody z jednego lub z dwóch paluchów.
"Od nadmiaru głowa nie boli" :)
Wypełnienia można nasypać (nawpychać) na maxa, aż po górny paluch.

Sprężynki to bardzo dobre wypełnienie,
zmywaki jednak w relacji cena - jakość są nie do pobicia :)
Oczywiście wybór będzie Twój.

Pozdrawiam
Calyx

PostPostNapisane: środa, 9 mar 2011, 10:26 
Tematy: 4
Witam,
Również proponowałbym Ci 6 paluchów (w swoich kolumnach montuje 7 ale daje grubszą rurę), powinny zając nie więcej niż 13 cm, 12mm x 6 = 72mm plus odstęp między nimi 10mm x 5 = 50. Zaokrąglając mamy 13cm. Rozmieszczając paluchy co 30st spawacz wspawa je bez problemu :) bliska odległość między nimi w niczym nie przeszkadza ponieważ mają stanowić one zaporę dla par i prawidłowo tak właśnie powinny być rozmieszczone.

Dobrym rozwiązaniem zamiast ZP jest wstawienie do rury spirali zwiniętej z +- 40cm rurki karbowanej fi 12mm pozwala to na jeszcze większa oszczędność miejsca. W którymś poście pokazałem prosty sposób zamontowania takiej spirali.

Pozdrawiam

PostPostNapisane: środa, 9 mar 2011, 20:50 
dzięki za cenne rady!

pozdrawiam,
Y.

PostPostNapisane: środa, 9 mar 2011, 21:23 
ZP można również montować na tej samej wysokości równolegle (2-3szt) co zdecydowanie zmniejszy wysokość deflegmatora.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1